Najlepsze placki z jabłkami

Strasznie jestem dumna z tego, że przepis na placki z jabłkami był tym, który chyba jako pierwszy w życiu sama zaczęłam robić "na oko". W sumie niby nie ma w nim nic trudnego, ale jak mój nastolatek pyta jak zrobić, trochę głupio mi odpowiedzieć "na oko", w końcu od lat zmieniam zwyczaje w naszej rodzinie i wszystkie przepisy zapisuję skrupulatnie w "blogowym kajecie". Ku mojemu zdziwieniu nie było dotychczas przepisu na najlepsze na świecie placki z jabłkami. To moja "kuchnia z serca domu", zatem przepisu nie może zabraknąć.

Uwielbiam w kuchni rytmy, które pobudzają do szybszego siekania, mieszania i same wprawiają w ruch. A zatem jabłuszkowa piosenka "Don't Sit Under The Apple Tree" The Puppini Sisters gra u mnie naprawdę często, posłuchajcie...


Jak często smażycie w domu placki z jabłkami i na jaki posiłek je podajecie - śniadanie, obiad, czy kolację? Nie wiem jak u Was, ale placki z jabłkami zupełnie nie pasują mi na śniadanie, niby to słodka propozycja, idealna na poranny weekend treatment, gdy jest więcej czasu by przygotować coś pysznego, ale... No właśnie. Od kiedy pamiętam, babcia smażyła mi placki z jabłkami na obiad w czasie wakacji, albo ciepłą kolację po powrocie ze szkoły. No bo przecież to zbyt proste, by podać na weekendowy obiad, prawda? 
Póki dzieci wracają za jasnego dnia ze szkoły, a ja nie jestem jeszcze przytłoczona listopadową szaroburością, smażę placki dzieciom po powrocie ze szkoły. Najczęściej placki smażę w piątkowe popołudnia, jako dobry początek weekendu.


Placki można robić z jabłkami startymi na tarce lub w formie krążków tylko maczanych w cieście, u mnie w domu jednak zawsze robi się placki z dużymi kawałkami jabłek w puszystym cieście z dodatkiem piany z białek. Jeśli jeszcze nigdy takich nie robiliście, spróbujcie koniecznie, są wyśmienite! Do placków można użyć praktycznie każdej odmiany jabłek, byle były twarde i winne, a takich na targu już coraz większy wybór.


Nasze ulubione placki z jabłkami są bardzo mięciutkie, z dużymi kawałkami rozpływających się w ustach kwaskowatych jabłek i wyraźną nutą cynamonu. Posypane waniliowym cukrem pudrem domowej produkcji są obłędne.

Najlepsze placki z jabłkami


2 jajka
200g mleka*
200g mąki
szczypta soli
spora szczypta cynamonu
25g cukru
1 kilogram jabłek

olej do smażenia
domowy waniliowy cukier puder**

Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z mlekiem, mąką, solą, cukrem i cynamonem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. 
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na spore cząstki i wymieszaj z ciastem. Wmieszaj delikatnie pianę ubitą z białek.
Na patelnię wlej ok 1 cm oleju i rozgrzej na średnim ogniu. Wylewaj niewielkie placuszki z ciasta i jabłek i smaż na niezbyt gorącym tłuszczy, by placuszki dobrze dosmażyły się wewnątrz, ale nie zrumieniły zanadto z wierzchu. Układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Przed wyłożeniem na półmisek, posyp każdą warstwę domowym pudrem waniliowym. Podawaj gorące lub mocno ciepłe, najlepiej ze szklanką zimnego mleka.

* mleko możesz zastąpić maślanką lub kefirem
** domowy puder waniliowy zrobisz wkładając laskę wydrążonej w środku wanilii do słoiczka z cukrem pudrem. Po ok tygodniu, cukier nabierze pięknego waniliowego aromatu

103 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie! Aż nabrałam na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja teściowa robi takie!:) Jeeeeeeery jak ja je uwielbiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tym przepisem możesz je zaserwować teściowej :)

      Usuń
  3. Smaze rzadko bo moje dzieci nie lubia, malz tez nie, sama musze jesc :-(

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ja też:-) nawet wyglądają identycznie jak te na powyższych zdjęciach :)
      Moje dzieci dopiero 'uczą się' jeść takie dania, ale są na dobrej drodze ;) mąż je uwielbia i ja, oczywista oczywistość też :D Mniaaam muszę je jutro zrobić na obiadek!

      Usuń
  5. Jakie ładne placuszki. Wyglądają tak racuszkowo i bardzo smacznie.:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smażyłam wczoraj w nocy, moja córa miała wysoką gorączkę, ale zażądała racuchów :) Dzisiaj rano po gorączce ani śladu (a było 39.7 C), racuchy muszą mieć działanie uzdrawiające ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madżik, pjur madżik :))) bardzo się cieszę, pozdrowienia dla córki :)

      Usuń
  7. Właśnie zrobiłam ... pycha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się ogromnie :)) zrobisz coś jeszcze z mojego bloga?

