tag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post3742550189248236765..comments2024-03-18T12:17:59.744+01:00Comments on ChilliBite.pl - motywuje do gotowania!: Ajerkoniak wyśmienityUnknownnoreply@blogger.comBlogger52125tag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-71939763378565168922023-11-04T22:07:04.191+01:002023-11-04T22:07:04.191+01:00Hej. Też robię własny, nie nazywam go wprawdzie aj...Hej. Też robię własny, nie nazywam go wprawdzie ajerkoniak czy jajkoniak (choć, fakt, urocza nazwa :-) ) przyrządzam i wypijam/zjadam od razu -- kręcę kogiel-mogiel, dodaję tartej gałki muszkatołowej i troszkę cynamonu cejlońskiego (więcej gałki niż cynamonu) i do tego dolewam nie wódkę czy spirytus, ale takiego zwykłego nie-szlachetnego whiskacza (czerwony wędrowniczek, smutny Jacuś Daniels czy inny Grants) - efekt pychota!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-47939993993551871342022-02-27T07:32:05.165+01:002022-02-27T07:32:05.165+01:00cudownie! ogromnie sie cieszę i dziękuję za te his...cudownie! ogromnie sie cieszę i dziękuję za te historię <3<br />Ja go robię od 13 lat, to dla ajerkoniaku kupiłam Thermomix wieeele lat temu LOL<br />A dziś pracuję w Thermomix :PChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-2318173264525360562022-02-27T06:17:28.434+01:002022-02-27T06:17:28.434+01:00Robię ten ajerkoniak od roku. Pierwszy przepis, pi...Robię ten ajerkoniak od roku. Pierwszy przepis, pierwszy ajerkoniak i tak już zostanie. Najlepszy!Dorotahttps://www.blogger.com/profile/07907324051241859028noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-77517356019294580922017-04-15T21:41:46.433+02:002017-04-15T21:41:46.433+02:00Zrobiliśmy ... piliśmy ... jesteśmy bardzo na tak....Zrobiliśmy ... piliśmy ... jesteśmy bardzo na tak. Ennavenhttps://www.blogger.com/profile/01500719770768044748noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-27268485264010373012016-02-01T22:52:57.385+01:002016-02-01T22:52:57.385+01:00Naczytałam się i nabrałam ochoty ;-) Jak wymyślę d...Naczytałam się i nabrałam ochoty ;-) Jak wymyślę do czego wykorzystać tyle białek to pewnie spróbuję zrobić tego jajcarnego trunku mimo braku termomiksu ;-)Lidanhttps://www.blogger.com/profile/02466139166973572077noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-6554743460308872082015-01-09T17:21:49.819+01:002015-01-09T17:21:49.819+01:00Może faktycznie miałam zbyt niską temperaturę przy...Może faktycznie miałam zbyt niską temperaturę przy ubijaniu, bo bałam się, że zrobi się jajecznica :) następnym razem wspomogę się termometrem cukierniczym, może też mi wyjdzie taki gęsty :)Kingahttps://www.blogger.com/profile/02210930193861620330noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-82489628194961507532015-01-09T17:20:21.223+01:002015-01-09T17:20:21.223+01:00Myślę, że wyszedł zupełnie nieudany, fatalny po pr...Myślę, że wyszedł zupełnie nieudany, fatalny po prostu. KONIECZNIE trzeba powtórzyć, a potem raz jeszcze i znów ;)<br />Gęstość może wynikać z tego, że ubijam jajka w temperaturze 70stC, czyli tak jakby na parze - u Ciebie też tak było? Nasz jest zawsze bardzo gęsty i taki pozostaje :)ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-66382360238793280282015-01-09T17:18:02.717+01:002015-01-09T17:18:02.717+01:00W smaku był fantastyczny, nie mogłam się od niego ...W smaku był fantastyczny, nie mogłam się od niego oderwać :D jednak wyszedł mi dość rzadki, a Ty piszesz, że powinien być gęsty.. Nie wiem czy zrobiłam coś źle, czy niepotrzebnie oczekiwałam takiego musu? Robiłam mikserem, nie termomixem, ale sam fakt ile płynu się dolewa do tych żółtek chyba świadczy o tym, że tak całkiem gęsty wyjść nie może.. Sama nie wiem, chyba będę musiała powtórzyć, żeby jeszcze raz sprawdzić :)Kingahttps://www.blogger.com/profile/02210930193861620330noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-50554498052719360132014-08-27T08:21:06.213+02:002014-08-27T08:21:06.213+02:00Tak, dzięki motylkowi ajerkoniak jest wyjątkowo pu...Tak, dzięki motylkowi ajerkoniak jest wyjątkowo puszysty.ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-54804648897053075862014-08-26T20:21:58.569+02:002014-08-26T20:21:58.569+02:00W przepisie jest tylko, żeby założyc motylek, nie ...W przepisie jest tylko, żeby założyc motylek, nie wiem czy wtedy likier jest bardziej puszysty? Ja tylko dodam, że Speedcook ma te same funkcje co TM a jest 1, 5tys tańszy. Kuoiłam 2 tyg temu i jak go znalazłam, to jak los na loterii, bo wiele lat chorowalam na TM. Dziękuję, dobranoc :)Annahttps://www.blogger.com/profile/12425839030346703888noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-61067592388177977262014-04-15T14:00:50.076+02:002014-04-15T14:00:50.076+02:00zazdraszczam tych emocji :)) i powodzenia!!zazdraszczam tych emocji :)) i powodzenia!!ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-88464909544592071032014-04-15T11:30:21.381+02:002014-04-15T11:30:21.381+02:00Mój kolejny typ na Wielkanoc. To moje pierwsze świ...Mój kolejny typ na Wielkanoc. To moje pierwsze święta, do których tak chętnie się przygotowuje- dziękuje za inspiracje! :)Nataliahttps://www.blogger.com/profile/09924883858943863744noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-2503475223740167292014-03-20T16:28:12.847+01:002014-03-20T16:28:12.847+01:00dużo, dużo mocnego alkoholu w środku i ucieranie j...dużo, dużo mocnego alkoholu w środku i ucieranie jajek w temperaturze 70st zabezpiecza trunek na dłużej. Nie trzymam w lodówce. U nas najdłużej wytrzymał miesiąc i to pod warunkiem, ze głęboko schowałam ;) czasami się rozwarstwia, ale wystarczy porządnie potrząsnąć butelką i znów dobrze wygląda. ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-75296570708440654022014-03-20T16:10:03.696+01:002014-03-20T16:10:03.696+01:00Jak w tytule - Wyśmienity !
