coś więcej

Leciutki sernik z musem czekoladowym i owocami

Na Dzień Mamy lubię dopieszczać moją młodzież. Lubię wymyślać nowe ciasta i desery, choć od jakiegoś czasu robię to już znacznie rzadziej. Nasza nastoletnia córka przejęła słodkie królestwo w naszym domu. Ten cudownie lekki, puszysty i delikatny sernik z musem czekoladowym to idealny deser także na Dzień Dziecka i każdą inną okazję, by dopieścić podniebienie. 




Tyle żyjemy ile nas pamiętają, czyż nie? Dziś pełna wzruszenia słucham cudownego mariażu głosów i talentów wybitnych artystów - Matt Dusk i Zbigniew Wodecki w "My Way / Szczęście jest w nas". Mam ciarki, gdy słucham tego utworu - to sentymentalna podróż do czasów Franka Sinatry, a jednocześnie wielki hołd Matta dla Zbigniewa Wodeckiego, z którym był zaprzyjaźniony. Ta przepiękna produkcja powstała już po śmierci pana Zbigniewa. Mam absolutne wzruszenie i łzy w oczach, posłuchajcie ze mną...




Tak jak nigdy nie lubię startować w konkursach, czy "czelendżach" tak w tym roku zabawa #ThermomixSernikChallenge od razu zapaliła mi pomysł w głowie. Chciałam zrobić nowy fajny sernik, który najbardziej odda moją miłość do lekkiego sernika i... czekolady. Tak powstał leciutki sernik z musem czekoladowym - to 28my sernik w mojej kolekcji SERNIKI (klik po wszystkie przepisy).



Ten sernik to marzenie wielbicieli lekkich deserów. Jest baaardzo puszysty, niesamowicie delikatny, wilgotny, z zachwycającą czekoladowa warstwą musu czekoladowego i soczystymi owocami. Co najciekawsze, do zaspokojenia łasucha wystarcza jeden i to nieduży kawałek. Bajka powiadam Wam! Doskonały będzie z truskami, malinami albo borówkami, zaś w chłodniejszych miesiącach filety z pomarańczy świetnie się sprawdzą. Zróbcie go koniecznie!

Leciutki sernik z musem czekoladowym i owocami

Warstwa SERNIK

4 jajka 
85g cukru
430g twarogu President - albo innego, 3x mielonego, niesłonego, byle bardzo puszystego
1/4 łyżeczki  ekstraktu wanilii
14g mąki pszennej

Rozgrzej piekarnik do 170°C (bez termoobiegu)
Przygotuj okrągłą tortownicę z odpinanym bokiem (o średnicy ok. 22 cm) - wyłóż ją papierem do pieczenia (spód + nieco wyższe boki). Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z 45g cukru i wanilią na puszysty, biały krem. Dodawaj stopniowo twaróg dalej ubijając. Osobno ubij białka z 40g cukru na sztywną, lśniącą pianę i  wymieszaj ostrożnie z masą serową - najpierw 1/3 ubitej piany dodaj do masy serowej, potem dopiero wmieszaj pozostałą. Przesiej na wierzch mąkę i delikatnie wymieszaj. Ostrożnie przełóż puszystą masę serową do wyłożonej papierem tortownicy. Tortownice przykryj od góry folią aluminiową. Piecz w 170°C ok 50 min. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową z tortownicy.
Zostaw sernik w uchylonym piekarniku i nie wcześniej niż po godzinie wyjmij na blat. Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a gdy będzie chłodny przestaw do lodówki na min 2 godziny. Dopiero na zupełnie zimny sernik wylewaj mus czekoladowy.

Warstwa MUS CZEKOLADOWY

50 g cukru
250 g gorzkiej lub deserowej czekolady
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
4 jajka
1 szczypta soli

Zagotuj śmietankę z cukrem, zdejmij z palnika, (lub zrób to w mikrofali 3-5x 30s). Dodaj połamaną czekoladę i rozpuść w śmietance. Dodaj żółtka, wymieszaj. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę, dodaj do masy czekoladowej na 3 razy - najpierw dodaj 1/3 piany, wmieszaj ostrożnie, potem kolejną 1/3 delikatnie wmieszaj, i na końcu ostatnią część. Wylej masę na schłodzony sernik, na wierzchu wyłóż świeże owoce i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

UWAGA - jeśli chcesz przełożyć sernik na półmisek, odepnij boki tortownicy, podnieś sernik i delikatnie zdejmując papier ze spodu (w powietrzu) przełóż na talerz/półmisek. Dopiero potem zdejmij ostrożnie papier z boków sernika. 

wersja na Thermomix
WARSTWA SERNIK
1. Rozgrzej piekarnik do 170°C (bez termoobiegu).
2. Oddziel żółtka od białek (możesz użyć do tego pokrywy z założoną miarką Tm - tu możesz zobaczyć na filmie jak to zrobić
3. Załóż motylek, do naczynia miksującego wsyp cukier, dodaj żółtka i wanilię - ucieraj 3min / obr 4.
4. Zdejmij miarkę, ustaw 3 min / obr 4 - w trakcie ucierania przez otwór w pokrywie dodawaj twaróg. Przełóż masę serową do większej miski, umyj i dokładnie ususz naczynie miksujące.
5. Do czystego i zupełnie suchego naczynia miksującego załóż motylek, wlej białka, dodaj sól, ubijaj 3 min/obr. 3,5 lub momentu, aż piana będzie sztywna. 
6. Pianę z białek wmieszaj ostrożnie z masą serową - najpierw 1/3 ubitej piany dodaj do masy serowej, potem dopiero wmieszaj pozostałą. Przesiej na wierzch mąkę i delikatnie wymieszaj. 
7. Ostrożnie przełóż puszystą masę serową do wyłożonej papierem tortownicy. Tortownice przykryj od góry folią aluminiową. Piecz w 170°C ok 50 min. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową z tortownicy. Zostaw sernik w uchylonym piekarniku i nie wcześniej niż po godzinie wyjmij na blat. Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a gdy będzie chłodny przestaw do lodówki na min 2 godziny. Dopiero na zupełnie zimny sernik wylewaj mus czekoladowy.

WARSTWA MUS CZEKOLADOWY
9. Umyj i osusz naczynie miksujące. 
10. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsyp cukier, zmiksuj 10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 
11. Dodaj śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki, podgrzewaj 4 min/50°C/obr. 2. 
12. W tym czasie rozbij jajka, oddziel żółtka od białek - znów możesz to tego użyć pokrywy z założoną miarkę (patrz film w linku wyżej). 
13. Do naczynia miksującego z czekoladą dodaj żółtka, wymieszaj 15 s/obr. 4. Przełóż do innego naczynia, odstaw. Dokładnie umyj i osusz naczynie miksujące (po wytarciu do sucha, uruchom na 1s funkcję TURBO i ponownie wytrzyj ścianki naczynia). 
14. Załóż motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlej białka, dodać sól, ubijaj 3 min/obr 3,5 lub momentu, aż piana będzie sztywna. Pianę z białek wmieszaj ostrożnie z masą serową - najpierw 1/3 ubitej piany dodaj do masy serowej, potem dopiero wmieszaj pozostałą. Wylej masę na schłodzony sernik, na wierzchu wyłóż świeże owoce i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. 

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smakowicie - na pewno chętnie wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)