Ultra czekoladowe gooey ciastka

Jesienią moja miłość do czekolady ma wyjątkowy smak. Otula, koi, rozpuszcza się bezwstydnie na podniebieniu. Mocno, intensywnie czekoladowe, duże ciastka, wilgotne w środku to kwintesencja jesiennych zauroczeń. Są ultra czekoladowe, bezglutenowe i bezgrzeszne. Zrobicie?

 


A czego słuchacie jesienią? bo ja znów zanurzam się w smooth dźwięki. Posłuchajcie ze mną dziś Joji i "Die for You". Aha, i jeśli jeszcze nie wiedzieliście, to lećcie obejrzeć fabularyzowany dokument o tym jak powstało SPOTIFY - serial "PLAYLISTA" do obejrzenia na NETFLIX. Moja blogowa podróż z dźwiękiem trwa od początku powstania bloga, zaś ze Spotify jestem od początku istnienia serwisu w Polsce (ja dołączyłam 14 marca 2013 - miesiąc po starcie w Polsce,  zaś pierwszy konkurs na blogu zorganizowałam dla Was w maju 2013 roku). Enjoy!

 

Tym razem zachęcam, żebyście zrobili te ciastka jak najszybciej. Niemal 700g czekolady to lekarstwo dla łasuchów na jesienną chandrę, na stopy za zimne i nos chłodnawyCiastka są miękkie, i jak mawiają Amerykanie - takie "gooey" w środku?

tu film jak je robię w Thermomix: 

Jeśli masz swój Thermomix, wystarczy skopiuj + wklej i możesz recenturę dodać jako "utworzony przepis" na swoim Cookidoo 2.0
(jeśli nie masz jeszcze Thermomix - odezwij się do mnie, pomogę w temacie)

ULTRA CZEKOLADOWE ciastka ChilliBite 

ok 28-30szt dużych ciastek

200g płatków owsianych
450g deserowej czekolady
170g masła
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub duża kropla pasty waniliowej
250g cukru trzcinowego
40g kakao
10g proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli 
200-220g "chocolate chips" lub kawałków posiekanej czekolady deserowej

1. Do naczynia miksującego Thermomix dodaj płatki owsiane, zmiksuj na mąkę 10 s/obr. 10, przesyp do sporej miski. Umyj i osusz naczynie miksujące.

2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż motylek, dodaj  jajka,  wanilię oraz cukier trzcinowy, miksuj na puch 5 min/37°C/obr. 4. W tym czasie...

3. Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ deserową czekoladę oraz masło, rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali (3 x 30s mieszając w trakcie).

4. Zdejmij motylek. Do utartych na puch jaj dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wymieszaj 15 s/obr. 2

5. Dodaj przygotowaną mąkę z płatków owsianych, kakao, proszek do pieczenia oraz sól, wymieszaj 15 s/obr. 4, przełóż do dużej miski, w której była mąka z płatków.

6. Miskę z ciastem postaw na pokrywie naczynia miksującego, dodaj "chocolate chips" z czekolady deserowej i lekko wymieszaj kopystką.

7. Wstaw miskę z ciastem na 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 175°C, tryb "hydropieczenie".

8. Przygotuj 2 blachy wyłożone papierem lub matą do pieczenia. Używając łyżki do lodów odmierzaj ciasto (ok 28-30szt) i układaj na blasze zachowując odstępy. Piecz ok. 12-13 minut. Gdy lekko przestygną przełóż ciastka do studzenia na kratce.

Czekam na, wieści jak Tobie się udadzą 😉


wersja klasyczna
1. zmiksuj na mąkę płatki owsiane
2. czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali (3 x 30s mieszając w trakcie)
3. utrzyj na puch jajka z cukrem i wanilią
4. dodaj do ubitych jajek rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj, dodaj kakao, proszek do pieczenia, sól i mąkę z płatków owsianych, wymieszaj, a na końcu wmieszaj delikatnie chocolate chips
4. wstaw ciasto do lodówki na 30 minut, przygotuj blachy z papierem lub matą do pieczenia oraz łyżkę do lodów (niedużą)
5. łyżka do lodów porcjuj ciasto na przygotowanych blachach zachowując odstępy (ok 6-8 ciastek na blasze)
6. piecz partiami ok 12-13 minut, po lekkim przestygnięciu dalej studź na kratce.

5 komentarzy:

  1. Ciasta zaraz ida w piekarnik, tylko dojda w lodówce. W czm je przechowywac, by nie stacily wilgotności i chrupkosci?

    OdpowiedzUsuń
  2. super! czekam na recenzję :) Puszka będzie ok :) ale szybko znikają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Idealne dla ciasteczkowego potwora, jak mój maluch ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. estem pod wrażeniem, jak wiele czekolady udało Ci się zmieścić w jednym przepisie. Połączenie płatków owsianych, kakao i aż 450g deserowej czekolady to gwarancja intensywnego, głębokiego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...