      Usuń
  8. cuuuuudoooo!!! po prostuuu przepyszne, wielkie super dzieki za przepis ! Mega mega mega, mniam mniam ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo się cieszę i zapraszam po kolejne przepisy na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam-pyszne :D Zabieram sie za przegladanie Twoich przepisów i oczywiście próbowanie - chęci mam .

    Może zaproponuj coś dobrego z mięsem piersi kurczaka :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowo :) Piersi kurczaka, najważniejsze są piersi, s dobreeeego kurcczaka, a reszta na przykład tak:
      http://www.chillibite.pl/2013/08/faszerowana-piers-kurczaka-z-ricotta-i.html
      albo tak;
      http://www.chillibite.pl/2013/08/sataye-z-kurczaka-z-fistaszkowym-sosem.html
      i taaaak:
      http://www.chillibite.pl/2011/05/imbirowo-cytrynowe-lizaki-z-kurczaka-na.html
      a najbardziej polecam całego kurczaka pieczonego na puszce piwa:
      http://www.chillibite.pl/2013/08/kuczak-pieczony-w-zioach-na-puszcze-piwa.html
      no i zachęcam do dalszego szperania na blogu :)))

      Usuń
  11. Przepyszne!!! Najlepsze:)
    Dodaje jeszcze ziarenka wanilii.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobione! Pyyyyycha! Najlepszy przepis na placki z jabłkami. Rosną "jak na drożdżach" a nie trzeba czekać jak przy racuchach.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwszy raz w zyciu je zrobilam, poprostu bajka!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzieki za superowski przepis,wlasnie dzisiaj go wyprobowslsm,dodalam tylko zamiast cynamonu cukier o tym smaku,rewelscja,dzieki

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne takie placki.
    Bardzo mi smakowały, synkowi nie bardzo, nawet jednego nie zjadł, dlatego dla niego były bez cynamonu i bez jabłek.
    Dobry przepis, na pewno jeszcze go użyję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam pytanko ile to jest 200g mleka ? Z góry thx za odp :) Dziś chcę zrobić je na obiad , a niestety nie mam miarki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to odmierzenia 200g potrzebna będzie waga, a nie miarka ;)
      200g wody lub mleka to mniej więcej tyle samo w mililitrach. Powodzenia!

      Usuń
  17. Przepyszne, uwielbiamy je z mezem:) Dziekujemy za super przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakują i zapraszam po kolejne przepisu na bloga :)

      Usuń
  18. WITAM SERDECZNIE:) na imie mam KAMILA wlasnie zrobilam te racuszki ,jem je i pisze by dodac swoja opinie ktora jest pozytywna:) racuszki wysmienite ,delikatne,wspaniale,napewno do powtorzenia polecam niezdecydowanym :)PECHA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i smacznego :) zapraszam częściej na bloga po inne przepisy i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Też robię je w piątki, robiła je moja mama, babcia a teraz ja serwuję swoim maluchom... Tak lubię to Twoje gotowanie, czasami wydaje mi się, że to mój blog;)
    Mój przepis na placki: 1 szkl. jogurtu naturalnego, 3 jaja, 200g mąki, 4 - 5 jabłek (czasami daję więcej....), szczypta soli. Olej do smażenia i cukier puder do posypania....
    Pozdrawiam Ulla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za dobre słowo Ulla, zapraszam częściej :)

      Usuń
  20. Właśnie ściągnełam z patelni ostatnią partię. Są przepyszne, nie nadążam smażyć tak szybko jedzą:) moje dziecko zjadło 6 a ma 4 lata :) Gorąco pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i zapraszam po kolejne przepisy na bloga :) dobrego popołudnia!

      Usuń
  21. Zrobilem sobie dzisiaj na obiad. Wyszlo dobrze, dzieki za przepis.
    To tez dowod na to, ze i mezczyzni potrafia dobrze gotowac ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ oczywiście, że potrafią :)) polecam przepisy z cyklu "śniadania" - Te weekendowe w większości przygotowują moi chłopcy: http://www.chillibite.pl/search/label/śniadania
      Dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  22. Placki są rewelacyjne , najbardziej mnie cieszy że nie trzeba dodawać drożdży
    pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej prostych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepyszne! Robiłam je już kilka razy i za każdym razem znikały z talerzy w kilka minut.
    Dziękuję za przepis w imieniu synka i męża :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Chciałabym przygotować ciasto wieczorem, żeby jutro było szybciej. Czy placki będą równie dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto dość szybko sie robi, a przygotowane wczesniej nie będzie tak puszystych, piana odpadnie :(

