Czarna rzepa to jedno z najcudowniejszych warzyw korzeniowych jesieni. Ma niesamowicie dużo cennych składników mineralnych i witamin, jest prawdziwą bombą zdrowotną, która pojawia się na targu akurat, gdy kończy się lato i rozpoczyna słotna jesień. Jednak najważniejszy dla mnie jest jej niezwykły smak - jędna, ostra, a jednocześnie szalenie uzależniająca. Och, na samą myśl ślinianki szaleją! Co powiecie na najprostszą na świecie surówkę z czarnej rzepy? Ja zajadam się nią od kiedy pamiętam.
Lubicie rzodkiewki? Od kiedy obrzydzono mi smak pierwszych nowalijek, już nie czekam na rzodkiewki wczesną wiosną. Podjadam je dopiero wtedy, gdy wiosna ma się ku końcowi. Pamiętam jak kiedyś na "działce pracowniczej" rodzice wysiali rzodkiewki, które urosły wielkie jak pięść. Gdy wracałam do domu z pełnym koszem, sąsiedzi kręcili z niedowierzaniem głową i prorokowali - "no musi być sparciała, za duża urosła". A te małe, różowo białe cholery były jędrne i chrupiące i ani jedna nie była sparciała. Lato się skończyło, a ja marudziłam mamie, że jeszcze mi się tych rzodkiewek chce. Takie plony udało się nam mieć tylko ten jeden raz, za to tej samej jesieni mama podała do obiadu niepozorną, żeby nie powiedzieć skromną surówkę, w której zakochałam się na zabój - surówkę z czarnej rzepy. A co najważniejsze - rzepa była tania i dostępna od września, aż do pierwszych dni stycznia! Jedliśmy ją w zasadzie co tydzień. Nasza niewielka, czteroosobowa rodzina zjadała dobry kilogram w każdą niedzielę :)
Rzepa znana już jest od czasów starożytnych faraonów. Bardzo popularna w kosmetyce działa fantastycznie na wzmocnienie włosów, ale też bakteriobójczo. Zawiera wapń, potas, magnez, żelazo, fluor i cynk, a także mnóstwo witamin z grupy B oraz A, P i C.
Wypatrzyłam pierwsze bulwy czarnej rzepy na targu środowym. Kupiłam kilka dorodnych rzep w cenie 4zł za kilogram, aż grzech byłoby nie kupić!
Surówka z czarnej rzepy to kolejny smak z mojego domu rodzinnego - kuchnia z serca domu. Smaki proste, intensywne, nie wymagające zbędnych dodatków. Smaki wywołujące wspomnienia, a czasem łzy - radości lub wzruszenia. Zachowuję je dla kolejnych pokoleń i dbam, by pozostały w naszej rodzinie, jako te ulubione.
Czarna rzepa jest jędrna i dość ostra w smaku, ale innym rodzajem ostrości niż rzodkiewki. Smakuje jak... jesień. To jedno z moich ulubionych warzyw korzeniowych i bardzo czekam na rzepę każdej jesieni. Na szczęście nie trzeba jej przetwarzać "na zimę", ta "bomba witaminowa" jest dostępna na targu aż do pierwszych dni stycznia. Surówka z czarnej rzepy świetnie smakuje do zrazów zawijanych, pieczonych żeberek, do gulaszu z wołowiny, pieczonego na puszcze piwa kurczaka, do belgijskiej carbonady i delikatnej maczanki krakowskiej.
sól do smaku
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Czarną rzepę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miseczki, posól i odstaw na 20 minut (rzepa nieco zmięknie, chociaż nadal będzie bardzo chrupiąca). Dodaj 1-2 łyżki śmietany i wymieszaj. Podawaj do pieczonych mięs.
Rzepa znana już jest od czasów starożytnych faraonów. Bardzo popularna w kosmetyce działa fantastycznie na wzmocnienie włosów, ale też bakteriobójczo. Zawiera wapń, potas, magnez, żelazo, fluor i cynk, a także mnóstwo witamin z grupy B oraz A, P i C.
