coś więcej
(Przenieś do…)
o mnie
Alfabetyczny spis potraw
▼
Ultra czekoladowe gooey ciastka
›
Jesienią moja miłość do czekolady ma wyjątkowy smak. Otula, koi, rozpuszcza się bezwstydnie na podniebieniu. Mocno, intensywnie czekoladowe,...
4 komentarze:
Szakszuka po polsku - BOTWINKOWA
›
Dzień dobry wiosno. Do widzenia zimny maju AD 2021. W ostatnią niedzielę maja złamałam naszą rodzinną tradycję i zamiast śniadania na słodko...
4 komentarze:
Dorsz atlantycki z kaparami i risotto szafranowym
›
Okrutnie tęsknimy za restauracjami, za cudowną nienachalną obsługą, za daniami, które ktoś najpierw wymyślił, pieczołowicie dopracował, a po...
8 komentarzy:
Zimowy dżem z pomarańczy i jabłek
›
Dziś rano kurier przyszedł jakoś przed 9tą rano. W poniedziałki o tej porze jestem jeszcze w piernatach i leniwie wygrzebuję się z pościeli....
2 komentarze:
Dyniowe gofry
›
Są piękne, PRZEPIĘKNE, leciutkie, ciut maślane. Idealne na jesień, na podwieczorek albo leniwe niedzielne śniadanie rodzinne. Można je podać...
3 komentarze:
Jesienne dyniowe pęczotto z chorizo, cukinią i brokułami
›
To kolejna wariacja na temat kaszy, dyni, jesieni i warzyw. A dla moich domowych mięsarian dorzucam jeszcze garść pasków chorizo i już można...
3 komentarze:
Leciutki sernik z musem czekoladowym i owocami
›
Na Dzień Mamy lubię dopieszczać moją młodzież. Lubię wymyślać nowe ciasta i desery, choć od jakiegoś czasu robię to już znacznie rzadziej. ...
1 komentarz:
Sałatka z perłowym kuskus, truskawkami i gorącym halloumi
›
Wiosną wyciągam wszystkie zielone liście i buduję nowe pomysły na sałaty. Lubię te, w których łączy się zielone, rześkie, soczyste, ciepłe ...
2 komentarze:
Luksusowa przyprawa do piernika
›
Co roku 6 listopada o świcie ktoś mi przypomni - sms, messenger, wiadomość na fanpage ChilliBite "a co z piernikiem staropolskim?"...
10 komentarzy:
Lahanorizo - grecka młoda kapusta
›
W czerwcu króluje młoda kapusta . Robię ją na wiele sposobów - klasycznie "ze słoneczkami" i koperkiem, duszę kapustę z curry w ...
7 komentarzy:
Kurczę z wolnowara
›
Na rodzinne posiłki niedzielne i świąteczne często podaję kurczę pieczone w całości . To fajny sposób, by niewiele w kuchni robić i móc świ...
13 komentarzy:
Ciasteczkowa miłość na Gwiazdkę
›
Czy oprócz lepienia pierogów i nastawiania piernika staropolskiego macie jakieś własne domowe tradycje Gwiazdkowe? Przy naszym stole co rok...
2 komentarze:
Noël, noël - muzyczny konkurs gwiazdkowy 2018
›
To już 9ty rok bloga i kolejna okazja do wspólnej zabawy w muzyczne, przedświąteczne inspiracje. Zapraszam do dzielenia się - muzyką, dzwo...
13 komentarzy:
SARMA - gołąbki w kiszonej kapuście
›
Jesienią, gdy nastają chłodniejsze dni, pierwsze co robię to moczę przez kilka dni moją dębową beczkę do kiszenia kapusty. Mam taką niewiel...
4 komentarze:
Kuchnia polska na 100lecie - weź książkę!
›
Kochamy kuchnię włoską, uwielbiamy francuskie tradycje kulinarne, ekscytujemy się azjatyckimi smakami, które zadomowiły się na polskiej sce...
3 komentarze:
Dyniowe pęczotto z brokulami
›
Po przepięknie słonecznym końcu października i początku listopada, co kilka dni zjawia się bury glistopad za oknem. Ale burość aury nie mu...
Błyskawiczne brownie dyniowe
›
Halloween mnie bawi, choć nie wciąga. Kiedyś chciałabym być w USA podczas Halloween, poczuć emocje, u nas to wciąż dość niemrawe raczej obc...
6 komentarzy:
Pure ziemniaczano-dyniowe na ostro
›
Och, jakże ja nie cierpię zmiany czasu na zimowy! Toż to czysta zbrodnia, żeby tuż po 15stej zapadała ciemność... Nim dzień się rozpędzi, n...
2 komentarze:
Fantastyczny paprykarz z pulpecikami drobiowymi na ostro
›
Jesienią błyszczą się na straganach zachwycające kolory papryki - czerwona do zup, gulaszy i chrupania na surowo, żółta i bladożółta do bos...
4 komentarze:
Crema catalana, czyli krem kataloński
›
O Kremie katalońskim powiadają, że to "ubogi krewny" francuskiego creme brulee. Zapewne ynika to z tego, że w kremie katalońskim...
4 komentarze:
Hiszpańska zupa z dynią i chorizo
›
Gdy na salony wkracza Pani Jesień, dynia gości w naszej kuchni bardzo często. Wprost nie mogę się powstrzymać i wciąż ją piekę, dusze, got...
4 komentarze:
Fantastyczna pasta z awokado z jajkiem
›
Jesień to nie tylko opadające liście, złote krajobrazy w lasach, ale i zapowiedź, że od listopada będę znów jeść więcej awokado prosto z Sy...
3 komentarze:
Dyniowe leniwe pierogi
›
Gdy wrzesień kończy swój słoneczny taniec, przygotowując miejsce dla chłodniejszego października, kupuję na targu dynię hokkaido i dobry tw...
3 komentarze:
Domowy ocet jabłkowy
›
Gdy lato już macha na pożegnanie słoneczną chusteczką, a Pani Jesień wkracza dżdżyście na salony, czas nastawiać domowy ocet jabłkowy z owo...
4 komentarze:
Pieczona papryka z ciecierzycą i miętą
›
Mamo, co to za mięso takie surowe kroisz? A dziś nie surowe i nie mięso. Tym razem na skraju lata upiekłam całą blachę czerwonej papryki. ...
Aromatyczny ocet z pigwowca
›
I znów będę się nim nacierać, wdychać, zaciągać. Jeden z najcudowniejszych owoców jesieni, który zazwyczaj zbieram w ogrodzie około paździe...
6 komentarzy:
Małże po marynarsku - po francusku
›
I oto siedzę w leżaku z widokiem na Atlantyk i zachwycam się spokojem, różowym francuskim winem z Doliny Loary i wspomnieniami podniebienia...
Francuskie ratatouille z Alzacji
›
W ratatouille zakochałam się 24 lata temu, gdy w podróży poślubnej odwiedziliśmy mojego znajomego jeszcze ze studiów i mojego stypendium we...
1 komentarz:
Fasolka szparagowa z chorizo - bossska!
›
Lato, upał, jędrne, szczupłe strączki fasolki szparagowej kuszą swą chrupkością. Czy dziś klasycznie à la polonaise , czyli z bułką tarta n...
Marynowane zielone pomidory
›
W tym roku wszystko przyspieszyło, koniec lipca, a tu tropiki, mokre, wilgotne za oknem. Gdyby tak się dało tę wilgoć zbierać wiadrami, by ...
2 komentarze:
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer