tag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post1267483716175158439..comments2024-03-18T12:17:59.744+01:00Comments on ChilliBite.pl - motywuje do gotowania!: Wykwintne śledzie w cytrynieUnknownnoreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-39053488927859328972017-03-16T23:13:17.219+01:002017-03-16T23:13:17.219+01:00Zrobiłem dzisiaj,stoją w słoiku w lodówce ale miał...Zrobiłem dzisiaj,stoją w słoiku w lodówce ale miałem problem z tym wycinaniem miąższu z cytryny.Gdyby można było prosić o jakieś zdjęcie to przygotowanie będzie mniej nerwowe.<br />JulianAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-55929100236205097712016-12-17T14:45:38.898+01:002016-12-17T14:45:38.898+01:00do słoika :)do słoika :)ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-47514712881559077442016-12-17T13:28:21.735+01:002016-12-17T13:28:21.735+01:00A co z tą pietruszką? Kiedy ją dodać?A co z tą pietruszką? Kiedy ją dodać?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09577207123665478591noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-4494206466669800542015-12-24T12:30:37.651+01:002015-12-24T12:30:37.651+01:00Zrobiłam śledzie wg Twojego przepisu i są absolutn...Zrobiłam śledzie wg Twojego przepisu i są absolutnie obłedne. Fantastyczny balans pomiędzy kwaskiem cytryny, smakiem oliwy i lekką słonością śledzi. Trochę obawiałam się pietruszki za którą nie przepadam, ale też się bardzo dobrze wkomponowała. Dobrze ze pierwszą próbę smaku wykonaliśmy dzisiaj, inaczej nie wiem czy coś doczekałoby do wieczerzy ;-). Dziekuję, będę u Ciebie szukała kolejnych inspiracji ;-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-327336427808562762015-12-12T17:46:09.007+01:002015-12-12T17:46:09.007+01:00Tak, dziękuję :)
Tak, dziękuję :)<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03805767911686331707noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-7047598268679605702015-12-08T19:05:07.179+01:002015-12-08T19:05:07.179+01:00nie boeramy cytryny, nie dzielimy na cząstki. Napi...nie boeramy cytryny, nie dzielimy na cząstki. Napisałam w przepisie jak to zrobić, ale doprecyzuję:<br />Wytnij filety z cytryn: odetnij NOŻEM górę i dół, a następnie zetnij NOŻEM całą skórkę (de facto tak trzeba ją ściąć, by dojść do miąższu, soczystego bez błony). W ręki zostanie nam goły owoc, bez skóry z wyraźnie widocznymi błonkami międzycząstkowymi. Potem nożem wycinaj zgrabne fileciki spomiędzy błon - czyli wkrajamy się nożem tuż przy błonce aż do środka owocu, potem to samo przy błonce z drugiej strony i filecik wycięty. <br />W wolnej chwili postaram się skręcić jakiś film i wrzucę, ok?<br />Choć mam nadzieję, że rozjaśniłam ;)ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-80930004613210323982015-12-08T18:01:45.364+01:002015-12-08T18:01:45.364+01:00To prawda, że najtrudniejsze jest filetowanie :) o...To prawda, że najtrudniejsze jest filetowanie :) obieramy cytrynę ze skórki i dzielimy ja na ząbki? A z tych ząbków wycinamy środek z pomiędzy błon, tak? :-) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03805767911686331707noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-73487018409282994922013-12-23T07:18:13.499+01:002013-12-23T07:18:13.499+01:00Jakie miłe słowa Katko... :) Jakie miłe słowa Katko... :) ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-50412252556766734542013-12-22T23:34:14.428+01:002013-12-22T23:34:14.428+01:00Bardzo ciekawy przepis i koniecznie do zrobienia.J...Bardzo ciekawy przepis i koniecznie do zrobienia.Jak tak sobie przeglądam te przepisy u Ciebie to wiesz ja bym mogła zamieszkać gdzieś w kąciku twojej kuchni i delektować się Twoimi smakami ,które tak mi pasują ,że za każdym razem kiedy czytam jakiś przepis to tak jakbym go czuła na języku,podniebieniu.Są to takie smaki które ja preferuję :)Chętnie bym kiedyś stanęła obok Ciebie i wspólnie pogotowała. Wesołych Świąt :)Katkahttps://www.blogger.com/profile/06095220779132140416noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-42067645870441738832013-12-22T10:24:07.878+01:002013-12-22T10:24:07.878+01:00zwykłe czyste solone, te z octu lub z oleju to już...zwykłe czyste solone, te z octu lub z oleju to już złapały jakiś smak, tu najbardziej pierwotna ich wersja a smaku nadajemy im sami :) Powodzenia w śledziowaniu!ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-89293236719779230422013-12-22T00:23:01.795+01:002013-12-22T00:23:01.795+01:00Kochana ChilliBite, nie śmiej się ze mnie i proszę...Kochana ChilliBite, nie śmiej się ze mnie i proszę powiedz mi, czy te śledzie matiasy to mają być solone, z octu czy oleju. Zgłupiałam i nie wiem jakie wziąć. A przepis wygląda cudnie. u mnie od wczoraj stoją 3 słoje ze śledziami w kawie, oczywiście wg. Twojego przepisu :-), w pomarańczach i w rozmarynie z jałowcem. Te cytrynowe byłyby idealne do tego kompletu wigilijnego :-)<br />Buziaki przedświąteczne z mojej szwedzkiej kuchni :-) <br /> //K. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07201334331629613512noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-81890335570370680932013-12-21T21:16:13.267+01:002013-12-21T21:16:13.267+01:00słonecznikowy będzie z tego najlepszy, ale polecam...słonecznikowy będzie z tego najlepszy, ale polecam mieć w zanadrzu ten z pestek winogron, fajny jest - dobrze przenosi smaki, a nie dominuje w potrawach. Och i koniecznie daj znać jak będą smakowały!!ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-87614256875655241162013-12-21T18:37:17.077+01:002013-12-21T18:37:17.077+01:00Nie mam oleju z pestek winogron - mam do dyspozycj...Nie mam oleju z pestek winogron - mam do dyspozycji oliwę z oliwek, olej słonecznikowy, rzepakowy, lniany (wszystkie zimne tłoczenie), któryś się nada? Wszystkie mają swój intensywny smak a tu pewnie chodzi o coś neutralnego? Pozdrawiam gorąco :) Agnieszka Aga K-Shttps://www.blogger.com/profile/16022731782937654209noreply@blogger.com