Wypatrzyłam pierwsze bulwy czarnej rzepy na targu środowym. Kupiłam kilka dorodnych rzep w cenie 4zł za kilogram, aż grzech byłoby nie kupić!
Surówka z czarnej rzepy to kolejny smak z mojego domu rodzinnego - kuchnia z serca domu. Smaki proste, intensywne, nie wymagające zbędnych dodatków. Smaki wywołujące wspomnienia, a czasem łzy - radości lub wzruszenia. Zachowuję je dla kolejnych pokoleń i dbam, by pozostały w naszej rodzinie, jako te ulubione.
Czarna rzepa jest jędrna i dość ostra w smaku, ale innym rodzajem ostrości niż rzodkiewki. Smakuje jak... jesień. To jedno z moich ulubionych warzyw korzeniowych i bardzo czekam na rzepę każdej jesieni. Na szczęście nie trzeba jej przetwarzać "na zimę", ta "bomba witaminowa" jest dostępna na targu aż do pierwszych dni stycznia. Surówka z czarnej rzepy świetnie smakuje do zrazów zawijanych, pieczonych żeberek, do gulaszu z wołowiny, pieczonego na puszcze piwa kurczaka, do belgijskiej carbonady i delikatnej maczanki krakowskiej.
Surówka z czarnej rzepy
1-2 bulwy czarnej rzepysól do smaku
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Czarną rzepę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miseczki, posól i odstaw na 20 minut (rzepa nieco zmięknie, chociaż nadal będzie bardzo chrupiąca). Dodaj 1-2 łyżki śmietany i wymieszaj. Podawaj do pieczonych mięs.
Aż grzech zamieszczać taki przepis. To dopiero połowa surówki. A gdzie sok z cytryny, a gdzie rodzynki i młotkowany pieprz.... Ech. Nie wiesz co to surówka z rzepy.
OdpowiedzUsuńCytryna? Kwas niszczy piękny smak surówek z rzepy czy kalarepki. Się nie popisałeś (-aś). Ech...
UsuńJaka połowa surówki? Właśnie w dokładnie takiej postaci jak w przepisie, po raz pierwszy jadłam ją ok.30 lat temu w...restauracji. Podano ją do placka ziemniaczanego z węgierskim sosem gulaszowym.
UsuńCały zestaw pychota! Warto wprowadzić do domowego menu :)
Absolutnie żadnych polepszaczy. Lepsze jest wrogiem dobrego. Taka sama ze śmietaną jest przepyszna. Ja dodaję tylko szczyptę czarnego pieprzu.
UsuńMoże i z orzechami byłoby smacznie .. zapewne tak :) z pieprzem ... już jak kto lubi ... z cytryną nie wyobrażam sobie ... Od lat jadam właśnie tak rzepę i tylko czasem zamieniam śmietankę na gęsty jogurt, ale jak kto woli :)
UsuńZ rodzynkami? Profanacja surówki!
UsuńProponuję dodać twarde słodko-winne jabłko i oczywiście śmietanka z odrobiną majonezu ale naprawdę odrobina może być jogurt w zastępstwie śmietany ...polecam PYCHA!!!!!
UsuńCzarna rzodkiew ze śmietaną i solą, to klasyka smaków. Przedwojenna jeszcze... Miło, że ktoś jeszcze zna takie frykasy i je rozpowszechnia. Smacznego.
UsuńJak ktoś ma mało do powiedzenia to pisze 4 strony a przepis zawiera się w 2 linijkach :)
UsuńMiałam nic nie pisać -ale nie wytrzymam.Przepis podany -masz ochotę zrobić zrób-nie masz ochoty nie rób-chcesz cytrynę dodaj -rodzynki jak chcesz też dodaj-stopień ludzkiej głupoty wyszedł poza wszelką skalę-już znudzonym narzekaczom nie wystarczą komentarze na głównych portalach pcha się toto i wylewa jad wszędzie trrraageedia A RZEPA PYSZNOści :)
UsuńUważam ta surówkę że śmietana za doskonałą i oddające cały smak warzywa.
