Świąteczne ciasto cytrynowe

Przy okazji Świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra, czy Wielkiejnocy piekę dość sporo ciast z dodatkiem cytrusów, a już szczególnie od kilku lat, gdy od listopada do maja co miesiąc przyjeżdżają do mnie niewoskowane ekologiczne owoce prosto z Sycylii. W tym roku obok obowiązkowego ciasta klemetynkowego, pomarańczowej trufli z cointreau i tarty z lemon curd, będzie też proste w przygotowaniu, wyśmienite świąteczne ciasto cytrynowe.


Och, jak mi dobrze tak słuchać świątecznych piosenek, gdy ucieram ciasto, siekam orzechy, lukruję pierniczki. Tańczyć się chce, szczególnie, gdy średni syn co chwila podśpiewuje w rytm dźwięków ze świątecznej playlisty. A to cudooowne wykonanie "Let It Snow" w wykonaniu Jamiego Culluma  już słyszeliście. Jest piękne i ta orkiestraaa…


No wiecie, gdy już przyjeżdża dostawa z Sycylii, a w garażu znajdzie się skrzynka cytryn, namiętnie wyciskam sok, ocieram skórkę i wymyślam cytrynowe smakowite zaklęcia. Bo sok z cytryny cudownie się mrozi w woreczkach do lodu, a otartą skórkę można przechowywać w zamrażarce. Tym sposobem nigdy nie brakuje mi cytryn w domu. Już za chwilę ukręcę nową porcję genialnego, domowego kremu cytrynowego lemon curd, który uratował mi już nie jedną niezapowiedzianą wizytę "na kawę". A tymczasem wyciskam sok na cudowne mocno cytrynowe świąteczne ciasto. Tak proste do zrobienia, że aż grzech byłoby go nie podać w te Święta…


Jest mocno, mocno cytrynowe, leciutkie i puszyste z kwaskowym lukrem cytrynowym i siekanymi pistacjami z Bronte na wierzchu. Kawałek tego ciasta i mocne espresso - czyż potrzeba więcej do szczęścia? To także świetna propozycja na ciasto noworoczne albo okołoświąteczne.

Świąteczne ciasto cytrynowe

4 duże jajka (ok 280g masy jajecznej)
200g cukru
60g soku wyciśniętego z cytryny (ok 6 łyżek)
skórka otarta z 3 niewoskowanych cytryn
110g rozpuszczonego i ostudzonego masła
130g kwaśnej śmietany 22%
220g przesianej mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

na lukier
90g cukru pudru
10-15g soku z cytryny
+ tłuczone niesolone pistacje lub migdały w skórce

Przygotuj formę do pieczenia ciasta - może to być keksówka lub ćwibakówka*w jakiej piekłam ciasto na zdjęciu - wysmaruj formę masłem i wysyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Utrzyj jajka z cukrem na puch, dodaj sok i skórkę z cytryny. Połącz rozpuszczone masło ze śmietaną i dodaj do ciasta, a potem partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie i przelej masę do przygotowanej foremki. 
Piecz ok 50-60 minut, pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto się dopiekło. 
Wystudź ciasto na kratce, a w międzyczasie przygotuj lukier - utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto pokryj lukrem i posyp tłuczonymi pistacjami lub migdałami w skórce. 
Podawaj z ulubioną herbata lub filiżanką espresso. Pycha!

*moja ćwibakówka ma długość 28cm

19 komentarzy:

  1. O tak ! uwielbiam takie ciasta cytrusowe :) Mam takie ulubione ciasto cytrynowe które się syropem polewa jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ Ci zazdroszczę tych cytrusów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto! Dzieci bardzo chetnie pomogly mi w produkcji (tylko jesc nie chcialy bo po upieczeniu poinformowaly ze cytrynowych ciast nie lubia), a rezultat jak dla mnie cudo, mocno cytrynowe. I dlugo trzyma swiezosc, co liczy sie w rodzinie w ktorej ani dzieci ani malzonek nie sa amatorami wypiekow :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i dziękuję za wyczerpującą recenzję :))

      Usuń
  4. wygląda cudownie! :) piękne zdjęcia! na pewno upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo można je przechowywać?
    Podasz jeszcze długosc keksówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w ćwibakówce ok 28cm długości, keksówka będzie podobnie.
      Ciasto zjadamy zazwyczaj w ciagu 3 dni, dłużej nigdy nie wytrwało :) ale jeśli ma postać dłużej, warto je przykryć, by nie wyschło.
      Pięknych Świąt!

      Usuń
  6. Witam, mam takie pytanie czy może byc śmietana kwaśna 12% ???
    Masło mam z dodatkiem jogurtu greckiego czy się takie nada???
    I jeszcze moje zapytanie czy może wyjść z tej babki zakalec???Pewnie wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową prawda????Czekam na odpowiedź, pozdrawiam i chętnie wypróbuje przepis bo uwielbiam takie babki cytrynowe, wilgotne, bo ta pewnie taka jest, prawda???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzień dobry,
      Lepsza jest 18% śmietana i prawdziwe masło. Nie ma potrzeby, by składniki miały temperaturę pokojową (to jest ważne przy sernikach). Nigdy w żadnym cieście jakie w życiu piekłam nie miałam zakalca, zatem trudno mi odpowiedzieć. Powodzenia!

      Usuń
  7. Śliczne dzięki za szybką odpowiedź, zaryzykuje z tą 18%, póki co nie mam innej, więc może się uda:)
    Na święta robiłam z innego przepisu babkę z dodatkiem mąki ziemniaczanej i niestety nie wyszła mi, nie wiem dlaczego, wszystko wg przepisu,
    a tu ta śmietana mnie zastanawia czy ona nadaje wilgotności???
    Dam znać, jak będzie po:)pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Babka się piecze, a raczej kończy się jej czas pobytu w piekarniku i co?znowu mi pękła:(dlaczego tak się dzieje z babkami,że pękają??? pieką ją w 170 stopni godzinę, nie ma dużej temperatury, może znasz przyczynę???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest ciasto typowo "babkowe", ja piekę w ćwibakówkach lub keksówkach. A nawet jeśli ciasto będzie w formie na babkę pieczone, to przecież jeśli pęka to od spodu, ma to jakieś znaczenie?
      Mam nadzieję, że będzie smakowało :)

      Usuń
  9. Oczywiście,że nie ma znaczenia.Pytałam tylko czy Pani może wie, co jest przyczyną tych pęknięć...tylko tyle...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sernikach zbyt szybkie rośnięcie i potem wystudzenie masy (otwarcie piekarnika), to ciasto nigdy mi nie pękło.

      Usuń
  10. Czy to ciasto, studzimy na kratce w blaszce???czy wyciągamy je z niej???Rozumiem,że od razu jest wyjmowane z pieca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że finalnie ciasto się udało?

      Usuń
  11. Tak udane ciasto, bez zakalce, dziękuje za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to cieszę się, ze bez zakalca i mam nadzieję, ze smakowało :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...