tag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post2714871196416790246..comments2024-03-18T12:17:59.744+01:00Comments on ChilliBite.pl - motywuje do gotowania!: Tradycyjna konfitura z wiśni - szlacheckaUnknownnoreply@blogger.comBlogger43125tag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-46830375125656052462023-07-16T18:34:15.017+02:002023-07-16T18:34:15.017+02:00to zależy jak duże słoiczki, ale ,niej więcej waga...to zależy jak duże słoiczki, ale ,niej więcej waga wiśni / wielkość słoikaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-91664106817027206262023-07-14T15:13:21.619+02:002023-07-14T15:13:21.619+02:00Chciałabym zapytać ile wychodzi sloiczkow z 1kg wi...Chciałabym zapytać ile wychodzi sloiczkow z 1kg wiśni (wiśnie szlacheckie)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-20055010321484394092023-07-12T16:09:21.382+02:002023-07-12T16:09:21.382+02:00Hej, tak jak napisałam wyżej Karmelki "sok wi...Hej, tak jak napisałam wyżej Karmelki "sok wiśniowy zagotowuję z cukrem w proporcji 1:1" . Od razu do zjedzenia. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-20372199682037025902023-07-10T16:58:21.827+02:002023-07-10T16:58:21.827+02:00czy karmelki do słoików na zimę mogą być? czy one ...czy karmelki do słoików na zimę mogą być? czy one są tak do zjedzenia od razu? Porcja 1:1 to mam rozumieć jako litr soku czy 1kg wiśni? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-8977719397888258842021-08-18T19:15:17.235+02:002021-08-18T19:15:17.235+02:00Super wstęp i przepis. Przeniosłam się na chwilę w...Super wstęp i przepis. Przeniosłam się na chwilę w czasiewłaśnie. Jestem właśnie w trakcie wykonywania. Owoce nie są długo gotowane więc podejrzewam, że będą soczyste i zamknie się w nich cały smak wiśni. Dziękuję bardzo.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17785797579005418397noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-84132140421490556472020-08-01T05:14:07.737+02:002020-08-01T05:14:07.737+02:00A ja mam pytanie, czy to kg wisni wydrylowanych n...A ja mam pytanie, czy to kg wisni wydrylowanych na 1,5 kg cukru?Agulkahttps://www.blogger.com/profile/12142575992784558874noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-74100625503884245162020-07-01T12:49:25.503+02:002020-07-01T12:49:25.503+02:00Właśnie idę na działkę wiśnie ob rodziły jak nigdy...Właśnie idę na działkę wiśnie ob rodziły jak nigdy będę robił konfiturę i dzemAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05680082831913817667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-61687717838451175702019-07-17T10:09:32.404+02:002019-07-17T10:09:32.404+02:00Witam. Przygotowałam konfiturę wg przepisu, ale ch...Witam. Przygotowałam konfiturę wg przepisu, ale chyba za długo gotowałam sok ostatniego dnia, bo zrobił się karmel. W sumie nie wiem czy to źle, bo do pancake czy gofrów to w takiej formie nawet lepiej. Jak pewnego jesiennego dnia otworzę słoiczek to napiszę o walorach smakowych �� tymczasem dziękuję za wykwintny przepis i pozdrawiam. Monika Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-61719538407923104102019-02-22T12:43:11.684+01:002019-02-22T12:43:11.684+01:00Zrobiłam tę konfiturę - do herbaty zimowej doskona...Zrobiłam tę konfiturę - do herbaty zimowej doskonała! Również ususzyłam z 10 kg wiśni - bardzo była Pani obecna w moim życiu ubiegłego lata! Bardzo, bardzo dziękuję, że Panią mam!Fanka toffihttps://www.blogger.com/profile/12752676462741701092noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-84492460297387354262017-07-23T12:31:42.759+02:002017-07-23T12:31:42.759+02:00no one są dośc ciemne, choć cukier/syrop skarmeliz...no one są dośc ciemne, choć cukier/syrop skarmelizować się nie powinien.ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-48673882144014692872017-07-23T12:31:00.063+02:002017-07-23T12:31:00.063+02:00dziękuję za dobre słowo :) prosze się rozgościć, z...dziękuję za dobre słowo :) prosze się rozgościć, zapraszam częściej :)<br />KasiaChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-12652466497746188222017-07-23T10:09:37.005+02:002017-07-23T10:09:37.005+02:00Trafiłem na Pani przepis sam w sobie taki jak być ...Trafiłem na Pani przepis sam w sobie taki jak być powinien ale opowieść jeszcze smaczniejsza dziękuję<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10512176081618632552noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-60154989411012654892016-07-19T13:15:18.336+02:002016-07-19T13:15:18.336+02:00Witam.Doszlam do 3 etapu -odparowywania soku oraz ...Witam.Doszlam do 3 etapu -odparowywania soku oraz zagotowywania wiśni.Po jego odparowaniu kolor konfitury przypomina raczej powidła,a w smaku bardzo wyczuwalny jest cukier.Co zrobilam nie tak?Odparowywalam sok na bardzo wolnym ogniu,nic sie nie przypalilo a konsystencja soku po odparowaniu jest ok,tylko ten kolor.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-53620743805097816472016-07-18T19:57:02.171+02:002016-07-18T19:57:02.171+02:00Gdy zaleje się nim owoce, powinno być dobrze. Jeśl...Gdy zaleje się nim owoce, powinno być dobrze. Jeśli oczywiście nie zrobił się zbyt gęsty już. Wówczas najlepiej dodać jeszcze soku wiśniowego. Ale mam nadzieję, że będzie dobrze :)<br />ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-63084968125658917512016-07-18T18:17:44.342+02:002016-07-18T18:17:44.342+02:00miałam sporo soku, który przy powolnym odparowywan...miałam sporo soku, który przy powolnym odparowywaniu zrobił się brązowy i nie smakuje wiśniami, tylko samym cukrem. co mogę robić źle?hann.mariehttps://www.blogger.com/profile/16786081471990445377noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-23608917738443686122016-07-14T19:05:29.804+02:002016-07-14T19:05:29.804+02:00Zostało sporo soku.Zostało sporo soku.