Rzeczywiście ajerkoni...Jak w tytule - Wyśmienity !<br />Rzeczywiście ajerkoniak smakowity, ale mam pytanie - jak długo można go przechowywać skoro użyte są tu surowe żółtka i mleko oraz czy powinien stać w lodówce ? Wiem, wiem ta ilość jest niewielka na stanie przez dłuższy czas, ale zaplanowałam go na jajeczne prezenty z okazji świąt i wolę ukręcić go wcześniej, więc nie wiem na ile wcześniej... B.B.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-27094045795571887072014-01-11T22:22:51.313+01:002014-01-11T22:22:51.313+01:00Super! Taki miałam plan ;) daj znać jak sie uda......Super! Taki miałam plan ;) daj znać jak sie uda...ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-70275530447894600592014-01-11T20:45:55.937+01:002014-01-11T20:45:55.937+01:00Namówiłaś mnie ;)Namówiłaś mnie ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04603033264267590483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-22893755062363003912014-01-05T11:50:47.318+01:002014-01-05T11:50:47.318+01:00całe wieki nie robiłam na parze, ale tak, dla bezp...całe wieki nie robiłam na parze, ale tak, dla bezpieczeństwa całość bym robiła na parze, żeby się trunek nie zważył. ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-20737814065179188252014-01-05T11:50:13.260+01:002014-01-05T11:50:13.260+01:00te małe z grubaśnym dnem były chyba dołączone do j...te małe z grubaśnym dnem były chyba dołączone do jakiegoś alkoholu, ale nie pamiętam zupełnie do czego, to już kilka lat temu było :(ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-23638168242950841312014-01-05T10:38:16.875+01:002014-01-05T10:38:16.875+01:00Nie mam Th, ale zabieram sie do pracy. Czy wlewamy...Nie mam Th, ale zabieram sie do pracy. Czy wlewamy mleko skondensowane trzymajac miske jeszcze na parze? Przy okazji, spoznione lecz nie mniej serdeczne zyczenia noworoczne: poza wszystkim tradycyjnym olbrzymich pokladow energii, optymizmu i kreatywnosci. Wpisami na blogu niemal delektuje sie, z kilku z powodzeniem skorzystalam.misiahttps://www.blogger.com/profile/16251675471427460721noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-47176281874637785692012-12-31T14:18:22.141+01:002012-12-31T14:18:22.141+01:00jakiej firmy są kieliszki na zdjęciu? zwłaszcza te...jakiej firmy są kieliszki na zdjęciu? zwłaszcza te małe?<br />pzdr.miłoAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-11593566431291156492012-12-29T23:08:36.294+01:002012-12-29T23:08:36.294+01:00Alkohol wlewamy do ciepłej, bardzo ciepłej masy ja...Alkohol wlewamy do ciepłej, bardzo ciepłej masy jajecznej i jeszcze przez kilka minut ucieramy w wyższej temperaturze, zatem wódka raczej nie z lodówki. A ciepły ajerkoniak is the best !ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-1426425641093463142012-12-29T22:40:16.501+01:002012-12-29T22:40:16.501+01:00a wódka ciepła tzn, temp.pokojowa czy z lodówki/za...a wódka ciepła tzn, temp.pokojowa czy z lodówki/zamrażalnika?zustikhttps://www.blogger.com/profile/14544924084783938445noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-67717346575527686192012-12-17T21:30:19.497+01:002012-12-17T21:30:19.497+01:00znam takich, którzy używają spirytusu, ja preferuj...znam takich, którzy używają spirytusu, ja preferuję z 40% alkoholem. Możesz zatem spirytus rozcieńczyć do 40% zwykłą woda gotowaną.<br />Niżej proporcje dla uzyskania i litra alkoholu 40% ze spirytusu 95%:<br />40% - 421ml spirytusu + 608ml wody<br />Jeśli potrzebujesz mniej (np. 1/2 litra 40% alkoholu), dzielisz proporcje na półChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-35080277389307271382012-12-17T21:07:19.245+01:002012-12-17T21:07:19.245+01:00Mam Spirytus, wleje zamiast wodki... Tylko ile?
P...Mam Spirytus, wleje zamiast wodki... Tylko ile?<br /><br />Pozdrawiam SylwiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-40737322501511205982012-12-17T20:48:42.259+01:002012-12-17T20:48:42.259+01:00Koniecznie zrób na Święta :) od grudnia "sezo...Koniecznie zrób na Święta :) od grudnia "sezon na ajerkoniak" uważam za otwarty :))ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.com