Potrawka z kurczaka w rozmarynowo-cytrynowym sosie

Są słowa, które samym brzmieniem pobudzają ślinianki - cytryna, rogaliki, chrupiąca pierś kaczki, croissanty z czekoladą, ale bywają i takie, które od razu przywołują niekoniecznie pozytywne skojarzenia. Takim słowem zawsze było dla mnie potrawka. Dziś przeganiam koszmary i skojarzenia z dzieciństwa - potrawka z kurczaka w rozmarynowo-cytrynowym sosie jest obłędna! i można ją zrobić z "odzyskanego" mięsa i ryżu...


Posłuchacie dziś ze mną czegoś kojącego? Na przykład Leeli James w "A Change Is Gonna Come". Dobrze, bardzo dobrze brzmi…



Mam tylko nieciekawe skojarzenia związane ze słowem "potrawka". Zawsze w oczach powstaje widok rzadkiego sosu z rozmemłanym mięsem w szarym kolorze podanym na pure ziemniaczanym. Pewnie tak właśnie serwowano je w moim przedszkolu i założę się, ze w dni "potrawkowe" byłam utrapieniem dla przedszkolanek. A gdyby tak przygotować potrawkę z mięsa pieczonego kurczęcia  i podać z cudownym sosem rozmarynowo-cytrynowym? Nooo moi mili, to inna bajka, całkiem bajeczna i każde dziecko powie na nią tak! Przepis wyszperałam u Anne Applebaum-Sikorskiej, tyle że nie miałam odwagi gotować kurczaka do potrawki. Wolę przygotowywać ją z mięsa, które pozostaje z pieczonego kurczaka - piersi i okrawków z korpusu.



Duże, miękkie i soczyste kawałki jasnego mięsa z piersi kurczaka podane na gotowanym w rosole ryżu i polane cudownie aromatycznym, cytrynowo-rozmarynowym sosem. Zapewniam, że nawet ziarenko ani okruszek nie pozostanie na talerzach. Promis!

Potrawka z kurczaka w rozmarynowo-cytrynowym sosie

białe mięso pieczonego kurczaka bez skórki w sporych kawałkach lub upieczona pierś kurczaka*
szklanka ryżu basmati
3 szklanki dobrego rosołu
gałązka rozmarynu
2 łyżki dobrego miękkiego masła
1 łyżka mąki pszennej
sok i skórka z 1 ekologicznej, niewoskowanej cytryny
2 żółtka

Ryż wsyp do miski i umyj w chłodnej wodzie. Mycie polega na 6 krotnym płukaniu z wymianą wody, pomiędzy płukaniami 3 krotnym „praniu” (po odlaniu wody). Trzeba to robić energicznie, ale też ostrożnie, by nie połamać ziaren. Po właściwym umyciu ryżu, woda w misce powinna być przezroczysta**. 
Po umyciu zalej ryż rosołem w proporcji ok 1:1. Uwaga - jeśli rosół jest bardzo słony, rozcieńcz go wcześniej niewielką ilością wody. Przykryj garnek i wstaw na silny ogień. Od zagotowania wody, gotuj ok. 2-3 minuty na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do minimalnego i gotuj wciąż pod przykryciem ok. 10-12 minut. Po tym czasie zestaw garnek płyty, zdejmij przykrywkę, zamieszaj ryż, a następnie ponownie przykryj pokrywką i otul cały garnek ręcznikiem (tak jak kaszę gryczaną) i odstaw na ok. 15 min, by wchłonął resztę rosołu. W tym czasie przygotuj sos.

