tag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post8700928052455016583..comments2024-03-18T12:17:59.744+01:00Comments on ChilliBite.pl - motywuje do gotowania!: Frużelina wiśniowa, niskoslodzonaUnknownnoreply@blogger.comBlogger29125tag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-85848936469548517792021-07-27T14:07:51.798+02:002021-07-27T14:07:51.798+02:00można próbować :)
ok 15 min od zagotowania wody ci...można próbować :)<br />ok 15 min od zagotowania wody circa<br />ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-1272256189738887692021-07-27T11:26:03.093+02:002021-07-27T11:26:03.093+02:00Można pasteryzować w garnku z gorącą wodą czy rozr...Można pasteryzować w garnku z gorącą wodą czy rozrzedzić się frużelina? Jeśli można to ile czasu od zagotowania?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-90505995664160857842021-07-15T15:02:30.650+02:002021-07-15T15:02:30.650+02:00tylko my tu debatujemy o pektynie, nie o żelatynie...tylko my tu debatujemy o pektynie, nie o żelatynie :)ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-47240984514332579932021-07-15T05:25:44.976+02:002021-07-15T05:25:44.976+02:00Mi się coś wydaje że to kwestia przegotowania. Gdz...Mi się coś wydaje że to kwestia przegotowania. Gdzieś słyszałam że jak się przegotuje żelatynę to traci właściwości żelujące. Więc może i z tym tak jest. To tylko sugestia, nie sprawdzałam, trzeba zweryfikować na forach. PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-28184063232664796532021-06-14T17:03:16.892+02:002021-06-14T17:03:16.892+02:00żelowane produkty słabo sie mrożą, wystarczy zapas...żelowane produkty słabo sie mrożą, wystarczy zapasteryzować i dłużej będzie trwała niż mrożenie :)ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-79229080532928107422021-06-14T16:55:46.284+02:002021-06-14T16:55:46.284+02:00Witam czy fruzeline wisniowa można mrozic?Witam czy fruzeline wisniowa można mrozic?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02694380157139944834noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-81710867604373928622020-08-27T20:06:34.077+02:002020-08-27T20:06:34.077+02:00Zawsze robię tą frużelinę na jesienno - zimowe zap...Zawsze robię tą frużelinę na jesienno - zimowe zapasy. Uwielbiam ją do naleśników, placków i gofrów. Super!Martyna Pietruszkahttps://prostepesto.pl/jogurtowe-placki-ze-skyrem-i-fruzelina-owocowa/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-57339011911737761532016-08-21T12:43:37.213+02:002016-08-21T12:43:37.213+02:00Nie do końca rozumiem, jak mógł powstać "syro...Nie do końca rozumiem, jak mógł powstać "syrop" skoro było mnóstwo owoców? No chyba, że były bardzo długo gotowane, a i wówczas to bardziej dżem, czy konfitura. Czy do zagotowanego soku z cukrem dodała Pani odsączone i wydrylowane wcześniej wiśnie?ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-79007580622088820152016-08-20T12:30:32.970+02:002016-08-20T12:30:32.970+02:00Niestety zamiast frużeliny wyszedł mi syrop wiśnio...Niestety zamiast frużeliny wyszedł mi syrop wiśniowy :( Proporcje i wszystkie inne zalecenia zrobiłam zgodnie z przepisem. Szkoda ale soczek wiśniowy też się nie zmarnuje bo jest bardzo smaczny :)Ola Ros.https://www.blogger.com/profile/06291632399996280235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-57098574444125736712015-08-26T12:49:07.193+02:002015-08-26T12:49:07.193+02:00Dziękuję za odpowiedź i dziękuję za fantastyczne p...Dziękuję za odpowiedź i dziękuję za fantastyczne przepisy :), życzę dalszych inspiracji :)<br />PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-11662826940606219742015-08-23T19:15:35.566+02:002015-08-23T19:15:35.566+02:00można wykorzstac żel-fix, który jest na paktynie, ...można wykorzstac żel-fix, który jest na paktynie, choć ma trochę innych dodatków chyba też. Z agarem nie mam wielu doświadczeń niestety :(ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-21553725368214855772015-08-18T13:05:13.113+02:002015-08-18T13:05:13.113+02:00Witam
A czy można użyć agaru zamiast pektyny lub ...Witam <br />A czy można użyć agaru zamiast pektyny lub jak pisze gosiam28 czym można pektynę zastapić?<br />PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-10489823326536114442015-08-16T20:27:28.688+02:002015-08-16T20:27:28.688+02:00witam chciałam zrobić frużeline do słoików na zime...witam chciałam zrobić frużeline do słoików na zime ale nie mam pektyny czy mogę ją czymś zastąpić aby była dobra i przetrwała zimę ?!<br />z góry dziękuję za odp<br />Pozdrawiam SerdecznieAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/17770603299096518939noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-57295655280711344282015-07-10T12:20:12.826+02:002015-07-10T12:20:12.826+02:00ta powinna być ok :) Powodzenia!ta powinna być ok :) Powodzenia!ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-85595453424363028942015-07-10T12:08:33.180+02:002015-07-10T12:08:33.180+02:00Ja w sprawie pektyny. Znalazłam taką http://www.r...Ja w sprawie pektyny. Znalazłam taką http://www.robimywedliny.pl/pl/p/Pektyna-do-dzemow-30g/394. Nie wiem tylko, czy jest amidowana. Napisałam do sprzedawcy, ale nie otrzymałam jeszcze odpowiedzi. Możesz polecić mi dobrą i naturalną pektynę. Narobiłaś mi takiego apetytu na frużelinę, że teraz MUSZĘ ja zrobić. Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałego bloga.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-39658756762714619452014-08-07T23:47:57.414+02:002014-08-07T23:47:57.414+02:00Prawda Komarko… :))
