coś więcej

Tarta z mlodą kapusta i chorizo

Nie mogę się najeść młodą kapustą tej wiosny. Przynajmniej raz w tygodniu kupuję główkę i przetwarzam. W tym sezonie zdecydowanie króluje mariaż młodej kapusty i pikantnej chorizo. Uwierzcie mi, w każdej wersji to fantastyczne połączenie! Tym razem, z tego młodokapustno-chorizowego nienasycenia, podałam dzieciom na weekendowy obiad GENIALNĄ orzechową tartę z młodą kapustą i chorizo, przepadli dla niej zupełnie!


Ojjj znów dziś ładnie zakołyszę, zaszumię... Słuchacie czasem tych nut, które tu dla Was wyszukuję? Dziś dla pobudzenia apetytu, albo jako idealna poobiednia sjesta, piękne dźwięki dla duszy - "Led Sud" od L'indécis  posłuchajcie...




Młodą kapustą zachwycam się każdej wiosny. Niby zielona główka i nich więcej, ale ta jej delikatność, chrupkość, jędrność. Ten cudownie słodki głąb i wdzięczna podległość, gdy coraz to nowe wcielenia proponuję zielonej główce. Młodą kapustę przetwarzam na portugalską zupę caldo verde z polską nutą, zamieniam w szybki wiosenny bigos, duszę w mleku kokosowym, albo podaję zwyczajnie - z koperkiem i słoneczkami. Chrupiące młode głąby wyjadają moje dzieci, na wyrywki, choć najszybsza do ich zdobycia jest nasza nastoletnia córka, uwielbiająca wszystko co chrupiące.

W orzechowej tarcie z młoda kapustą są w zasadzie wszystkie składniki zupy caldo verde na polską nutę, którą pokazywałam na blogu niedawno. Jest zatem młoda kapusta, cebula, chorizo i ziemniaki. W wersji jako tarta to danie jest po prostu wyśmienite!




Dawno nie jadłam tak niesamowitego połączenia smaków jak w tej tarcie z młodą kapusta, chorizo i ziemniakami - kruchy orzechowy spód, delikatny, a jednocześnie nieco pikantny farsz z kremowej młodej kapusty i do tego młode ziemniaki nasycone smakiem zarówno kapusty jak chorizo. Powiadam, warto!

Proporcje poniżej są na dużą tortownicę ok 24-26cm lub dwie mniejsze ok 20-21cm.

Orzechowa tarta z młodą kapustą i chorizo

ciasto kruche orzechowe

60g orzechów włoskich 
440g mąki
250g zimnego masła
1 łyżeczka soli
2 jajka

Zmiel orzechy, a następnie z mąką, solą i masłem zagnieć szybko ręcznie lub w mikserze, aż powstaną okruchy, wbij jajko i wyrób na spójne ciasto. Ciastem wyklej tortownicę o średnicy 24-26cm, formując dość wysoki rant. Odstaw na 20 minut do zamrażarki. Nakłuj dno widelcem i piecz z obciążeniem (fasolki na pergaminie) ok 10min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Zdejmij obciążenie i dopiecz jeszcze ok 4 minut. Potem wypełnij farszem i piecz wg wskazówek niżej.

wersja na Thermomix
do naczynia miksującego wsyp orzechy, posiekaj -> 7s / obr 8
dodaj mąkę, masło pokrojone na mniejsze kawałki, sól i jajko
wyrabiaj -> 20s / obr 4 a następnie -> 10s / WSTECZNE obr 2
Uformuj z ciasta kulę, a następnie wyłóż nim tortownicę o średnicy 24-26cm formując dość wysoki rant. Odstaw do schłodzenia na ok 20min do zamrażarki. Nakłuj dno widelcem i piecz z obciążeniem (fasolki na pergaminie) ok 10min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Zdejmij obciążenie i dopiecz jeszcze ok 4 minut. Dalej postępuj jak niżej.


farsz z młodej kapusty
750g młodej kapusty
120g pikantnego chorizo
250g cebuli
30g oliwy extra virgin
sól i świeżo mielony pieprz
4-5 ugotowanych w skórkach młodych ziemniaków

50g śmietanki kremówki 30%
1 jajko
100g sera cheddar
2 łyżki pestek słonecznika

Kapustę poszatkuj w średniej wielkości kostkę.
Chorizo pokrój w półplasterki. Cebulę pokrój w średnią kostkę.
W szerokiej patelni przesmaż chorizo i cebulę na oliwie przez 4-5 minut, następnie dodaj poszatkowaną niezbyt drobno kapustę, dopraw całość ok 1 łyżeczką soli i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu ok 10 minut, następnie zdejmuj pokrywę i dalej duś, aż kapusta odparuje. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej wymieszane razem śmietankę kremówkę z jajkiem i startym serem cheddar.

Ugotowane młode ziemniaki pokrój w plasterki. 3/4 ziemniaków ułóż na podpieczonym spodzie. Na wierzchu ułóż farsz z młodej kapusty. Pozostałe plasterki ziemniaków powkładaj w kilku miejscach do farszu, całość posyp pestkami słonecznika. Piecz ok 25 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch będzie lekko zrumieniony. Odstaw tarte na 10 minut, potem krój i podawaj. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)