Sernik z suszonymi wiśniami i czekoladą

Czy udało się Wam ususzyć trochę wiśni? Tak jak obiecywałam, będzie u mnie kilka przepisów na ich zastosowanie. Suszone wiśnie są świetne nie tylko z granolą, czy do wyjadania, gdy nikt nie widzi. Co powiecie na wyśmienity sernik z suszonymi wiśniami i czekoladą?


Dziś pięknie gra u mnie Trevor Hall, znacie? Posłuchajcie jego "The Amo"...


Ten przepis wyszperałam u Jamiego Olivera. On też zachwyca się suszonymi wiśniami, tylko nie wiem, czy sam je suszy :) Sernik z suszonymi wiśniami w zasadzie miał się pojawić na blogu dopiero jesienią, bo to mocny, solidny sernik, idealny na chłodniejsze dni. Ponieważ jednak doniesiono mi, że wiśnie wciąż są na targu (sic!!) a to już ostatnie chyba, to może skusicie się na ususzenie 3kg własnych wiśni? Tak dobrych do sernika to nigdzie nie znajdziecie, srsly :)


Gdy skończą mi się wiśnie, z pewnością zrobię go też z wersji z cynamonem i suszonymi domowym sposobem śliwkami. Bo śliwki to dopiero będę suszyć w tym roku. Najlepsze do tego są węgierki, a na te najsłodsze czekam do późnego września. 


Sernik jest mocny, intensywny, podany z wiśniami w pomarańczowo-cynamonowym syropie i  płynną gorzką czekoladą po prostu rozkłada na łopatki. Z pewnością będę do niego wracać.

200g ciemnych kruchych ciastek (lub czekoladowych digestive)
70g masła

300g suszonych wiśni
60g cukru
1 pomarańcza
kawałek kory cynamonu
laska wanilii
20g rumu lub brandy


100g cukru
60g mąki kukurydzianej
900g tłustego twarogu sernikowego (np. czerwona Piątnica)
2 duże jajka
100g śmietany 18%
skórka otarta z 1 pomarańczy
50g gorzkiej czekolady (min 70% kakao)

100g gorzkiej czekolady
200g śmietany kremówki 30%

Tortownicę o średnicy ok 21 cm wyłóż papierem do pieczenia (boki i dno). W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Przetnij wanilię wzdłuż, wyjmij ziarenka i odłóż osobno.

Rozpuść masło i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami i wyłóż dno wyłożonej papierem tortownicy. 
Wiśnie przełóż do rondla razem z cukrem, alkoholem, otartą skórką i wyciśniętym sokiem z pomarańczy oraz rozciętą laską wanilii (bez ziarenek) i korą cynamonu. Gotuj na słabym płomieniu ok 5-7 minut, aż sok nieco się zredukuje, a wiśnie mocno zmiękną i przejdą aromatem przypraw. Odstaw do wystudzenia.

Wymieszaj w misie miksera cukier i mąkę kukurydzianą, dodaj ser i utrzyj razem. Dodawaj jajka po jednym, ciągle mieszając. Następnie dodaj śmietanę, odłożone ziarenka wanilii, skórkę z pomarańczy i wymieszaj razem. Wmieszaj do masy serowej posiekaną z grubsza czekoladę oraz połowę osączonych z syropu wiśni. Delikatnie przełóż masę na przygotowany spód ciasteczkowy, wyrównaj powierzchnię  i na wierzchu ułóż jeszcze kilka wiśni delikatnie je wciskając w masę serową. Wstaw tortownicę do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz ok 45 minut. Gdyby sernik zbytnio się rumienił, przykryj go w trakcie pieczenia folią aluminiową. Wystudź sernik na kratce, a następnie wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. 

Rozpuść czekoladę ze śmietaną kremówką. Sernik podawaj z pozostałymi wiśniami, polany ciepłą czekoladą. I to jest dokładnie to, co tygryski lubią najbardziej - c.z.y.s.t.a  sernikowo c.z.e.k.o.l.a.d.o.w.a   r.o.z.k.o.s.z z cudownymi wiśniami...

4 komentarze:

  1. ser wiśnie i czekolada... coś wspaniałego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mniiiiaaam Czy mogłabym kawałeczek ?

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne ciasto! takie wielosmakowe serniki to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...