Dyniowe gofry

Są piękne, PRZEPIĘKNE, leciutkie, ciut maślane. Idealne na jesień, na podwieczorek albo leniwe niedzielne śniadanie rodzinne. Można je podać z bita śnietaną i świezymi owocami, albo z ciepłym musem z jesiennym jabłek, albo w wersji wytrawnej - z kremem z gorgonzoli, winogronami i orzechami. Gofry dyniowe - zróbcie je koniecznie!


Jak to mawia Anna Gacek "słuchajcie dobrej muzyki" - to zawsze w niedzielę polecam playliste Ani Gacek na Spotify, a na dziś Nick Cave and The Bad Seeds, posłuchajcie




A tymczasem kupujcie dynię na potęgę i zróbcie sobie furę musu z dyni. Może być z duszonej, albo pieczonej. Jeśli będzie to dynia Hokkaido, to nawet nie musicie jej obierać, a skórka nada musowi dodatkowych rumieńców. 

A potem z musem z dyni pęczotto, risotto, desery, gofry poniższe albo sernik leciutki jak puch. 



Gofry dyniowe to kolejny fajny pomysł na przemycenie warzywa w diecie, tym razem dynia, która oprócz smaku (w gofrach niezbyt wyczuwalny) przede wszystkim daje przepiękny jesienny kolor. Takie gofry to absolutny zwycięzca każdego śniadania - możesz je podać w wersji z wytrawnymi dodatkami jak kozi twarożek, cherry pomidorki, rukola, albo z bita śmietaną, owocami, musem jabłkowym czy prażonymi gruszkami. 


Gofry dyniowe

200g dyni hokkaido
100g masła
550g mleka
3 jajka (oddziel żółtka od białek)
szczypta soli

420g mąki  

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy dyniowej                          

Dynię pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na grubej tarce, przełóż do rondelka, duś z masłem pod przykryciem ok 7-10 min, potem zmiksuj na mus i przełóż do sporej miski. Dodaj mleko, żółtka, wymieszaj, potem dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę dyniową i ponownie zmiksuj. 
Z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę. Do masy dyniowej dodaj pianę (na 3 razy, czyli najpierw 1/3, potem kolejna 1/3 i na końcu reszta piany), delikatnie wymieszaj. Piecz w rozgrzanej gofrownicy ok. 3-5 minut. Ciasto jest bez cukru! 

wersja na Thermomix
1. do naczynia miksującego dodaj dynię pokrojoną w kawałki -> posiekaj 4s/obr 5
2. dodaj masło -> duś 7 min/ 98stC /obr 2 następnie -> miksuj 15s / obr 5 stopniowo zwiększając do 9
3. Wyjmij naczynie z obudowy i odstaw na 5 minut
4. Wstaw naczynie na korpus Thermomix, dodaj mleko i żółtka -> miksuj 15s / obr 4
5. dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę dyniową -> ponownie miksuj 20s / obr 4
6. przelej masę dyniową do większej miski, umyj i dokładnie osusz naczynie miksujące
7. Załóż motylek, do czystego i SUCHEGO naczynia wbij 3 białka, dodaj szczyptę soli -> ubijaj BEZ założonej miarki 1,5min / obr 3,5
8. Do masy dyniowej dodaj pianę (na 3 razy, czyli najpierw 1/3, potem kolejna 1/3 i na końcu reszta piany), delikatnie wymieszaj. 
9. Piecz gofry w rozgrzanej gofrownicy ok. 3-5 minut. 

3 komentarze:

  1. Kolejna propozycja na dyniowe smakowitości. To będzie mój must have na jesienną porę. Cudowne połączenie wpisów i muzyki. Dzięki za przypomnienie słów "słuchajcie dobrej muzyki"...

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mrozona dynia też się nada? I w tm da radę zmiksowac? Czy pominac wtedy miksowanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej mrożona dynia będzie ok, Thermomix zmiksuje, jeśli dopilnujesz, żeby kawałki nie byly zbyt wielkie (wielkości truskawki i każdy osobno będa ok). Lub możesz rozmrozić i wówczas miksować :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...