Najlepsza ryba "po grecku"

Tak jak w Rosji nigdy nie słyszano o pierogach ruskich, tak Grecy łapią się za głowę, gdy widzą "rybę po grecku". Nawet nie próbuję dochodzić, czy nazwy tych dań pochodzą z zapyziałych czasów braku wszystkiego, a przede wszystkim kreatywności w kuchni, czy może wynikają z jakichś kompleksów, że co "zagramaniczne" to lepsze. W moim domu rybę "po grecku" przygotowuje się tylko jeden raz w roku - na Wigilię. I choćby nie wiem ile razy mnie namawiano na jedynie słuszne lepsze i lżejsze wersje, to jest mój ukochany i najlepszy przepis.


Przesłuchuję tegoroczne świąteczne playlisty i jak co roku zachwycam się nowymi konkursowymi zgłoszeniami. Sami posłuchajcie tej cudownej "Kolędy Matki" w wykonaniu Janusza Kohuta


Rybę po grecku robię od kiedy miałam starsze -naście lat. Smażenie aromatycznej mieszanki warzyw, odpowiednie ich doprawienie to była zawsze moja domena. I jedyne czego naprawdę nie lubiłam to smażenie ryby, a już szczególnie gdy była to ryba-fuj-mrożona w "kostkach", czy "glazurowane" filety. Jednak od kilku lat szukam do tej potrawy świeżej ryby. W tym roku kupię ją prostu Z Kutra od Kuby. Bo ryba musi mieć smak, być świeża i jak najlepszej jakości, by oddać cały smak na półmisku.

Nie ufam żadnym przepisom na rybę " po grecku", w której ryba jest pieczona lub gotowana na parze, a nie smażona.  To tłuszcz (w tym wypadku olej) jest nośnikiem smaku. I błagam, nie dajmy się zwariować na wszystko co lekkie, odtłuszczone i dietetyczne - panierowana w jajku i bułce ryba po grecku to nie grzech szczególnie, że to Wigilia, zdarza raz w roku i musi mieć smak. W moim domu właśnie taki jak ta ryba - doskonały!

Poniższy przepis podaję chyba po raz pierwszy w wersji bez wagi. Bo najważniejsze, to zachować proporcje między warzywami. Nawet nie wiecie jak mi ślinianki zaczynają pracować w chwili gdy piszę tego posta i patrzę na zdjęcia. Bo ja uwielbiam takie proste dania - pachnące babciną kuchnią, rodzinna Wigilią i małymi, domowymi rytuałami. To moja kuchnia z serca domu


Moja ryba "po grecku" ma mnóstwo niezwykle soczystego farszu/sosu z warzyw korzeniowych z pomidorami i jest pieprzna. Mocno pieprzna. Na Wigilię podaję ją na zimno, ale w dzień Bożego Narodzenia jako ciepłą kolację. W każdej wersji ją uwielbiamy.

Ryba "po grecku"

3 części marchwi*
1 część pietruszki
1 część selera
2 części cebuli
kilka łyżek mocnego koncentratu pomidorowego
sól, cukier i dużo pieprzu
olej

filety świeżej ryby - dorsz, sandacz**
bułka tarta
jajko

Cebulę pokrój w cienkie półplasterki i podsmaż na dużej patelni na złoto na sporej ilości oleju. Dodaj starte na grubej tarce warzywa, dopraw solą, niewielką ilością cukru i pieprzem. Wlej nieco wody, przykryj patelnię pokrywką i duś ok 10 minut. Potem zdejmij pokrywkę, zwiększ płomień i podsmażaj jeszcze kilka minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj dokładnie i podsmażaj jeszcze ok 10 minut. Pod koniec smażenia dopraw sporą ilością pieprzu oraz sprawdź ilość soli i pieprzu. Warzywa powinny być lekko słodkawe.

Filety z ryby umyj i osusz papierowym ręcznikiem, posól i odstaw na kilka minut, a potem obtocz w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju. Na dnie naczynia, w którym będziesz podawać rybę wyłóż kilka łyżek duszonych warzyw, na nich rybę, a następnie kolejną warstwę warzyw. Najlepiej, gdyby ryba i warzywa były jeszcze ciepłe. Całość dokładnie przykryj warzywami, przykryj półmisek folią spożywczą i odstaw do schłodzenia.
Podawaj na zimno lub na ciepło z domowym chlebem. To tradycyjna w moim domu potrawa wigilijna. 

* proporcje, które stosuję, ale wychodzi z tego dość duża porcja:
na ok 800g ryby
600g marchwi + 200g pietruszki + 200g selera + 400g cebuli + ok 4-6 kopiatych łyżek koncentratu
lubimy dużo, dużo warzyw i muszą być nieźle popieprzone :)

** kup świeżą rybę z DOBREGO źródła - na przykład słodkowodną ze Stawów Milickich, albo bałtycką od Kuby z Kutra. warto!

29 komentarzy:

  1. Nie dalej jak wczoraj myślałam o tym skąd wezme przepis na rybke po grecku jeśli nie bedzie go na moim ulubionym blogu...Ale jak zwykle mnie nie zawiodłaś! :) Dziękuje Ci za to że jesteś!
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, Droga Chillibite,nz pewnością nie dam się zwariować na odtłuszczoną rybę po grecku i zgadzam się absolutnie co do tego, że warto naprawdę dobrą rybę "ubrać" wte greckie szatki ale gdzie mam "złowić"tę rybę od Kuby z Kutra?Pomóż w potrzebie proszę.Pozdrawiam bardzo Świątecznie ,Ciepło i Smakowicie.Krzysztof Rudziński

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wystarczy kliknąć na link w tekście :)
      tu szczegóły o rybach bałtyckich:
      http://www.chillibite.pl/2013/12/najswiezsza-ryba-batycka-w-warszawie.html
      a tu i słodkowodnych:
      http://www.chillibite.pl/2013/12/wysmienite-ryby-sodkowodne-w-warszawie.html

      Usuń
    2. A można mniej marchwi, a w zamian jakiegoś innego warzywa żeby nie była taka słodka?

