Jak podaje się z Waszych domach białą kiełbasę na Wielkanoc? Osobiście nie przepadam za kiełbasą w żurku, choć dzieci ją uwielbiają. Jednak biała kiełbasa jest obowiązkowym składnikiem świątecznego śniadania - zarówno bożonarodzeniowego jak wielkanocnego. Na Wielkanoc podaję ją na gorąco, na Gwiazdkę na zimno. To najprostsze i najszybsze danie świąteczne, które przygotować nawet osoba całkiem początkująca w kuchni - pieczona biała kiełbasa w majeranku, podawana z chrzanem jabłkowym lub z musztardą z whisky i zielonym pieprzem.
Nie ważne, czy Wielkanoc jest wcześnie w marcu, czy dopiero w kwietniu. Wielkanoc dla mnie to nowe życie, zieleń i wiosna. Tyle radości, radosnego oczekiwania i początek nowego świata, nadziei. Jak co roku, nieodmiennie. Posłuchajcie chyba najpiękniejszej piosenki o Wiośnie jaką znam. Nie odmiennie Marek Grechuta i jego "Wiosna - ach to ty!" daje mi niesamowitą energię...
Nie ma u nas świąt, czy to Wielkanocnych, czy Bożego Narodzenia, bez półmiska z białą kiełbasą. To moja "kuchnia z serca domu", brulion starych przepisów na domowe, najmilej wspominane, tradycyjne dania, zazwyczaj kuchni polskiej. Biała kiełbasa pieczona w majeranku to potrawa prosta, by nie powiedzieć banalna. Doskonale smakuje na gorąco, podana na wielkanocne śniadanie z dobrą musztardą, ale bardzo lubimy ją też na zimno, w związku z czym zawsze piekę dość sporą blachę białej kiełbasy. W Wigilię po pasterce podgryzamy białą pieczoną kiełbasę na zimno prosto z lodówki, na stół podaję z jabłkowym chrzanem. Zawsze nam smakuje, nigdy nie zostaje ani odrobina i ostatni kawałek jest na wagę złota. A jeśli na Wielkanoc poszukujecie przepisów na tradycyjne dania w nowym wykonaniu, upieczcie w tym roku białą kiełbasę po myśliwsku w ciemnym piwie.
Nie ma u nas świąt, czy to Wielkanocnych, czy Bożego Narodzenia, bez półmiska z białą kiełbasą. To moja "kuchnia z serca domu", brulion starych przepisów na domowe, najmilej wspominane, tradycyjne dania, zazwyczaj kuchni polskiej. Biała kiełbasa pieczona w majeranku to potrawa prosta, by nie powiedzieć banalna. Doskonale smakuje na gorąco, podana na wielkanocne śniadanie z dobrą musztardą, ale bardzo lubimy ją też na zimno, w związku z czym zawsze piekę dość sporą blachę białej kiełbasy. W Wigilię po pasterce podgryzamy białą pieczoną kiełbasę na zimno prosto z lodówki, na stół podaję z jabłkowym chrzanem. Zawsze nam smakuje, nigdy nie zostaje ani odrobina i ostatni kawałek jest na wagę złota. A jeśli na Wielkanoc poszukujecie przepisów na tradycyjne dania w nowym wykonaniu, upieczcie w tym roku białą kiełbasę po myśliwsku w ciemnym piwie.
Najważniejszy jest składnik podstawowy - dobra, najlepszej jakości biała kiełbasa. Poszukajcie jej na targach producenckich - tam zazwyczaj można kupić parzoną. Ja najbardziej lubię surową i ostatnio świetną kupiłam w nowym stoisku "Tradycyjne Jadło" - była bardzo dobrze doprawiona, soczysta, pikantna. Ale i tak nic nie przebije smaku białej kiełbasy od zaprzyjaźnionego masarza, którą pamiętam z dzieciństwa. I tylko pamiętajcie, by nie przyprawiać białej kiełbasy do pieczenia solą. Wystarczy tyle, ile już w sobie ma, a i majeranek jest przyprawą, która świetnie zastępuje sól w potrawach.
Wielkanocna biała kiełbasa podana na gorąco jest soczysta, chrupiąca, cudownie smakuje z majerankiem, który nadaje jej tego smaku, za którym tęsknię co roku. Podaję ją obok klasycznej sałatki jarzynowej i jajek w majonezie. Bo nie ma świąt Wielkiejnocy bez białej kiełbasy.
Wielkanocna pieczona biała kiełbasa
ok 1,5 kg białej kiełbasy najlepszej jakości (ja kupuję surową, nie parzoną)
suszony majeranek
papryka chilli w proszku
odrobina oleju
Blachę wysmaruj olejem, ułóż w niej pęta kiełbasy, oprósz papryką chilli (wg uznania tylko tyle, na ile lubicie ją na ostro), posyp mocno majerankiem i nakłuj każde pętko widelcem lub patyczkiem do szaszłyków, by kiełbasa nie popękała w trakcie pieczenia.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok 50 minut - podawaj na gorąco lub na zimno pokrojoną na mniejsze cząstki. Wyśmienicie smakuje z chrzanem doprawionym tartym jabłkiem lub dobra musztardą.
Użyłaś surową kiełbasę czy sparzoną??
OdpowiedzUsuńzawsze używam surowej :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, i to dwa razy: kiełbasa zrobiona w sobotę wieczorem niestety nie dotrwała do niedzieli rano:)
OdpowiedzUsuńDałam pół na pół słodkiej papryki i ostrej, wyszło naprawdę pysznie! Dziękuję za fajny przepis:)
bardzo się cieszę :0) w sumie największy możliwy banał, czyż nie? :)
UsuńPrawda:) Mi się cały czas w głowie nie mieści, że tak proste, wręcz minimalistyczne potrawy mogą być tak smaczne:)
UsuńZrobiłam, kiełbasa jest super! No i ten chrzan - przebój!
OdpowiedzUsuńNina - bardzo się cieszę :)) Wesołych Świąt!
UsuńRobiłem wg przepisu wyszła bardzo dobra i szybka w wykonaniu kiełbasa
OdpowiedzUsuńdzięki za recenzję, kolejna Wielkanoc tuż tuż :)
UsuńKupiłem białą kiełbasę od Kiszeczki i zrobiłem według tego przepisu. Super sprawa! Wyszła doskonała.
OdpowiedzUsuń:) dzięki za komentarz!
Usuń