P.S. Całe wieki Cię nie widzia...Prawda Komarko… :))<br />P.S. Całe wieki Cię nie widziałam … Całus ;)ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-56132009917501274862014-08-07T23:45:53.708+02:002014-08-07T23:45:53.708+02:00Ja już nie wyobrażam sobie domowych gofrów bez dom...Ja już nie wyobrażam sobie domowych gofrów bez domowej frużeliny - wiśniowej lub czereśniowej. Po prosu 'must have' :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-66568649357860792632014-08-06T14:38:44.170+02:002014-08-06T14:38:44.170+02:00To ciekawe, byłam pewna, że pasteryzacja raczej za...To ciekawe, byłam pewna, że pasteryzacja raczej zagęści jeszcze, widać z niczym nie można przesadzać. Tak czy inaczej jest naprawdę cudowna i nie trzeba nic oprócz łyżeczki ;)kathleenehttps://www.blogger.com/profile/00051078155162985918noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-44106089437836306742014-08-06T08:59:49.385+02:002014-08-06T08:59:49.385+02:00można dodać więcej pektyny lub mąki lub mąka przed...można dodać więcej pektyny lub mąki lub mąka przed podaniem, tak jak Pani sugeruje. To chyba jednak kwestia wiśni…<br />ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-34732160966979890802014-08-06T08:58:13.292+02:002014-08-06T08:58:13.292+02:00Stały sloiczkw cała noc ale zawartość nadal rzadka...Stały sloiczkw cała noc ale zawartość nadal rzadka ? Co robić? Zostawić je tak i ewentualnie przed podaniem zagęścić je ta mąka ziemniaczana?monia121175https://www.blogger.com/profile/08258567598550417423noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-82253370602613889522014-08-05T22:45:54.832+02:002014-08-05T22:45:54.832+02:00Powinno zgęstnieć - proszę zrobić próbę gęstości n...Powinno zgęstnieć - proszę zrobić próbę gęstości na zamrożonym talerzyku - po kilku chwilach frużelina stygnie i od razu widać jaką ma konsystencję. Nie mam takich doświadczeń, żeby dodawać jej więcej, ale może wiśnie miały niewiele pektyny? Można spróbować ciut więcej dodać, ewentualnie jeszcze z mąką ziemniaczaną. Mam nadzieję, że się uda...ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-31154018273637665502014-08-05T22:03:32.662+02:002014-08-05T22:03:32.662+02:00P.Kasiu chyba cos poszło nie tak po zamieszaniu z ...P.Kasiu chyba cos poszło nie tak po zamieszaniu z sokiem owoców i pektyny zaczęły gestniec zagotowałam i zarobiło sie rzadkie jak sok.Pierwszy raz robię z pektyny i nie wiem czy to zgęstnieje w sloikach czy cos zrobiłam nie tak bo napewno nie ma to konsystencji żelu.co z tym dalej zrobic zostawić i wtedy najwyżej zagestniac przed podaniem czy wyjąc ze słoików dać jeszcze troche pektyny?? Pomocy proszę o radę!!monia121175https://www.blogger.com/profile/08258567598550417423noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-59771003043664661042014-08-05T18:42:25.177+02:002014-08-05T18:42:25.177+02:00trwa póki wiśnie są :) o tu można poszukać miejsca...trwa póki wiśnie są :) o tu można poszukać miejsca do wklejania zdjęć: https://www.facebook.com/ChilliBitepl/posts/808564285849962?notif_t=notify_meChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-56697808828450018862014-08-05T18:34:34.354+02:002014-08-05T18:34:34.354+02:00Jedna partia też tak mi wyszła, ale to dlatego, że...Jedna partia też tak mi wyszła, ale to dlatego, że ciut za długo pasteryzowałam. Jeśli słoiczki są małe, też lepiej skrócić czas pasteryzacji. W smaku nic nie straciła jednak :) a włożona do lodówki przed podaniem była super!ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/09901848400927340187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3656520362564896284.post-81579170508101914102014-08-05T16:10:37.449+02:002014-08-05T16:10:37.449+02:00Frużelina w smaku pycha ale cos dziwnego sie stało...Frużelina w smaku pycha ale cos dziwnego sie stało... napełniłam słoiki i zapasteryzowałam, w garnku została resztka, którą wlałam do szklanki, ta frużelina w szklance fajnie zgęstniała, ta pasteryzowana niestety ciągle płynna. Użyłam pektyny nieamidowanej jabłkowo-cytrusowej. Masz może jakiś pomysł dlaczego ta pasteryzowana nie chce gęstnieć?kathleenehttps://www.blogger.com/profile/00051078155162985918noreply@blogger.com