To jeden z tych przepisów, o których po prostu zapomniałam. Zapomniałam, że nie ma ich na blogu, czas zatem to nadrobić. W sezonie cukiniowe placki przygotowuję stosunkowo często, są świetną przekąską, czy lekką kolacją, a wariacji smakowych mogą mieć całe mnóstwo. Lubicie placki z cukinii? Te są tak pyszne, że kosmos! i na dodatek ciasto nie podchodzi wodą.
Słucham ostatnio bardzo leniwych dźwięków. Upały? No, ale sami powiedzcie, czy ten kosmos "I Am Cosmos" Pete Yorna i Scarlett Johansson nie jest piękny? Posłuchajcie...
Placki z cukinii to jedno z najprostszych dań letnich. Wyśmienicie smakują z gęstym jogurtem naturalnym skropionym dobrą oliwa i oprószonym płatkami chilli. Jeśli kiedykolwiek robiliście placki z cukinii, wiecie, że zazwyczaj trzeba je szybko smażyć, gdyż ciasto rzednie. Otóż ja stosuję w kuchni taki trick, jak w mojej ukochanej tarcie z żółtej cukinii. Cukinię solę, odstawiam na 20 min, a potem płuczę i mocno odciskam w rękach. Ciasto jest dzięki temu nierozwodnione, a placki z cukinii wychodzą bardzo lekkie i nie chłoną mocno tłuszczu.
Jest jeszcze jeden patent na to, żeby placki nie były wodniste - po przekrojeniu cukinii wzdłuż na pół, usuń pestki łyżeczką, a dopiero potem zetrzyj warzywo na tarce. Do wyboru zatem - zrób tak, jak będzie ci wygodniej.
Do placków wybierzcie młode, nieduże cukinie. Mają delikatną skórkę i nie trzeba jej obierać. Najbardziej lubię robić placki z żółtej cukinii, którą czasem mieszam z jasnozieloną. Dodaję szalotkę, sporo czosnku i dużo ziół, dzięki czemu są bardzo aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Najczęściej doprawiam je świeżym tymiankiem, koperkiem i płatkami chilli. To zresztą tylko jedna wersja smakowa. Na końcu posta znajdziesz podpowiedzi ciekawych wariacji smakowych.
Placki z cukinii
700g startej na tarce żółtej lub zielonej cukinii
10g soli
2 duże jajka (lub 3 mniejsze)
4 ząbki czosnku
2 szalotki
50g mleka
180-200g mąki
spora garść posiekanego koperku
listki oberwane z pół pęczka tymianku
świeżo mielony pieprz
do smaku - płatki chilli
olej roślinny do smażenia
gęsty jogurt (u mnie bałkański) do podania
Cukinię umyj i zetrzyj na grubej tarce. Posyp solą w misce o odstaw na ok 20 minut. Po tym czasie przepłucz wodą na sicie i dokładnie odciśnij. Ja robię to ręcznie, dokładnie odciskając każdą garść.
Do cukinii dodaj jajka, posiekany koperek, listki tymianku, starty czosnek i pokrojoną w piórka szalotkę. Dopraw grubo mielonym pieprzem i płatkami chilli jeśli lubisz. Dodawaj mąkę partiami - ciasto powinno być gęste, by móc je łyżką układać, a nie wylewać na patelnię. UWAGA - gdyby jednak ciasto wyszło za gęste, dodaj łyżkę jogurtu lub 3-4 łyżki mleka.
Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju roślinnym na złoto. Podawaj z jogurtem skropionym oliwą i oprószonym płatkami chilli. Pycha!
Wariacje smakowe placków z cukinii:
- dodaj starty na grubej tarce mały burak i 2 łyżki twarożku koziego - placki nabiorą ciekawego koloru
- zamiast koperku dodaj posiekany drobny szczypiorek
- dodaj do ciasta pół startej kalarepki i posiekany lubczyk- placki będą bardzo aromatyczne, ciut bardziej słodkie i fajnie chrupiące
- zamiast koperku i tymianku dodaj furę posiekanej mięty i pokruszony ser feta
- dodaj pokrojony w słupki i podsmażony osobno wędzony boczek
- zamiast koperku i tymianku dodaj furę posiekanej mięty i pokruszony ser feta
- dodaj pokrojony w słupki i podsmażony osobno wędzony boczek
Jakie piękne placki rewelacja :)
OdpowiedzUsuńOooo!
OdpowiedzUsuńPrawda z tą cukinią, puszcza soki....
pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukinię i napewno wypróbuję przepis. Wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuńPlacuszki palce lizać. Dziś były na kolację :)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńweszłam na pierwszy przepis napotkany w google,bo mam cukinię i nie wiem co z niej zrobić :P szukałam przepisu na placki bo słyszałam,że są pyszne i coś czuję,że może na kolację dzisiaj zrobię,ewentualnie jutro,już mi ślinka cieknie :P
OdpowiedzUsuńwitam na moim blogu zatem :) mam nadzieję, że będą smakowały. Serdecznie pozdrawiam :)
Usuńzrobiłam i są przepyszne!
