tag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post658984825726521052..comments2024-03-18T12:17:59.744+01:00Comments on ChilliBite.pl - motywuje do gotowania!: Chleb wieloziarnisty na zakwasieUnknownnoreply@blogger.comBlogger34125tag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-48068895561723813712021-09-27T08:31:04.906+02:002021-09-27T08:31:04.906+02:00Jak najbardziej, powodzenia! Jak najbardziej, powodzenia! ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-61283432953338082152021-09-26T21:18:22.155+02:002021-09-26T21:18:22.155+02:00Mam zakwas pszenno -razowy mogę go użyć do tego pr...Mam zakwas pszenno -razowy mogę go użyć do tego przepisu.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10791946632873704975noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-66796276961749535942015-04-16T12:30:27.760+02:002015-04-16T12:30:27.760+02:00Proponuję sobie samodzielnie ten przepis przeliczy...Proponuję sobie samodzielnie ten przepis przeliczyć - odważać do szklanek i zapisać wyniki. Ja z kolei zawsze piekę wg wagi, gdyż szklanka szklance nierówna bywa. ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-28691461608149041322015-04-16T12:28:26.601+02:002015-04-16T12:28:26.601+02:00mam mąkę pszenną chlebową typ 750, czy mogę użyć d...mam mąkę pszenną chlebową typ 750, czy mogę użyć do wypieku chleba zamiast typ 650?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-77118806650750228512015-01-25T12:44:10.645+01:002015-01-25T12:44:10.645+01:00Bardzo niesmialo ale - czy moge prosic o przepis w...Bardzo niesmialo ale - czy moge prosic o przepis w szklankach? Niestety nalogowo pieke ze szklankami - mam wtedy pewnosc, ze niezależnie gdzie bede - dam sobie rade ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12914202312325483977noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-57733208154628544192014-01-29T11:16:36.457+01:002014-01-29T11:16:36.457+01:00Prosty i smaczny :)Prosty i smaczny :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02163164383944859548noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-7120982997485730192014-01-29T10:46:09.009+01:002014-01-29T10:46:09.009+01:00bardzo się cieszę :)) prawda, ze niekłopotliwy? Po...bardzo się cieszę :)) prawda, ze niekłopotliwy? Pozdrawiam!ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-23063195083229837272014-01-29T10:31:34.385+01:002014-01-29T10:31:34.385+01:00No i zrobiłam, wyszedł super :) https://www.facebo...No i zrobiłam, wyszedł super :) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203020038443861&l=a3a0530a22Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02163164383944859548noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-52515240440661621822014-01-28T12:46:47.005+01:002014-01-28T12:46:47.005+01:00Ja ma sposob na ten czas, popołudniu wyjmuje zakwa...Ja ma sposob na ten czas, popołudniu wyjmuje zakwas z lodówki, jak sie ogrzeje dokarmiam, potem jak juz zacznie szaleć robie pierwszy etap (zawsze staram sie tak ok 21-22 to zrobić), Jak sie dobrze rozplanuje to idzie jak po maśle :)<br />Oczywiście dam znać jak wyszedł :) ten twój :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02163164383944859548noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-81458348265492396982014-01-28T12:33:46.362+01:002014-01-28T12:33:46.362+01:00pszenno-żytni też piekłam kiedyś i bardzo nam smak...pszenno-żytni też piekłam kiedyś i bardzo nam smakował. Chyba jedyne co mnie zniechęcało to to, że w sumie wymagał 2 dni - ogarnąć zakwas, potem zaczyn itepe. W wieloziarnistym z powyższego przepisu całego działania jest max 5,5 godzin 20-30 min przygotowania ciasta + 4 godziny wyrastanie w piekarniku + godzina pieczenia. Koniecznie daj znać jak spróbujesz ! :)ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-30215083055043419892014-01-28T12:24:55.582+01:002014-01-28T12:24:55.582+01:00Wyglada super, jestem uzalezniona od ciemnego piec...Wyglada super, jestem uzalezniona od ciemnego pieczywa wiec chyba sie skusze na coś nowego :).<br />Do tej pory robie co ok 10 dni chleb z tego przepisu https://www.youtube.com/watch?v=wSHAA8r9AD0 , zawsze sie udaje (to bedzie juz dwa lata ), jedynie czas wyrastania w blaszkach reguluje, u mnie musi byc wyrosniety do brzegów blaszki, w piekarniku juz nie rośnie. Pozdrawiam - MAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/02163164383944859548noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-74531347386444183282014-01-06T20:37:06.126+01:002014-01-06T20:37:06.126+01:00proszę spróbować be zpapieru (zatrzymuje wilgoć), ...proszę spróbować be zpapieru (zatrzymuje wilgoć), będzie lepiej :)<br />ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-84141474065600191032014-01-06T19:36:55.543+01:002014-01-06T19:36:55.543+01:00Jadłam oryginał w Willi Tużur u Pani Marzeny :) , ...Jadłam oryginał w Willi Tużur u Pani Marzeny :) , także nie wyszedł na pewno taki jak powinien. Mój zdecydowanie zbyt mokry. Keksówki identyczne. Był wyjęty po 30 minutach i na dole foremek było trochę wody.. :( (jedyna różnica to użycie papieru do pieczenia)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-48319781367922888572014-01-06T18:51:28.326+01:002014-01-06T18:51:28.326+01:00chleb jest wilgotny i taki jego urok - czy był wyj...chleb jest wilgotny i taki jego urok - czy był wyjęty z formy ok 30 minut po wyjęciu z piekarnika? A może keksówki były większe? wówczas trzeba go dłużej piec… <br />Chleb można kroić już po ok 2 godzinach od upieczenia, gdy wystygnie. ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-25708415123587953672014-01-06T18:36:05.159+01:002014-01-06T18:36:05.159+01:00Witam, wszystko robiłam bardzo dokładnie wg przepi...Witam, wszystko robiłam bardzo dokładnie wg przepisu (kartony itp.. w piekarniku na 30st przez 4,5 h wyrosły tak, że prawie wyciekły z formy). Pokrojone po 10 h. Niestety w środku prawie surowe, za mokre, by jeść :(Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-70969560612880104082013-09-26T13:51:27.374+02:002013-09-26T13:51:27.374+02:00ok 3 czubatych łyżek. 3-4. Powodzenia!ok 3 czubatych łyżek. 3-4. Powodzenia!ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-45957033466814700662013-09-26T11:58:59.039+02:002013-09-26T11:58:59.039+02:00przymierzam się dziś...
