coś więcej

Oryginalna sałatka grecka - horiatiki

Gdy tylko rozpoczyna się sezon pomidorowy, sałatka grecka króluje w mojej kuchni. Latem jadamy ją tak często, że kiedyś zaczęłam się zastanawiać, czy to czasem nie "kuchnia polska". Jednak bardzo często, gdy zamawiam w restauracji w Polsce sałatkę grecką jestem szczerze rozczarowana tym, co dostaję na talerzu. Jak można zepsuć oryginalną horiatiki sałatą?!

Jeśli jeszcze nigdy nie byliście w Grecji, wybierzcie się koniecznie! Ja zakochałam się w tym kraju ponad 20 lat temu. Wiem, wiem, to była inna Grecja niż dziś, ale kuchnie i muzykę wciąż mają tak samo niezwykłą. Co ciekawe większość stacji radiowych gra tradycyjną, etniczną grecką muzykę. To zupełnie inaczej niż polskie radiostacje. Posłuchajcie odrobiny greckich klimatów muzycznych, zanim opowiem Wam o mojej ukochanej horiatiki...


Pamiętam dokładnie kiedy zapałałam wielką miłością do horiatiki - oryginalnej greckiej sałatki. Był to wrzesień 1992 roku. Wyjechałam w chłopakiem do Aten, a na chwilę udało nam się też uciec na maleńką grecką wysepkę Aegina. No wiecie, niewielkie fundusze, trzeba oszczędzać, niewielki wynajęty pokoik, ale chcieliśmy jadać lokalnie. Horiatiki było jedną z pierwszych zamówionych przez nas potraw. Od pierwszego ujrzenia talerza z sałatką, od pierwszego kęsa wiedziałam, że to co wówczas (i niestety do dziś), jest podawane w Polsce pod hasłem "sałatka grecka" to jakiś smutny żart.

Oryginalna grecka sałatka zawiera tylko warzywa, oliwki i ser fetę. Nie ma w niej nawet cienia sałaty, a wszystkie składniki pokrojone są niedbale, w grube kawałki. Na samym wierzchu sałatki jest cudownie słony, średniej twardości ser feta - najwspanialszy kulinarny wynalazek Greków. I nie, wszystko to co podane jest z "serem a'la feta", to świętokradztwo. I lepiej naprawdę wymyślić coś innego na obiad, niż robić grecką sałatkę z "podrabianym" serem. 


Soczyste, dojrzałe pomidory, świeże ogórki (w skórce) i chrupiąca zielona papryka to podstawa. Obowiązkowo czerwona cebula w cienkich krążkach i wyśmienite greckie oliwki. Wszystkie warzywa w dużych, dużych kawałkach, do tego ów słynny ser feta, najlepsza na świecie grecka oliwa, sól i oregano. I nie wierzcie w żadne inne "wymyślne" receptury na sałatkę grecką. To wiejskie danie jest wyśmienite!

Oryginalna sałatka grecka horiatiki

4 dojrzałe, soczyste pomidory 
2 średniej wielkości ogórki
2 średnie zielone papryki
1 czerwona cebula
kilka grubych plastrów greckiej oryginalnej fety
garść czarnych greckich oliwek (najlepiej kalamata)
sól do smaku
ok łyżeczki suszonego oregano

Pomidory, ogórki i paprykę pokrój w sporę kawałki, tak na jeden nieco większy kęs. Cebulę pokrój w cienkie krążki. Wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj oliwki, dopraw lekko solą i oregano. Obficie podlej oliwą, a na wierzchu ułóż plastry najlepszej greckiej fery.
Podawaj z jasnym pieczywem, którego będzie tyle, by móc wybrać cały sos, który powstanie na dnie miski. Sama rozkosz!

21 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda,muszę zrobić,moje smaki zdecydowanie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. wcale nie szkoda! trzeba jeść i wycierać talerz chlebem :))

      Usuń
  3. co mnie zawsze męczy, jeśli chodzi o grecką sałatkę : co z przykazaniem, że nie podaje się świeżych ogórków z pomidorami?? nie mogę sobie poradzić z tym problemem, serio :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma czegoś takiego, że się nie podaje, jak smakuje to się je ;) a że troszkę obniży się witamina C, ot w innym posiłku zjesz pomidora bez ogórka i już ;)

      Usuń
  4. a tak przy okazji, nie możesz wyłączyć weryfikacji komentarzy? to jest coś, co mnie męczy chyba bardziej jeszcze od problemu greckiej sałatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja jadłam kiedyś w Grecji, w restauracji serwującą kuchnię grecką w kreatywnej odsłonie, wariację na temat sałatki horiatiki z dodatkiem kiełków słonecznika i pamiętam, że bardzo mi tamta wersja smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja mam pytanie, gdzie można dostać oryginalną fetę?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie! Od dawna mam ochotę na taką prawdziwą grecką sałatkę! Muszę ją koniecznie przygotować :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Papryka do sałatki greckiej? Raczej niekoniecznie, przynajmniej w wersji podstawowej. Może to zalezy od regionu, ale bedac w Grecji nie spotkałam się, by mi ją podano w sałatce. Poza tym kuchnia grecka raczej nie przypadła mi do gustu, kompletnie nieprzyprawiona, nic nie było słone, zero ziół, pieprzu. I co do fety to ja akurat lubię fetopodobne sery i nie uważam tego za jakieś kulinarne harakiri, żeby go dodać do sałatki. Tym bardziej, że prawdziwą fetę w Polsce chyba trudno dostać. Zwłaszcza jak sie mieszka na prowincji itp

    OdpowiedzUsuń
  9. Miałam okazję jeść sałatki greckie w dużych ilościach podczas pobytu na Krecie i Cyprze (grecka część). W każdej była pyszna świeża sałata rzymska. Co do fety i oliwy z oliwek to greckie nie mają sobie równych! Dzięki ogromnej gościnności naszych greckich gospodarzy przywiezlismy ze sobą sprezentowaną butlę oliwy z oliwek :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis faktycznie nietypowy, ale po zjedzeniu tej sałatki muszę przyznać, że trafna kombinacja. Warto spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja taką sałatkę robię z serem mozarellą i przyprawiamy sosem greckim- pycha. Ale bez papryki i oliwek :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ludzie,co wy z tą "oliwą z oliwek"!!!!!!
    Niby z czego ma być oliwa???
    Z rzepaku albo słonecznika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimowy Czytelniku, tu nie "Ludzie" po tej stronie, ale tylko jedna autorka blogu.
      Dziękuję za cenny komentarz, jak widać bardzo emocjonalny. Oczywiście, że oliwa z oliwek, ot może kalka językowa, przyzwyczajenie, ciort znajet. Pozdrawiam. Ka

      Usuń
  13. Serdeczne dzięki za ten post (szczególnie za radę kupowania fety oryginalnej) - zrobiłam wg Twojego przepisu i od tamtej pory nie wyobrażam sobie innego smaku tej sałatki. Fantastyczna fantastyczność :)
    Pozdrawiam ciepło, Gosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogromnie mnie to cieszy, a za kilka tygodni kolejny sezon na sałatkę grecką :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  14. Zrobiłam... Ta sałatka jest pyszna :) Tylko paprykę dałam czerwoną, bo akurat taką miałam. Przez te wielkie kawały smak jest zróżnicowany, a jednocześnie harmonijny. Pozdrawiam, doskonały przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prostota w najdoskonalszej postaci, prawda? Chwała Grekom!
      Miłego dnia :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)