Ryba pieczona w pergaminie

Lubię ryby falami. Zdarza mi się nawet kilka miesięcy nie zjeść ani kawałka, potem wpadam w fazę. Najcześciej jadamy ryby wędzone, wyśmienite w oleju prosto z Grecji lub Sycylii, a tylko czasami przygotowuję świeżą rybę. Mam jednak niezwykłą słabość do szybkich i lekkich dań rybnych. Takim moim popisowym daniem jest dorsz pieczony w pergaminie.

Czy macie już swoją płytę dvd z filmem "Sugar Man" ? Ja czekam na listonosza. Od kiedy obejrzałam film w kinie, nie mogłam doczekać się jego wydania na dvd. To jeden z najbardziej poruszających filmowych jakie widziałam w ostatnich latach. Pełen rewelacyjnej muzyki Rodrigueza opowiada zadziwiającą historię o wielkicm artyście, którego nie było. Koniecznie kupcie płytę z filmem i muzyką, a tymczasem posłuchajcie...


Nie wiem skąd, ale muzyka Rordigueza zawsze kojarzy mi się z weekendem. Tu jedną ręką marynuję perliczkę, tam rośnie chleb w piekarniku, pozostało wykończyć torcik i możemy oczekiwać gości. Rodriguez w tle natycha taką niesamowita energią, ale to pewnie stąd, że widziałam film i płynę wraz z historią jego życia w rytm znanych juz bardzo dobrze utworów.


Moja rybna wstrzemięźliwość ma swoje korzenie w czasach, gdy mój ojciec, zapalony wędkarz przynosił co drugi dzień po kilka kilogramów świezych ryb. Były pyszne - płotki, uklejki, sumy, szczupaki. Zajadałam się nimi od wczesnego dzieciństwa, jednak po kilku latach doszłam do tego, ze więcej energii tracę na wydłubywaniu z nich ościniż zyskuję na zjedzeniu. Miałam wówczas może 13 lat, gdy zdecydowanie zbuntowałam sie przeciw rubom. Mój bunt trwał niemal 15 lat, ale potem powróciłam do przyrządzania ryb. Z pewnością nie jemy ich wystarczająco dużo, ale jestem na dobrej drodze :)

Są różne sposoby pieczenia ryby "w kopercie". Osobiście preferuję, gdy jest to pergamin, a już najlepiej papier do gotowania, który od kryłam kilka lat temu na Targach Euro Gastro. Papier jest bardzo trwały, nie rozrywa się tak jak folia aluminiowa, a upiecozną w nim rybę można podać w eleganckim pakieciku prosto na talerz bez ryzyka, że coś się nieładnie rozerwie lub kawałki folii alu przywrą do jedzenia.


Pieczony z warzywami dorsz to moja ulubiona forma przyrządzania ryby na gorąco. To moja nowa, własna "kuchnia z serca domu", na szczęście taka ryba smakuje też dzieciom!

Ryba pieczona w pergaminie

Ryba pieczona w pergaminie dusi się we własnym sosie i przenika aromatami ziół i warzyw, z którymi ją upieczesz. Jej przygotowanie trwa zaledwie kilka minut, a można ją podać nawet na elegancki obiad z przyjaciółmi. Można zdjąć upiecozn epakieciki i podac je na półmisku, ja jednak lubię je rozwinąć i dopiec jeszcze kilka minut w piecu pod otwartym grillem, by warzywa i ryba delikatnie się zrumieniły.\

filety z dorsza
sól, pieprz do smaku, chilli
oliwa z oliwek
marchewka
pietruszka
kawałek zielonej części pora
świeży tymianek
cytryna

 a także
papier do pieczenia lub gotowania
sznurek do żwiązania pakiecików

Rybę umyj, osusz i usuń szczypcami ewentualne ości. Dopraw ja solą i pieprzem i odstaw na kilka minut.
Marchew, pietruszkę, pora umyj i pokrój na cieniutkie paseczki. Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki. 
Pergamin rozernij na kartki wielkości mniej więcej 21x21cm lub rozmiaru A4 jeśli filety sa długie.
Każdy kawałek pergaminu skrom na środku oliwą, wyłóż na dnie nieco przygotowanych warzyw, na nich ułóż filety z dorsza i przykrym pozostałymi warzywami. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli, a na wierzchu posym skórką otartą z wyszorowanej cytryny. Każdy kawałek pergaminu zawiń w szczelny pakiecik (patrz zdjęcie wyżej) i zwiąż sznurkiem. Pakieciki ułóż w naczyniu do pieczenia lub na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 15020 minut. Jeśli chcesz podać pakieciki na stół, piecz 20 minut. Możesz też po 15 minutach rozwiązać i otworzyć pakieciki, a następnie zapiekać jeszcze 5 minut w piekarniku, by wnętrze nieco sie zrumieniło.
Podawaj rybę skropiona sokiem z cytryny. Możesz do niej podać ryż lub prostą sałatkę z roszponki z żółtymi pomidorami i prostym vinegret (zmiksuj razem: 3 łyżki oliwy, łyżka ocru winnego, 1,2 łyżeczki musztardy sarepskiej). Pycha! 

2 komentarze:

  1. witam,
    czy zamiast pergaminu można użyć niebielonego papieru do pieczenia?
    z góry dziękuje za odpowiedz :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Papier do pieczenia powinien sprawdzić. Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...