      Usuń
  25. Aaaaaa! wlasnie smaze - pierwsza porcja juz zrobiona i zjedzona! sa przepyszne :) ja przepis jeszcze odrobine zmodyfikowalam, bo zamiast jablek dalam gruszki :) moj dwulatek niejadek wsunal dwa placki zanim jeszcze zdazyly dobrze wystygnac! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja też nie umiem ich jeść na śniadanie. Choć naprawdę im blisko do mojego ukochanego niedzielnego omleta puszystego, to jednak je wolę na podwieczorek, obiad "gdy-nic-nie-ma_w-lodówce", albo kolację "mamo-jestem-głodna-juuuuż" Robię niemal identyczne. Będę teraz cierpieć bo ten tydzień jest bez smażonego i bez mleka. Nie przeskoczę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  27. wlasnie zrobilam. Bajka. Moja corka zjadla 7!!! Myslalam, ze peknie :) Ostatnie kesy wciskala na sile, ale nie mogla sie powstrzymac

    OdpowiedzUsuń
  28. Jutro robię. Na śniadanie. Do łóżka.

    OdpowiedzUsuń
  29. Weekend treatment? A co to takiego? Lek na kaca?

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam takie placuszki z jabłkami. Dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  31. ChilliBite podaj mi gramature w szklankach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przykro mi, ale nie przeliczam na szklanki. Używanie wagi pozwala oszczędzać na zmywaniu, dziesiątkach brudnych szklanek i łyżek. Ale zawsze można skorzystać z gotowych przeliczników i zaadaptować przepis na posiadane miary i wagi. Proszę tu zerknąć: http://www.ilewazy.pl/przelicznik

      Usuń
  32. Skąd mam do cholery wiedzieć ile to jest 200g mąki albo 25g cukru, ludzie dawajcie jakieś normalne kuchenne miary bo nie mam gramowej wagi elektronicznej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja mam wagę elektroniczną, do której posiadania zresztą namawiam. Mi w kuchni waga ułatwia życie, a nie utrudnia, poza tym korzystanie z wagi oszczędza mycia wielu miarek, szklanek, łyżek i łyżeczek. Szklanka szklance nierówna, a nawet łyżka nie taka sama w dwóch kuchniach.
      Może zamiast tak roszczeniowo pisać komentarze wystarczy poszukać w google przelicznika miar i wag? Nawet w komentarzu wyżej podałam adres takiego przelicznika, polecam skorzystać, zamiast sobie i innym podnosić ciśnienie w południe.
      Pozdrawiam

      Usuń
  33. Dzisiaj na obiad je robię ...zaraz zacznę smażyć :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Pyszotka ...:) zjedliśmy wszystkie z mężem na obiad. Dziękuje za przepis. Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  35. Witam.
    A wystarczy w sklepie zakupić sobie dzbanek z miarką do płynów w ml, do mąki, cukru, kaszy.
    Jeśli ktoś nie chce wydawać pieniędzy na wagę to wystarczy taki dzbanek z miarką za ok. 10,00 zł i problem z głowy.

    Od niedawna tu zaglądam i jestem pod wrażeniem. Bardzo przypadł mi do gustu oraz moim małym chłopakom. Czasem brak mi mojej inwencji twórczej i zaglądam, szukam, łażę i znajduje takie perełki właśnie jak Twój blog.
    Dzisiaj jest piątek, jabłka leżą w koszyku, w lodówce świeże wiejskie jaja od sąsiadki. Oj będą się chłopaki cieszyć, oj będą :)
    Miłego dnia życzę i pozdrawiam serdecznie.
    Na pewno jeszcze nie raz tu zawitam. Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za dobre słowo i … życzę udanego "plackowania" :) piątek to rzeczywiście świetny dzień na placki
      … aaaa do wagi jeszcze kiedyś Panią przekonam, promis :)

      Usuń
    2. Jestem z tych, co praktycznie zawsze "na oko" robią, albo miarki z dzbanka używam :).
      A może Pani do dzbanka się przekona? :)

      Właśnie popijam pyszny koktajl z bananem, mandarynką, młodymi listkami pokrzywy i mniszka, znalezionymi właśnie w ogrodzie i z ziarnami, oczyszczam się fizycznie i mentalnie po "zimie" i szukam ciekawego przepisu na obiad ze świeżym łososiem.
      Pogoda dzisiaj nastraja mnie do poszukiwania i gotowania :)

      Usuń
    3. już przeszłam kiedyś fazę dzbanków, po prostu nie lubię myć zbędnych miarek, waga z funkcją "tara" gra tak tararara :)

      A łosoś - ten ci on boskim jest: http://www.chillibite.pl/2014/01/genialny-losos-pieczony-w-pomidorach-i.html

      Usuń
  36. Wyszły cudownie!
    Dziękuję za wspaniały przepis. Placki na stałe trafiają do naszego jadłospisu.

