Pierwszy raz podejrzałam podobne roladki u Nigelli. Potem był jakiś piknik w Kazimierzu i bakłażany z fetą okazały się hitem wieczoru. Uwielbiamy je, to doskonały dodatek do grillowanych mięs albo danie dla wegetarian. Najlepiej przygotować nadzienie serowe wcześniej i zawijać w jeszcze ciepłe plastry bakłażana zdjęte prosto z grilla. Dodatek chilli cudnie zaostrza smak. Nam zawsze zostaje trochę nadzienia, które wymieszane z rozbełtanym jajkiem świetnie nadaje się na farsz do tarty na kruchym spodzie. Przepis na roladki z grillowanego bakłażana z moimi modyfikacjami ukazał się również się w drugiej części "Kuchni na Majówkę" wydanej w 2010 roku przez Gazetę.
średniej wielkości bakłażan
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_-LPTjOcWhQztsqhQEDEHSOjqVTyhADh3j9GS6W4lhNoJTEJ1rp-HdwgAs9YhjCWFt_mKeQXw79nKci0tbw7AZNpKX69l4IzYzFvLTi8r8ZKKW5mCiV0LYbBZl08_b_KXUUYN70jT85w/s320/kuchnia+na+majowke2.jpg)
garść posiekanej świeżej mięty
garść posiekanej natki pietruszki
strączek chilli
oliwa z oliwek extra virgin
pieprz
Fetę rozgnieć widelcem i wymieszaj z posiekaną papryczką chili (do smaku), miętą i natką pietruszki oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek, dopraw pieprzem do smaku. Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry i grilluj obustronnie (można lekko spryskać olejem w trakcie). Na każdy, jeszcze ciepły, plaster bakłażana, nakładaj łyżeczkę sera, zroluj i od razu podawaj. Błyskawicznie znikają z półmiska!
Pięknie się prezentują, a i składniki są wyborne.
OdpowiedzUsuńzaskakujące... bakłażany jakoś z wyglądu mnie odrzucają, ale w tym wydaniu chyba czas na pokonanie tej bariery :) jak zwykle wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńymm.. pychotka
OdpowiedzUsuńymm.. pychotka
OdpowiedzUsuńŚwietne! Będę pamiętać o nich, kiedy rozpoczniemy sezon na grilla :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, robiłam i wyszło pyszne!:) trochę zmodyfikowałam i do farszu dodałam posiekane 2 rzodkiewki i kawałek ogórka a nadzienie które zostało wykorzystaliśmy na kanapki:)
OdpowiedzUsuńSuper, u mnie były wczoraj i wsadzilam je jeszcze na 10 min do piekarnika, zeby dla wszystkich były równo ciepłe, a do fety dolozylam troszkę twarozku. Moi domownicy byli zachwyceni!
OdpowiedzUsuńSuper, u mnie były wczoraj i wsadzilam je jeszcze na 10 min do piekarnika, zeby dla wszystkich były równo ciepłe, a do fety dolozylam troszkę twarozku. Moi domownicy byli zachwyceni!
OdpowiedzUsuń