Usuńwitam do tak przygotowanej rzepy przed dodaniem smi
Usuńetany na Litwie dodawano uduszona na smalcu posiekana cebulke -po lekkim jej przestudzeniu .Polecam
Popieram osobe ktora napisala ze tyle opisu a sam przepis krociutki. Moze i pyszny smak i klasyka ale serio tyle sie naprodukoeac zeby na koniec podac 3 skladniki na surówkę rzepa smietana i sól w sumie to przepis na wiekszosc surowek albo inaczej te 2 pozostale skladniki możnaby przypiac do większości przepisów na surowki warzywne- marchew, seler itd... Ok to ja juz dodam od siebie moze jeszcze starkoeac troche jablka i faktycznie orzechy urozmaicilyby ten prosty przepis. Miłego...")
Usuń777felidae i Anonimowy z 10 marca 2018
Usuńśrednio rozgarnięta osoba po jednym zerknięciu na przescrolowany wpis może się zorientować, gdzie jest przepis :) nie chcesz czytać reszty - nie czytaj
potrawy to nie tylko parę linijek suchego przepisu, ale nie każdy to rozumie ;-)
Cytryna? Rodzynki? Człowieku, weź się nie kompromituj. Ten przepis jest IDEALNY. "Nie wiesz co to surówka z rzepy" Haha, ty za to wiesz. Jak ją zepsuć.
UsuńW Jeleniej Górze,w restauracji Tokaj do placka po wegiersku podawano surówkę z czarnej rzepy ze śmietaną. Czasem jak się trafiło że śmietaną ukwaszoną. Pycha.
UsuńLudzie, po co te zwady, rzecz gustu nie podlega dyskusji, skoro jednemu rodzynki, ogórek kiszony, jabłko czy jak mnie jajko,
Usuńsmacznego ;)
Jem właśnie dzisiaj, że śmietaną i szczyptą soli. I czynie to od ponad 75 lat !!! To
UsuńKlasyka tej sałatki.
Smacznego !
No właśnie w tej prostocie jest siła, a z kazdym przyszłym jedzieniem wiąże się jakaś historia:)
UsuńTak nasrajmy tam jeszcze orzechów, rodzynek, pieprzu itp. i wtedy gdzie smak rzepy? Akurat tutaj e prostocie siła plus dobre story:)
Przykre że nasz naród co raz to głupszy:(
jej siła i smak tkwi w prostocie :) ale cieszę się, że masz swój własny ulubiony przepis na rzepę, to wspaniałe i bardzo zdrowe warzywo!
OdpowiedzUsuńCzy ktoś wie co zrobić z nacią czarnej rzepy? Liście są niezłe w smaku. Pozdrawiam czytających :)
UsuńOgrodniczka
niestety nie uprawiam czarnej rzepy i nigdy z liśćmi nie miałam do czynienia, ale może usmaż jak jarmuż? albo zrób podobną sałatkę do tej: http://www.chillibite.pl/2010/04/wiosna-na-talerzu-czyli-zielone-liscie.html
Usuńim prostsze tym zdrowsze
Usuńjednak czarna rzepa w połączeniu z jarmużem i odrobiną soli to dopiero smaczek
OdpowiedzUsuńPrzecież to nie rzepa! To tylko zimowa czarna odmiana rzodkiewki. Swoją drogą to najbardziej wartościowa z rzodkiewek.Rzepa to korzeniowy podgatunek kapusty. Czarny może być jedynie w efekcie sztucznego barwienia.
OdpowiedzUsuńCzarna rzodkiew w popularnym nazewnictwie występuje zazwyczaj pod nazwą czarnej rzepy. To niewielkie warzywo korzeniowe o ciemnej barwie, jasnym wnętrzu i ostrym smaku. (...) należy do grupy warzyw zapomnianych warzyw.Roślina ta jest blisko spokrewniona z dobrze znaną(...) kapustą (systematycznie należą do tej samej rodziny).