    OdpowiedzUsuń
  37. Wyszły świetne, najlepsze jakie dotąd robiłem:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Zrobiłam :) Pyszne :) Już nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Przystępuję do smażenia...sama jestem ciekawa efektu:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Najlepsze placuszki jakie kiedykolwiek zrobiłam, przepis bardzo dobry :-)

    OdpowiedzUsuń
  41. te placuszki wyszły u mnie dziwne w środku jakby o surowej konsystencji, aż nie wiedziałam czy mogę je zaserwować synkowi. Robiłam je z kefirem, wyszły bez chrupkiej skorupy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jakiej grubości były jabłka? Bo jeśli są dość grube, to ciasto się nie dosmaży właśnie w środku. przy zamianie mleka na kefir ciasto czasami wychodzi bardziej gęste i lepiej je ciut rozrzedzić. proszę pilnować, by placki były stosunkowo cienkie - max 1cm

      Usuń
  42. Znalazłam tu cenną wskazówkę o niespiesznym smażeniu placuszków na niezbyt gorącym tłuszczu tak, aby się z wierzchu za bardzo nie zarumieniły, a w środku dosmażyły, przedtem przeważnie za bardzo się przypalały, teraz wychodzą idealne. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  43. Mega dobre, mega, mega dobre! Znikły zanim usmażyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  44. dobre, dobre, mega dobre!! znikneły zanim skończyłam smażyć :) dzięki za przepis, o takie placki mi chodziło :)
    pzdr

    OdpowiedzUsuń
  45. jakim cudem mają one taki piękny kolor?? moje wyszły w smaku przepyszne...ale ciemne i nieestetyczne-jeśli można je tak nazwać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały :)
      My lubimy jasne, złociste placki, dlatego po zrobieniu ciasta, w ostatniej chwili dodaję jabłka, by nie zdążyły złapać koloru, a następnie smażę na niezbyt gorącym tłuszczu. Jeśli kawałki jabłek są niezbyt duże, nie ma potrzeby długo smażyć placów (jeśli są grube, trzeba dłużej, bo moga byc surowe w środku). Powodzenia następnym razem !
      :)

      Usuń
  46. ile sztuk wychodzi z tego przepisu? tak mniej wiecej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj nigdy nie liczyłam… no ale tak, 5-cio osobowa rodzina się najada :) pomogłam?

      Usuń
  47. a ile to jest 200 g mleka ? tyle samo co dwie setki wodki czystej, czy moze oliwy, bo jak o rteci i jej wadze, to obietosc sie mniejsza o jakies 70 razy.brakuje teraz podawac wage w unciach, lub librach. a plyny proponuje podawac w galonach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To 3/4 szklanki - czyli 200 ml mleka

      Usuń
  48. Najlepsze placki, jakie jadłam. Polecam!!

    OdpowiedzUsuń
  49. Wspaniale. Mieszkam w Arizonie i zawsze szukam przepisy co mi przypominaja dziecinstwo. Mniam Mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sweet home... ala, tfu Arizona ;)
      Ciesze się i ślę całusy znad Wisły :)

      Usuń
  50. Pychotka, robiłam dzisiaj i są przepyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  51. Przekręcasz je na patelni?

    OdpowiedzUsuń
  52. robię to niemal od młódosci , są wspaniałe .... ale za zimne mleko do tego to bym Waćpanią w komorze zamknał :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to groźba, czy obietnica ;)
      zimne mleko rulezzz!

      Usuń
  53. Przepyszne! lepszych nigdy nie jadlam.swietny przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  54. Przepyszne! lepszych nigdy nie jadlam.switny przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miód na moje uszy :) ciesze się ogromnie, ze smakowały!

      Usuń
  55. Genialne! Pierwszy raz robiłam racuchy sama i jestem zachwycona że smakują dokładnie tak jak pamiętam z dzieciństwa!

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  56. Delikatne, puszyste, kruche....trochę sie bałam jakie wyjdą bo użyłam mąki bezglutenowej, mleka sojowego i łyżeczki stewii zamiast cukru. Wyszły przepyszne :-) Dziekuję

    OdpowiedzUsuń
  57. Są przepyszne, bardzo posmakowały mi i mojemu mężowi ;)

    OdpowiedzUsuń
  58. To jest najlepszy przepis na świecie, odkąd znam ten przepis tylko tak robię, sa genialne! dzięki:)))

    OdpowiedzUsuń
  59. Banalnie proste, super szybkie i przepyszne! dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  60. Dzięki za zapoznanie mnie z The Puppini Sisters :)

    OdpowiedzUsuń
  61. na jakim oleju smazysz racuchy?

    OdpowiedzUsuń
  62. właśnie smażę! Wyglądają i smakują super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...