Usuńnawet dzieci zajadały,myślały,że jedzą placki ziemniaczane :P
bardzo się cieszę :) mam nadzieję, że częściej będziesz zaglądać do mojej kuchni. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńZrobiłam, rzeczywiście bardzo dobre ale smak cukinii i tymianku który tak bardzo lubię przyćmiła zbyt duża ilość czosnku ( na tę ilość cukinii proponowałabym co najwyżej 2) i jeszcze jedno: surowa cebula ma zbyt mało czasu aby się co najmniej zeszklić jak na czas pieczenie więc proponuję ją tuż przed podaniem do cukinii posolić.
OdpowiedzUsuńczosnek to już indywidualna kwestia, a z szalotką, która jest niezwykle delikatna w smaku nigdy nie miewałam nigdy problemów, jeśli użyje sie innej cebuli, byc może warto ją posolić jak ani sugeruje. Cieszę się, że smakowały, prosze spróbować innych wariacji :)
UsuńA ja ścieram cebulę na tarce razem z cukinią i wszystko ok. Najlepiej smakują jednak ze szczypiorkiem i koperkiem.
UsuńDzisiaj robiłam. Pyszne są. Ja dodałam zwykłą cebulę, której nie soliłam wcześniej i była miękka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo się cieszę, u mnie też bez problemów :) zapraszam częściej na bloga!
UsuńZrobiłam dzisiaj placki z małymi modyfikacjami: bez mleka, zamiast połowy mąki dałam bułkę tartą oraz 2 łyżki startego żółtego sera. Wyszły pyszne, dzięki!
OdpowiedzUsuńRobilam je juz 4 razy (z feta i mieta) i potwierdzam ze sa pyszne, zjadaja je nawet moje dzieci ktore nie chca tknac plackow ziemniaczanych, a cukinie wyczuja nawet w ciescie czekoladowym i nie chca go jesc;-)
OdpowiedzUsuńZ racji tego, że robiłam dziś te placuszki na obiad dodałam startego żółtego sera i szczypiorku, 4 małe ząbki czosnku i nic nie przebijało, ale miałam trochę więcej cukinii. Wyszły super:) dzięki za dobre porady:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny blog! Mnóstwo inspiracji na dania "w moim smaku". Super!
OdpowiedzUsuńA placki pyszne, uwielbiam cukinię. Sama robiłam ostatnio placki w wersji z chilli i natką pietruszki.pycha :)
Zapraszam do siebie na początkującego bloga :) A tu na pewno będę częściej zaglądać.
świetne, wyszły!! rewelacja :)
OdpowiedzUsuńRobiłam je już dwa razy. Są na prawdę najlepsze na świecie!!! Moje niepełna półtoraroczne dziecko je uwielbia. A ja mam nieodpartą ochotę na wersję z fetą i miętą ��
OdpowiedzUsuńBo to jest świetny pomysł, na który wcale nie trzeba czekać zbyt długo :) Wystarczy podzielić gotowe ciasto, a koperek+tymianek i feta+mięta dodać na końcu - każde do innego części ciasta. I gotowe :)
UsuńDziękuję za komentarz i miłego wieczoru!
Takie placki z fetą i z mięta są mega zarąbiste. Robiłam wielokrotnie. Trzeba korzystać z sezonu, już pojawiła się świeża mięta ogrodowa. Mam jednak pytanie, czy taki farsz można wlać do naczynia żaroodpornego i zapiekać, zrobić coś w rodzaju zapiekanki ?
OdpowiedzUsuńTo może być świetny pomysł! a nawet pomysł na tartę, jeśli najpierw podpiecze się kruchy spód i dopiero na niego wyleje farsz :)
UsuńSmacznego!
No to muszę koniecznie wypróbować. Ale jak długo piec taką zapiekankę i jakiej temperaturze? Czy metoda "na suchy patyk" się sprawdzi ?
Usuńnajlepiej właśnie metodą prób i błędów + patyczek :) będzie dobrze, ale lepiej niższa temperatura 9160-170st) i dłużej, niż wysoka, by sie dopiekło a nie tylko mocno zrumieniło.
UsuńPowodzenia!
Zrobiłam. Piekłam godzinę w 180 stopniach. Wyszło gumowate i blade, ostatecznie jest zjadliwe. W porównaniu w plackami, które wychodzą złociste, chrupiące i pyszne wyszło kiepsko. Chciałam oszczędzić sobie pracy, bo smażenie placków to więcej wysiłku ale nie warto.
UsuńDziękuję. Będę próbować.
OdpowiedzUsuńRobię podobne placki, ale zamiast zwykłej mąki dodaję kukurydzianą, w bardzo małej ilości, tylko tyle, żeby związać startą cukinię z jajkiem. Nie dodaję za to mleka. A zamiast fety często ścieram na tarce trochę twardego koziego sera. Jeśli mąki jest mało, placki wystarczy podsmażyć z dwóch stron tyle tylko, by się zarumieniły. Oczywiście podaję z jogurtem typu greckiego lub z ikrą z bakłażana.
OdpowiedzUsuńfajne, spróbuję kiedyś :)
UsuńNaprawdę dobry przepis :) Placki z cukinii zawsze trochę mi się rozpadały i były dość wodniste. Te wyszły pyszne i takie- konkret :) Za kilka dni robię wariacje z miętą!
OdpowiedzUsuńświetnie, bardzo się cieszę :))
UsuńPycha! Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuń