Spotkajmy się!

Chciałam Was wszystkich serdecznie zaprosić na wyjątkowe i inspirujące spotkanie w sobotę 10 marca - upieczemy razem bułki, zrobimy pyszne pasty do chleba, porozmawiamy o tym co pyszne, zdrowe i nasze polskie. Zabierzcie mężów, żony, dzieci i babcie :) Och i koniecznie wyślijcie linka do tego posta wszystkim znajomym! Nie zapomnijcie też o koszyku na zakupy i notatnikach... to będzie taki rodzinny piknik pełen atrakcji i wspaniałych smaków!
zdjęcie: studio lipov


W sobotę 10 marca od 11:00 do 16:00 przyjdźcie z całymi rodzinami do FORTECY w Parku Traugutta, ul Zakroczymska 12 w Warszawie na wyjątkowe wydarzenie organizowane przez 


To nie tylko kolejna Kulinarna Akcja Bezpośrednia, ale także warsztaty Gotowania dla dzieci, kiermasz produktów regionalnych, pokaz kulinarny Artura Moroza oraz koncert zespołu Jagny Knittel, a wszystko wokół FINAŁU KONKURSU KULINARNEGO "TRADYCYJNE PRODUKTY - NOWOCZESNA KUCHNIA POLSKA" realizowanego przez Slow Food i Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.


Sery zagrodowe, tworzone z pasją i sezonowane z cierpliwością. Prawdziwy kumpiak, kindziuk i kabanosy. Masło, pachnące jak masło i chleb, ciężki jak chleb. Syropy z sosny, akacji i derenia. Oleje tłoczone na zimno, w których z zamkniętymi oczami rozpoznasz rzepak, len albo słonecznik. Wybitne konfitury, uczciwe miody, chrzan nadwarciański i sękacz z ognia - to wszystko dostępne będzie na kiermaszu i w jednodniowej knajpce.


Używając najlepszych produktów regionalnych, młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych (tak tak, to przyszli wielcy szefowie kuchni!!) będą tworzyć nowoczesne dania, walcząc o najwyższą notę w konkursie kulinarnym, wieńczącym projekt "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" - ich wysiłki będzie komentował Maciej Nowak. Kto wie jakie talenty odkryją przed nami!

Szczegółowy program imprezy:

11-16 - Kiermasz produktów, jakie lubicie, których szukacie, którymi się zachwycicie. Zakupy, degustacja i jednodniowa knajpka, w której spróbujecie królika popielańskiego w musztardzie (pycha!) i wina od Płochockich. Liczne stoiska z produktami, które rzadko docierają do Warszawy. Jakościowe wyroby i gwarantujący jakość autorzy, wyselekcjonowani przez Slow Food i Krajową Izbę Produktu Regionalnego

11-14 - Zmagania konkursowe uczniów szkół gastronomicznych, komentowane przez Maćka Nowaka

13.00 - Kulinarna Akcja Bezpośrednia - Rasy rodzime zwierząt gospodarskich.
Kura zielononóżka znana jest już nawet w przedszkolach. A czy wiemy coś o króliku popielańskim, owcy pomorskiej czy wrzosówce? Mamy w Polsce kilkadziesiąt rodzimych ras, wartych chronienia. Opowiedzą nam o nich prof. dr. hab. Jędrzej Krupiński i prof. dr hab. Paweł Bielański z Instytutu Zootechniki w Balicach. Wykład, dyskusja i degustacja. Wstęp 10 zł, członkowie Slow Food 5 zł.

13.00 - Warsztaty gotowania dla dzieci "Bułeczki i spółka"
Dzieci będą gotowały w grupach, które poprowadzą:
Beata - Lawendowy Dom 
Nina - Nina w Kuchni 
Małgosia - Minta Eats 
Renata - Italianissima
Iwona 
i Katarzyna z... ChilliBite :))

15.00 - autorski pokaz kulinarny Artura Moroza, szefa Kuchni Restauracji Bulaj w Sopocie.

15.30 - koncert Jagny Knittel z zespołem

16.00 - ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego


Do zobaczenia w Fortecy!

9 komentarzy:

  1. Oj, zapowiada sie fajna zabawa! szkoda, ze ja mam tak daleko ;((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Że nie wspomnę Kochana, jak ja Ci zazdraszczam uprzejmie Waszych spotkań Polek belgijskich co się przy garach dzieją! :)

      Usuń
  2. miłej soboty :)

    też niestety mam daleko :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie było :) przybądź następnym razem!

      Usuń
  3. A ja mam blisko tylko udzieciona w domu jestem buuu :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Buuu a ja mam blisko tylko udzieciona w domu siedzę :(

    OdpowiedzUsuń
  5. oj jak zaluje ..dzis mam gosci na ur dzieci wiec nie moge..
    kiedy nastepna taka impreza?

    a

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dam znac, jak coś nowego będzie sie działo :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...