UsuńMarek Ellnain, auto jest farmaceutą i doktorantem UJ w Krakowie
artykuł ukazał się w 18 (3/2011) numerze Biokuriera
dopiero teraz dotarłam do tego posta i nie mogę się nadziwić jaki ten Anonim głupiutki !!! toć to najszlachetniejsza odmiana rzepy czarnej tzw. Murzynka, najbardziej wartościowa i najostrzejsza.
Usuńa tą surówkę kocham - czasem ścieram troszkę jabłka żeby złagodzić jej ostrość ze względu na moje dziewczyny.
A ja dodaje marchewke. Zapewniam, ze surowka z rzepy, ze s ietana i marchwia jest wspaniala. Polecam
UsuńJacy ludzie sa zawistni. Bardzo dziekuje za ten przepis. Uwielbiam Twoje opisy i przepisy. Jestes wspaniala osoba ktora ma cudowna strone. Zawistnym pomachaj odpowiednim paluszkiem. Dziekuje i pozdrawiam Żaneta z Poznania
OdpowiedzUsuńZana, dziękuję za ciepłe słowo :) Cieszę się że moja pisanina może być dla Ciebie inspiracją. Zapraszam częściej!
UsuńWitaj to znowu ja Żana choc mineły trzy lata ja znow zagladam w poszukiwaniu TEGO PRZEPISU. Ta surówa uzależnia:) miło po tylu latach znaleźć swój wpis. Pozdrawiam cieplutko. Rzepka utarta do dzisiejszego obiadku.
UsuńRzepa jest pyszna. Jadam ją startą i zmieszaną z twarożkiem lub białym serem. Do tego sól i śmietana lub olej. np lniany. Niestety moim domownikom przeszkadza zapach rzepy, więc jadam ją tylko ja. Właśnie czeka na mnie rzepka. Jędrna i krzepka ;)
OdpowiedzUsuńPamiętam jak za dziecka zajadałam ją właśnie w tej postaci uwielbiam choć ciężko jest ją dostać :-D ale naprawdę polecam ma nie powtarzalny smak :-D
OdpowiedzUsuńrzepa, gesty yogurt lub smietana i komiecznie szczypiorek!
OdpowiedzUsuńSurówka z rzepy pychota!!! Muzyka Threehouse super ! Dzięki :)
OdpowiedzUsuńJa czarną rzepę dodałem do listy kiszonek na modłę koreańską (przygotowuję, jak klasyczne kim-chi z kapusty pekińskiej). Najzabawniej, gdy podaję kostki do spróbowania w 3 odrębnych miseczkach: daikon, kalarepę i właśnie czarną rzepę. Tyle, że kisić trzeba osobno, bo każde dochodzi w innym tempie i wymaga trochę różnego okresu maceracji w soli (najkrócej kalarepa, potem daikon, na końcu płuczę czarną rzepę).
OdpowiedzUsuńOpisz to i gdzieś zamieść. Zastanawiam się nad zestawem jaki widziałem w sklepie podczas podróży brzegiem morza śródziemnego. Robią wielkie słoiki wypełnione warzywami pokrojonymi w kawałki średniej wielkości i dodają do tego listki laurowe, kardamon, pieprz i kilka innych przypraw. W zestawach jest rzepa i różne inne warzywa których nazw nie znam. Coś pysznego przy tym że zdrowe.
UsuńJa robię z oliwą i octem jabłkowym
UsuńSurówka z czarnej rzepy to po prostu pychota , tak jak podałaś przepis , przyrządzano ją jak byłem w wojsku , uwielbiałem taką surówkę
OdpowiedzUsuńMoja mama taką samą robiła i ja zaraz będę tarkowała rzepkę.
OdpowiedzUsuńKiedyś taką pyszną jadłam u znajomych i postanowiłam wysiać w ogródku.No cóż,urosła ale była przeokropnie gorzka.DLACZEGO???
OdpowiedzUsuńMoże i zawiera w smaku troszkę goryczki, ale jak się nasoli i za jakiś czas odciśnie, to goryczka zniknie tak samo jak w surówce z pora. Por też ma goryczkę, którą likwiduje się solą.