ale techniczne pytanie...i...przymierzam się dziś...<br />ale techniczne pytanie...ile to 200g zakwasu tak mniej więcej.. na łyżki??dusiekhttps://www.blogger.com/profile/05272362459786922593noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-14237628522018706952013-09-22T18:26:40.645+02:002013-09-22T18:26:40.645+02:00Pieczarko, bardzo się cieszę, że chleb smakuje :))...Pieczarko, bardzo się cieszę, że chleb smakuje :))<br />Przepis oczywiście zamieszczaj, ale najlepiej napisz własnymi słowami :) Serdeczności Ślę!ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-62199347007925583542013-09-22T16:56:56.889+02:002013-09-22T16:56:56.889+02:00Witaj :) upieklam chleb z Twojego przepisu :) wysz...Witaj :) upieklam chleb z Twojego przepisu :) wyszedl pyszny! Czy mogę zamieścić przepis na swoim blogu (oczywiscie z podanym zrodlem ; ) Pozdrawiampieczarka mySiahttp://www.pieczarkamysia.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-56305421082086967692013-09-20T15:04:41.354+02:002013-09-20T15:04:41.354+02:00Dokarmiać potrzeba po naprawdę długim czasie. Jak ...Dokarmiać potrzeba po naprawdę długim czasie. Jak chcesz dokarmić to i tak musisz poczekać parę godzin, a najlepiej dzionek by się rozbujał. Mój zakwas wyciągam około 12 godzin przed i nigdy nie miałem problemu. Piekę albo wieczorem albo rano, mój przepis jest trochę inny, gdzyż ja wyrabiam i pozostawiam do wyrośnięcia (około 12 godz.), potem przekładam do blaszki i część zakwasu do słoika. Piekę i zajadamy całą rodzinką ;)<br /><br />PS.<br />Przechowuję w słoiku nie za wielkim, tyle by zakwas zajmował nie więcej niż 3/4 słoja. Zamknięty w lodówce.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-65330530089400203602013-09-20T14:57:08.083+02:002013-09-20T14:57:08.083+02:00Aniu przepis na zakwas jest bardzo prosty, bierzes...Aniu przepis na zakwas jest bardzo prosty, bierzesz sloik wsypujesz z 5 łyżek mąki żytniej razowej lub z jak najwyższym indeksem np. typ 2000. dolewasz letniej wody tak by konsystencja przypominala twarożek wiejski nie zasztywny i lekko płynny. Przez pięć dni wieczorkiem dosypujesz po łyżce mąki i ewentualnie wody do rozrobienia. Słoik przykryty tylko sciereczką zostawiasz na blacie w temperaturze pokojowej. Jak masz możliwość możesz zawsze go zmieszać. Po pięciu dniach masz zakwas, bedziesz czuła zapach kwaskowy, coś jak skórka od razowego chlebka. Nie czekaj rób, ja piekę juz ze dwa lata i nie zamierzam przestać!! Powodzenia ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-11085492756967410382013-09-20T14:46:53.284+02:002013-09-20T14:46:53.284+02:00Ależ samkowicie napisane :-) Kradnę !Ależ samkowicie napisane :-) Kradnę !Agata https://www.blogger.com/profile/09733163829572604686noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-69010393105224849742013-08-31T07:11:23.690+02:002013-08-31T07:11:23.690+02:00Ja w Stanach mieszkam :(
Może byś zapodała przepis...Ja w Stanach mieszkam :(<br />Może byś zapodała przepis na ten zakwas ?Aniahttps://www.blogger.com/profile/13382146767144524587noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-7014727593568382612013-08-11T08:29:44.813+02:002013-08-11T08:29:44.813+02:00wystarczy wyjąć z lodówki 3 godziny przed wyrabian...wystarczy wyjąć z lodówki 3 godziny przed wyrabianiem ciastaChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-12949500248376539912013-08-11T00:16:31.881+02:002013-08-11T00:16:31.881+02:00czy po wyjeciu zaczynu z lodowki powinnam go dokar...czy po wyjeciu zaczynu z lodowki powinnam go dokarmic, czy od razu dodac do reszty skladnikow?Jolahttps://www.blogger.com/profile/01714992873757844080noreply@blogger.com