Prosty makaron z lososiem i fenkulem w śmietanie

Makarony u nas rządzą. Oczywiście najczęściej jest to makaron z sosem pomidorowym (i pesto laskowym i kremówką), który uwielbiają dzieci. Jednak gdy średni syn wyjeżdża na chwilę poza dom i śmiało możemy na stół podać ryby, których on nie znosi, robię szybki i pyszny makaron z łososiem w sosie śmietanowym z brandy, jest obłędnie pyszny i szalenie prosty do zrobienia. Dobry latem, ale i w środku zimy, gdy nachodzi ochota na lekkie danie. 



Taka burza dziś była o świcie, burza jak wariatka... Grzmiało, błyskało, deszcz i wietrzysko przyginały brzozy aż do ziemi. A potem znów nastało światło i tylko ten lekki, letni deszcz o parapety. Tak spokojnie, jak gdyby nigdy nic. Jak Nils Frahm na swoim fortepianie.
Posłuchajcie przepięknego   "Ambre"...



Ja nie potrzebuję wiele do szczęścia. Miska dobrego makaronu na kolanach, kilka chwil w kuchni, trochę dobrej muzyki i świat sam się znów uśmiecha. Lubicie makaron z łososiem? Robiłam go już wiele razy, ale w tej jednej wersji szczególnie mnie zachwyca - z fenkułem, sosem śmietanowym doprawionym brandy, bajka powiadam Wam!




Sprężyste, grube nitki makaronu bucattini (to ten grubszy od spaghetti z dziurką w środku, całkiem jak słomka), obłędnie pyszny kremowy sos na bazie śmietany, fenkuła i szalotki, doprawiony brandy. I soczysty łosoś, któremu wystarczy chwila na patelni. Zróbcie ten makaron koniecznie!

Makaron z łososiem i fenkułem w śmietanie

proporcje dla 3 osób

ok 250g makaronu bucattini
3 szalotki
1/2 niedużej bulwy fenkuła (wraz z koprem)
30ml oliwy extra virgin
50ml brandy
200ml śmietany kremówki 30%
300g łososia (najlepszy będzie dziki, pacyficzny, a nie hodowlany)

W osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente wg wskazówek na opakowaniu (zachować ciut wody z gotowania makaronu)
Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w piórka szalotkę, dodaj pokrojonego w piórka fenkuła (koper zachowaj) i chwilę przesmażaj, aż warzywa zmiękną. Wlej brandy i zredukuj, potem dodaj śmietankę kremówkę, zagotuj i zredukuj przez ok 2-3 minuty. Dodaj pokrojonego na duże kawałki łososia i gotuj sos ok 1-2 minut, tylko do chwili, aż łosoś się zetnie. Wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem, ewentualnie dodając nieco wody z gotowania makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty. Podawaj od razu, posyp koperkiem z fenkuła. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...