coś więcej

Bakłażan zapiekany z fetą po grecku

Staram się nie patrzeć za okno i nie słyszeć deszczu stukającego o deski tarasu. Rozpaliłam kominek, siedząc tyłem do okna piszę tego posta, grzejąc stopy przy ogniu. Z piekarnika i kuchni dochodzą smakowite aromaty. Znów chce mi się na Kretę, do słońca, cudownego kreteńskiego jedzenia i lata na talerzu. Czas Złotej Polskiej Jesieni (to nic, że dziś trochę zapłakana), jest szczytem sezonu dla bakłażana. Tym razem składam mu hołd w prostej potrawie, którą przywiozłam z Grecji - bakłażan zapiekany z fetą po grecku i znów jest lato,  na talerzu :)



Czy w takie dni jak dziś też Wam szkoda lata? Wciąż liczę na złociste dni końca września i pyszny od kolorów październik. Słucham starych piosenek, a dziś stareńkiego utworu "A mnie jest szkoda lata" w wykonaniu Jerzego Połomskiego, posłuchajcie...



Wrzesień do najlepszy czas na bakłażany, dziesiątki odmian pomidorów i kolorowa paprykę. Zamykam w słojach jędrne strąki w leczo, przygotowuję wyśmienite bałkańskie sosy do mięs na zimę: ajvar i ljutenicę i przetwarzam dziesiątki kilogramów pomidorów. Duszę wyśmienity sos pomidorowy (który wykorzystam także w dzisiejszym przepisie), suszę pomidory, ucieram pesto laskowe i zapełniam półki spiżarni aż po sufit. To też fajny sposób na "ocieplanie" deszczowego dnia - smakowite zapachy, ciepło z kominka, kuchenki, piekarnika i moje ukochane smaki.




Dzisiejszy lunch nie mógłby być prostszy. To zaledwie kilka składników: bakłażan, oliwa, grecka feta i sos pomidorowy plus trochę ziół. Bakłażana można zapiekać na surowo lub wcześniej podsmażyć na prawie suchej patelni. Wolę tę drugą wersję, dzięki podsmażaniu jest bardziej miękki i delikatny.

Bakłażan zapiekany z fetą po grecku


2-3 średniej wielkości bakłażany
ok 150ml oliwy z oliwek
1/3 pęczka natki pietruszki
najlepszej jakości oryginalna grecka feta
sól i pieprz do smaku
suszone oregano

Bakłażany pokrój w plastry ok 1-1,5 cm grubości, posól z każdej strony i odstaw na ok 15 minut, by straciły goryczkę. Po tym czasie opłucz je wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Skrop bakłażany niewielką ilością oliwy i podsmaż na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij na ręczniki papierowe.
Wymieszaj posiekaną natkę pietruszki z sosem pomidorowym. Wyłóż kilka łyżek sosu na dnie naczynia do zapiekania, ułóż plastry podsmażonych bakłażanów, na to ponownie sos - układaj warstwami do wyczerpania bakłażanów (na używam jak najszerszego naczynia, by mieć max 1-2 warstwy bakłażanów). Na wierzchu ułóż grube plastry greckiej fety, całość oprósz suszonym oregano i skrop oliwą. Zapiekaj bez przykrycia ok 30 minut w piecu rozgrzanym do 180°C. 
Podawaj z bagietką lub świeżym pszennym chlebem. Pycha!

* jeśli nie masz domowego sosu pomidorowego, możesz zrobić trochę sosu szybką metodą:
na oliwie z oliwek podsmaż drobno pokrojone 3 szalotki i 4 ząbki czosnku, dodaj 400g puszkę pomidorów pelati, dopraw solą i pieprzem i duś do zgęstnienia, a gdy sos będzie już gotowy, dodaj do niego natkę pietruszki

10 komentarzy:

  1. uwielbiam bakłażana i takie zestawienie!! nie znudziłoby mi się nawet przez rok!!

    OdpowiedzUsuń
  2. zazdroszczę CI tego kominka... ja się muszę pocieszyć zwykłym grzejnikiem xD
    ale wspaniałe danie, zapach Grecki przywołuje słoneczne wspomnienia gorących letnich dni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, uwielbiam tak podanego bakłażana! A lato, cóż.. za szybko się skończyło :(

    OdpowiedzUsuń
  4. O dziwo mi wyszedł, dodałam czubricy i zrobiłam z fetą taką owczą, ostrą - wyszło super, na wierzch dałam szczypior - super przepis, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Orginalny smak tej i innych potraw greckich poznam na Cykladach ,które odwiedzę niebawem. Przeczesując internet szukając przepisu z bakłażanem w roli głównej natrafiłam na ten blog i czuję , że zostanę tu dłużej . Niesty nie udało mi się się kupić orginalnej greckiej fety ,więc użyłam sera a la feta . Podróbka była przepyszna ,więc orginał to zapewne kulinarna uczta .... która na mnie czeka podobnie jak i Wielki Błekit . Dziękuję za przepis i pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, dziś chłodno, ale od pieca ciepło. Proszę się rozgościć i zostać na dłużej :) Ciesze się ogromnie, że bakłażany smakowały, cudne są! A Oryginalnej greckiej fety warto szukac w MarcPolu i Auchan, zresztą chyba w każdym większym markecie się znajdzie :)
      pięknego popołudnia

      Usuń
  6. Super przepis, własnie wrocilam z grecji testuje na sobie

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem pod wrażeniem tej potrawy. Zrobiona dzisiaj, smakuje obłędnie i zostaje na długo. Podałam z ryżem ale z pieczywem również smakuje świetnie. Tak właściwie to trudno się oprzeć w każdej postaci. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robilam dzisiaj - pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)