UsuńPierwszy raz jadłam czarną rzepę i to w tym wydaniu surówki. Smak od którego nie można się oderwać, nie mówiąc już o jej walorach zdrowotnych ❤️ Rewelacja!
OdpowiedzUsuńWitam,robie taką sałatkę od 20 lat.Bardzo smaczna,tylko dodaje jajkona twardo. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie spróbowałam, ale właśnie kunszt tkwi w prostocie. Bardzo dobrze, że przepis jest prosty. Jak ktoś ma słabsze trawienie, to potrawy mało skomplikowane są lepsze. Jak chce sobie coś tam dodać, co lubi, niech dodaje i nie marudzi.
OdpowiedzUsuńSurówka gości w moim domu od lat. Jej prostota to jej zaleta. Taka powinna być bez dodatków bo to już mie będzie TA surowka. Twoje opisy są super,świetnie się je czyta, tak dalej
OdpowiedzUsuńJestem kucharka i w latach 70-80 robiło się czarna rzepę dokładnie z tych trzech składników, to cały urok i zdrowie tej surówki. A jak ktoś chce, to może sobie dodać i musztardę albo coś.
OdpowiedzUsuńMoja improwizacja surówkowa na kilka warzyw. Składniki,
OdpowiedzUsuń1. 2 rzepy czarne
2. 15 oliwek (Dzięki oliwkom usunąłem polipy z nerki)
3. 2 cebule (cebula obniża cukier we krwi. W 100% hamuje rozwój komórek rakowych.)
4. 3 ogórki konserwowe (Czyszczą przewód pokarmowy dużą ilością błonnika)
5. Jogurt
6. Przyprawy: pieprz kurkumą zwalczają raka, imbir niszczy naczynia włoskowate budowane przez raka w celu pasożytowania na organizmie człowieka.
Żeby nie wydawać pieniędzy na farmaceutki, lepiej i zdrowiej jest leczyć się przy pomocy medycyny naturalnej. Polecam książkę Dawida Schreibera "Antyrak. Nowy styl życia".
Pierwotny przepis znam z dzieciństwa (3 składniki). Można kombinować z innymi dodatkami,ale już nie będzie takiego smaku jak ten klasyczny. Każdemu odpowiada coś innego. Mnie po wypróbowaniu innych odpowiada ten pierwotny jaki pamiętam z dzieciństwa. W ten sam sposób robię surówkę z białej rzodkwi. Moim domownikom też to smakuje bez innych dodatków. Zaraz właśnie podam do obiadu rzepkę, którą starł mój mąż, bo ma większą krzepkę w łapkach.
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam jeść. Przepyszna! Wypróbowałam wiele sposobów przyrządzania rzepy i dla mnie najlepiej smakuje z cukrem, solą, pieprzem i śmietaną. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńKupiłam rzepę i mam chęć do zrobienia surówki w/g przepisu.Dzieki za ciekawy wstęp o tym warzywie.Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspiracje, szukałam prostego przepisu i jest. dodałam tylko troch awokado bo miałam w lodówce, pasuje
OdpowiedzUsuńja robiłam ale startą marchewkę i pora i czarna rzepę
OdpowiedzUsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńProsty i wspaniały przepis, serdecznie dziekuję. Tyle jadłam dziwnych, zakwaszanych cytryną, słodzonych nie wiadomo czym, ale ten po prostu najlepszy. Im mniej tym więcej, stara zasada jednak ciągle działa. Z plackami ziemniaczanymi smakowała wybornie.
OdpowiedzUsuńJak nie jadłaś to skąd wiesz, że ten przepis najlepszy?
UsuńDziękuję bardzo za przepis... Wspaniala surówka polecam z czystym sumieniem 😊😊👌
OdpowiedzUsuńTaką samą ja też jadłam tylko tata dodawał siekana cebulką. Rzepa smietana i cebula. Mmmniam
OdpowiedzUsuńMoja Babcia taką robiła :)
OdpowiedzUsuńTakże ,rzepa sól i odrobina śmietany. I nie kombinować proszę ja was że tak powiem
OdpowiedzUsuń