Zagotuj pozostałe 2 szklanki rosołu z gałązką rozmarynu i zmniejsz płomień. Utrzyj łyżkę masła z mąką i rozprowadź trzepaczką w pyrkoczącym rosole, aż zacznie gęstnieć. Dodaj sok i skórkę z cytryny, a następnie włóż do sosu kawałki mięsa i gotuj na maleńkim ogniu ok 7-10 minut. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

Wyłóż ugotowany ryż na półmisek, na nim ułóż wyjęte z sosu mięso. Wyjmij i wyrzuć rozmaryn. Zdejmij sos z palnika. Utrzyj pozostałe masło z żółtkami i wylej cieniutką strużką do sosu, cały czas mieszając trzepaczką, by jajka się nie ścięły. Sos pięknie zgęstnieje i będzie miał konsystencję kremu. Polej mięso na półmisku sosem i od razu podawaj. Gdy już raz skosztujesz tej potrawki, pójdą w zapomnienie wszelkie "potrawkowe koszmary" z dzieciństwa :)

*jeżeli nie pozostało upieczone mięso z kurczaka z obiadu niedzielnego, po prostu upiecz piers kurczaka w piekarniku, to żaden kłopot, przepis dodaje poniżej
**Proces mycia powoduje usunięcie skrobi, która osadza się na ryżu w trakcie produkcji podczas jego szlifowania. Dzięki usunięciu skrobi, ryż będziemy gotować w wodzie, a nie w „kisielu” skrobiowym. Mycie ryżu zwiększa też wilgotność ryżu.

Pieczona pierś kurczaka

Upieczoną pierś można podać jako lekki obiad z sałatą i ryżem lub kaszą, po wystudzeniu będzie świetna do idealnej na piknik sałatki makaronowej albo do potrawki z kurczaka z przepisu powyżej.

podwójna pierś kurczaka
marynata
sól, świeżo mielony pieprz i ostra papryka
ok 50ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku

Pierś umyj, oczyść , rozetnij na dwie połówki. Polędwiczki z piersi (te dwa długie, delikatne kawałki mięsa od spodu) możesz piec z całością lub odciąć i zamrozić - gdy zbierze się ich więcej, będą doskonałe na cajun chicken strips.
Czosnek zetrzyj na tarce i wymieszaj z oliwą z oliwek. Mięso posól, delikatnie natrzyj pieprzem i ostrą papryką, przełóż do miski i zalej oliwą doprawioną czosnkiem. Odstaw na min 2 godziny.
Piersi ułóż w naczyniu do pieczenia(polędwiczki od spodu), przykryj je folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz ok 15 minut, zwiększ temperaturę do 190°C, zdejmij folię i dopiekaj jeszcze 5-7 minut, by mięso się zarumieniło. Po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, a następnie krój w plastry, jeśli od razu podajesz do obiad lub odstaw do wystudzenia i późniejszego wykorzystania.

2 komentarze:

  1. To moje któreś z kolei podejście do kurczaka z sosem cytrynowym. Miałam kilka, każdy z innego internetowego przepisu - łączyło je jedno - były obrzydliwe, mocno kwaśne i generalnie niejadalne. Dzisiaj zrobiłam na obiad z powyższego przepisu. Pewnie mogło być lepiej bo nie miałam upieczonego kurczaka i nie bardzo wiedziałam jak upiec tylko piersi żeby wyszły dobrze, dodatkowo w trakcie przyrządzania dziecko malujące farbami zaczęło kolorować zamiast kartki swoje otoczenie. Pomimo tych przeszkód efekt końcowy mnie zaskoczył. Wyszło pysznie. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ten komentarz i cieszę się, że udało mi się przekonać do potrawki :) Co co pieczenia piersi kurczaka, w sumie ten pomysł na potrawkę był z myślą o zagospodarowaniu niezjedzonego mięsa z całego pieczonego kurczaka, ale racja - jeśli takowego nie ma, warto upiec pierś kurczaka (lub indyka) od podstaw.
      Przed chwilą uzupełniłam recepturę o wskazówki jak najprościej i od podstaw upiec pierś kurczaka, prosze zerknąć. Mam nadzieję, że się przyda :)
      Pozdrowienia dla malucha! mam nadzieję, że jemu/jej także smakowało :)
      dobrego weekendu
      Ka

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...