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-89277574529101314982016-07-09T14:14:26.717+02:002016-07-09T14:14:26.717+02:00Odparowywanie trwa krócej lub dłużej, w zależności...Odparowywanie trwa krócej lub dłużej, w zależności od ilości soku. Na słoik pełen wiśni powinno być ok 1/2-2/3 soku. ale proszę się nie martwić, jeśli zostanie go trochę można zrobić kisiel albo karmelki :)<br />"Zagotuj kilka razy" (już pod koniec) to doprowadzić do wrzenia, zdjąć szumy, gotować dosłownie chwilę, 2-3 minuty, żeby wiśnie pozostały w całości.<br /><br />Jeszcze raz po kolei:<br />1. zlać sok spod wiśni i zagotować go, wrzącym zalać wiśnie, odstawić na noc/dobę<br />2. odlać wiśnie na sicie, znów zagotować sok, zalać wrzącym owoce, odstawić na dobę<br />3. trzeciego dnia odlać wiśnie na sicie, sok zagotować i gotować aż zmniejszy objętość (a zarazem zgęstnieje) tu proszę oszacowac ile objętościowo ma Pani owoców i do mniej więcej podobnej ilości zredukować (czyli odparować) sok.<br />4. do odparowanego soku wsypać wiśnie zagotować, zdjąć szumy, gotować max 2 minuty, przekładać do słoików zalewac wrzącym syropem, zakręcać. <br /><br />Ja dośc sporo wiśni wkładam do słoika i zalewam syropem, co zostaje zamieniam w karmelki lub zamyka w butelkach jako syrop wiśniowy (do gofrów). <br />Mam nadzieję, że pomogłam, a wiśnie będą obłędne :)ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-52671205017124944852016-07-08T22:26:05.904+02:002016-07-08T22:26:05.904+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10272226634902769422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-10687805344806038952016-07-08T22:25:31.309+02:002016-07-08T22:25:31.309+02:00Ja mam bardzo dużo soku....jak długo trwa odparowa...Ja mam bardzo dużo soku....jak długo trwa odparowanie? I co to znaczy kilka razy zagotować? Tzn że zagotować, wyłączyć i po 5min znów zagotować czy raczej po kilku godzinach znów zagotować? Moje wiśnie narazie super pływaja w syropie i za nic to nie przypomina konfitury :(. Nie wiem co zrobić. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10272226634902769422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-49776532790598888172016-07-02T17:04:19.906+02:002016-07-02T17:04:19.906+02:00Zakupiłam drylownicę jak kombajn, ale szybciej idz...Zakupiłam drylownicę jak kombajn, ale szybciej idzie mi usuwanie pestek w... packach! :)))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-60867117112798847562015-08-23T19:21:22.171+02:002015-08-23T19:21:22.171+02:00jeśli jest mało soku, warto zredukować ilośc cukru...jeśli jest mało soku, warto zredukować ilośc cukru lub krócej odparowywaćChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-53992929921161170332015-08-11T17:10:07.169+02:002015-08-11T17:10:07.169+02:00udało mi się (hm...) skarmelizować syrop. jak unik...udało mi się (hm...) skarmelizować syrop. jak uniknąć tego następnym razem? Pozdrawiam, HaniaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-8176224572952673222015-07-27T23:07:13.432+02:002015-07-27T23:07:13.432+02:00Znam ten przepis ale na wiśnie kandyzowane - ident...Znam ten przepis ale na wiśnie kandyzowane - identycznie jak u Ciebie ale ostatni etap to zlanie syropu i osuszenie troszeczkę wiśnie, wtedy do słoiczka. Później świetne do muesli, do keksów itd, z zastosowaniem jak Twoje suszone. Teraz kilka słoiczków takich wisienek zaleje syropem i będę miała szlacheckie, a co :))Kocham Lubię Gotujęhttps://www.blogger.com/profile/06118917553577521025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-90610139779900270392015-07-14T22:27:06.046+02:002015-07-14T22:27:06.046+02:00Dziekuje za podpowiedz!!!! :-D Dziekuje za podpowiedz!!!! :-D Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-13858602631327775052015-07-14T14:42:57.338+02:002015-07-14T14:42:57.338+02:00Dużo cukru = dobra konserwacja, a dodatkowe podgot...Dużo cukru = dobra konserwacja, a dodatkowe podgotowywanie wiśni może zepsuć efekt "całej wiśni", którą uzyskujemy w tych konfiturach. Nasze babki nie pasteryzowały wiśni smażonych w cukrze. Jeśli wszystkie etapy były wykonane jak w przepisie, nic im się stać nie powinno. Konfitura z wiśni jest jedną z nielicznych u mnie, która po otwarciu może stać tygodniami bez obaw, że wejdzie pleśń etc. <br />No ale oczywiście, jeśli ma Pani silną obawę, proszę pasteryzować - piekarnik 130stC, do gorącego gorące słoiki na 20 minut i wystarczy. <br />Dżemów, konfitur etc NIGDY nie pasteryzuję, czyste, suche słoiczki (wypieczone w piecu) napełniam wrzącym wkładem i od razu zakręcam. Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby pleśniały, czy jakoś inaczej się psuły. To jakieś absolutne wyjątki, gdy zakrętka okaże się felerna, czy coś podobnego. Może 1-2 słoiczki na kilkaset, które robię w sezonie. <br />Powodzenia! :)(ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.com