Wigilijna kapusta z grzybami

W naszym domu, na kilka dni przed Wigilią gotuje się sporo kapusty. Chyba najwięcej w całym roku! Obowiązkowo na wigilijnym stole jest mój ukochany, najlepszy na świecie groch z kapustą, który jadamy tylko ten jeden raz w roku. Osobny gar z kapustą gotuje się do wigilijnej kapusty z grzybami. Jak podaję się ją w Waszych domach?


Jeszcze trochę pięknych, świątecznych dźwięków do kolekcji? Bardzo proszę, to znów z tegorocznego konkursu Noël, noël 2013 i znów piękny utwór od Beaty. Takie klimaty uwielbiam włączać w Bożonarodzeniowe popołudnie, po długim spacerze, który trochę zmrozi uszy. Grzeję dzbanek wyśmienitego gwiazdkowego grzańca, włączam świąteczną playlistę i cieszę się spokojem… Sarah Vaughan "Snowbound", posłuchajcie...


Kapusta z grzybami to taka rodzinna tradycja, której w dzieciństwie nie cierpiałam. Bo co to za pomysł, żeby podać bigos bez mięsa? Zupełnie nie rozumiałam idei jedzenia kapusty z samymi grzybami. Lata mijają, smaki się zmieniają… Dziś już nawet moje w końcu nie takie znów dorosłe dzieci lubią kapustę z grzybami. Tym bardziej, że muszę jej gotować dość sporo - na Wigilię do podania na gorąco (czasem z łazankami), jako nadzienie do pieczonych pierogów wigilijnych i jeszcze żeby zostało, żeby KONIECZNIE zostało na noworoczny bigos, który zaczyna powstawać już od pierwszego dnia Bożego Narodzenia.


Wigilijna kapusta z grzybami

Kapusta wigilijna pachnie zielem angielskim i liściem laurowym, dodaję do niej prawdziwki, które są tak jasne, że giną wymieszane z kapustą, ale też trochę podgrzybków, by grzyb był wyraźnie widoczny. Kapustę doprawiam solą, pieprzem i obowiązkowo cukrem, odrobiną, ale bardzo dobrze wpływa na smak kapusty. Nigdy nie mogę się nią najeść. Taka kapusta z grzybami to też obowiązkowe nadzienie do wigilijnych pieczonych pierogów - najlepszych na świecie!

300g dobrze ukiszonej kapusty (jasnej, bez marchewki)
2-3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
ok 70g masła
2 spore cebule
olej
40g suszonych prawdziwków
20g suszonych podgrzybków

Kapustę dobrze odciśnij, drobno pokrój, przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj ok 1 płaskiej łyżeczki soli, ziele angielskie, liść laurowy i połowę masła. Gotuj na malutkim ogniu do miękkości. W miarę wyparowywania wody, dodawaj wrzątek. W sumie kapusta powinna się gotować ok 40 minut. 
Grzyby zalej wodą, odstaw na 30 minut do namoczenia, a potem ugotuj w tej samej wodzie ze szczyptą soli. Gdy grzyby będą już miękkie, pokrój je w drobną kosteczkę i dodaj do kapusty razem z wodą z gotowania grzybów.
Cebule pokrój w drobniutka kosteczkę i podsmaż na złoto na oleju, a następnie osącz z oleju i dodaj do kapusty razem z ugotowanymi grzybami. 
Gdy już wszystkie składniki razem wymieszasz, dodaj pozostałe masło, dobrze wymieszaj i dopraw do smaku - na pewno trzeba będzie dodać pieprzu, a sól i cukier wyregulować wg własnego smaku. 
Kapustę z grzybami można przygotować na długo przed Wigilią, doskonale się ją mrozi. 

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam postną kapustę wigilijną. W mojej oprócz grzybów są jeszcze śliwki a nawet rodzynki. Poza tym podlana jest suto czerwonym winem. Zawsze zaczynam ją robić 4 dni przed Wigilią i codziennie podgrzewam, a nie zawadzi nawet jak się trochę przypali. W Wigilię jest już przepyszna, ciemna, słodkawa, grzybowa... Cudo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ile Pani leje tego wina?

      Usuń
    2. Min. dwie butelki na głowę.

      Usuń
  2. Wyszła przepyszna, tak samo jak kapusta z grochem :),dziękuje za te wszystkie wspaniałe przepisy, oraz życze spokojnych i pełnych radości świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogromnie się ciesze, dziękuję za życzenia.
      Dobrych Świąt!

      Usuń
  3. loves <33333333333333333

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, czy nie ma pomyłki w proporcjach? 300 g kapusty i tyle masła? Nie mialo być 3000 g? Pozostałych składników też wydaje sie bardzo dużo jak na tak małą ilość kapusty. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...