      Usuń
    3. Pomidory regulują słodkości, ale ta zawsze pozostaje. Taki już jej urok :)

      Usuń
  3. o jak dobrze, że Stawy Milickie "pod nosem" :) Pozdrawiam Pani Kasiu!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsza ryba po grecku wychodziła mi z czerniaka..

    OdpowiedzUsuń
  5. czerniaka nie znam niestety...

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, jak długo można taką rybę przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robie do takiej sałatki-sledzie pokrojone w kostke ostawim na noc do lodowki-pycha

      Usuń
  7. A ja nie smażę ryby, tylko tak przyprawioną (skropioną sporo cytryna) wkladam kawalkami do rądla (do warzyw uduszonych i przyprawionych z dodatkiem lyżki musztardy) i odparowuję. Ryba sie sie przepysznie w warzywach udusi i danie nie rozpada sie na talerzu. Niech nie przeraza ta ilosc soku po wlozeniu ryby - to przy otwartym rondlu odparuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten przepis mozna zrobic np. tak /ja tak robie od dawna/ - do farszu dodac łyzke lub wiecej musztardy, a rybe nie smazyc tylko przyprawiona i mocno skropiona cytryna WKLADAC kawalkami do gotujacego sie farszu .Nie bac sie tego soku,ktory sie pokazal. Calosc dusic do odparowania soku /do ulubionej konsystencji/ przy otwartym rondlu. Zycze smacznego i wszystkiego najlepszego swiatecznego !!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiem że to nie te święta ale miałem nieposkromioną chęć na rybę po grecku, super przepis , właśnie stygnie, ryba świeża jest super ... Pozdrawiam Wybieganie Poranne ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ach cudownie! ogromnie się cieszę, to prawda, że u na gorąco i na zimno smakuje. zapraszam do mnie częściej, proszę się rozgościć.
      Pogodnych Świąt życzę :)

      Usuń
  10. A ja sos do ryby po grecku robię mniej więcej podobny, tylko (wzorem mojej Mamy) produkuję go wtedy, kiedy i inne przetwory - w sierpniu-wrześniu, i wkładam do słoików, Przez tych parę miesięcy do Wigilii cudownie się przegryzie. No a poza tym przed Wigilią jest zawsze mnóstwo roboty, a tym przynajmniej nie muszę się zajmować - wystarczy otworzyć słoik i lekko podgrzać. Pozdrawiam, Basia

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochana ChilliBite ( tak, ośmielam się tak mówić po czasie jaki spędzam na tym blogu) które potrawy wigilijne można zrobić wcześniej?Nie chciałabym zostawiać sobie pracy na sam koniec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przygotowałam ściągawkę o moich ulubionych potrawach wigilijnych i uzupełniłam ją o info co można przygotować wcześniej :) http://www.chillibite.pl/2014/12/wigilia-w-moim-domu.html

      Usuń
    2. Dziękuję:)

      Usuń
  12. Witam mam pytanie czy marchew pietruszkę seler można najpierw ugotować a potem zetrzeć na tarce będzie to jakaś różnica w smaku?

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam mam pytanie czy marchew pietruszkę seler można najpierw ugotować a potem zetrzeć na tarce będzie to jakaś różnica w smaku?

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam mam pytanie czy marchew pietruszkę seler można najpierw ugotować a potem zetrzeć na tarce będzie to jakaś różnica w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry wieczór, tak będzie różnica na niekorzyść, szczególnie z tego powodu, że ugotowanych warzyw nie da się ładnie zetrzeć. Warzywa przesmażane i duszone nabierają świetnego smaku, to zupełnie inna historia niż gotowane. Ale kuchnia jest polem do eksperymentów, może powstanie własna autorska potrawa?
      Powodzenia!

      Usuń
  15. Witam! Zawarła Pani w przepisie cytując "kilka łyżek mocnego koncentratu pomidorowego". Można wiedzieć dokładniej ile? :) Należę do tych osób, które starają się nie wykraczać poza określone normy przepisowe :P Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Odnośnie pierogów ruskich to one są polskie. Ruskie nie oznacza rosyjskie. Swą nazwę wzięły od Rusi Czerwonej, która przez wieki była polska. Jeśli ktoś nie kojarzy tego regionu to jest to mniej więcej Lwów i okolice.

    OdpowiedzUsuń
  17. marchew 2kg,2 srednie cebule,małe seler,pod koniec duszenia czesc białego pora,ktorego tne e cienkie plasterki,pozostałe warzywa tre na tarce z duzymi oczkami recznie! i wszystko do gara dusze w 1/2 szkl wody i 1/2 szkl oleju-gdy marchew zmieknie dodaje pora i dalej dusze około 20 minpotem dodaje koncetrat pom około 1 mały słoik dosypuje odrobiny wegety i piepszu nie wolno czesto mieszac-odstawim do wystygniecia-a potem dodaje około 60 pokrojonego w kostke sledzia i po wymieszaniu do logowki-super papu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...