Indyk w cydrze i musztardzie

Lubię połączenie mięsa i musztardy, a jeszcze bardziej lubię używać do gotowania alkoholu. Najczęściej jest to wino, czasami piwo, czy whisky, ale od niedawna eksperymentuję z cydrem. Jeśli lubicie ciekawe smaki, koniecznie zróbcie wyśmienitego indyka duszonego w cydrze i musztardzie. To świetny, niezobowiązujący obiad, albo szybkie danie na ciepłą kolację. 



Nina Nesbit młoda, ciekawa wokalistka, która swego czasu nagrywała z Edem Sheranem. Dziś od rana zachwycam się jej "People", posłuchajcie…


Pijacie cydr? Ja trochę żałuję, że odkryłam cydr dopiero kilka lat temu, kiedy już poznałam smak chyba każdego alkoholu świata. Myślę, że cydr to doskonały lekki alkohol dla młodych, dwudziestoletnich dziewczyn, które dopiero zaczynają rozkoszować się fajnymi alkoholami. Fajnie mieć "cydrowe" wspomnienia jako pierwszego poznanego alkoholu. U mnie niestety było to "russkoje igristoje" ;)  Gdy masz 18-20 lat, jeszcze nie masz szans być ekspertem od win, whisky jeszcze nie kręci, wódka jest zbyt prosta. A taki cydr, no po prostu idealny! Fajny na randkę nad rzeką, na piknik rowerowy, na długie letnie wieczory na plaży albo leniwe bujanie się w huśtawce. Szkoda tylko, że na stoiskach alkoholowych jest tak niewielki wybór cydru.

Jesienią byłam na warsztatach kulinarnych, na których cydr był głównym bohaterem w kuchni. Na jego bazie powstawały wyśmienite dania, desery i cudowne grzańce. Od tego czasu sama kombinuję w kuchni z wykorzystaniem cydru do potraw. Tylko trzeba pamiętać by obok butelki, którą dodasz do potrawy mieć jeszcze drugą, do wypicia przy obiedzie :)



Delikatny udziec indyka, duszony w cydrze z dodatkiem śmietany i musztardy ziarnistej to wariacja na temat królika w piwie i musztardzie, którego bardzo lubię. Wyrazistość (i ostrość) dania zależy od ilości dodanej musztardy, dopraw sos musztardą wg własnego smaku. Indyk w cydrze i musztardzie doskonale smakuje z pęczakiem doprawianym natką pietruszki. 

Indyk w cydrze i musztardzie

2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
150g cebuli cukrowej
4 ząbki czosnku
ok 600g mięsa z udźca indyka
300-400ml półwytrawnego cydru
100g śmietanki kremówki 30%
100g kwaśnej śmietany 18%
1-2 łyżki musztardy ziarnistej
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
pęczek natki pietruszki
pół pęczka świeżego tymianku

Na rozgrzanej oliwie z masłem przesmaż na szklisto pokrojoną w piórka cebulę i posiekany drobno czosnek. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj indyka pokrojonego w średniej wielkości kostkę i podsmażaj, aż kurczak się lekko ozłoci. Wlej cydr, zagotuj i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu ok 15 minut. Dodaj oba rodzaje śmietany, musztardę i wymieszaj. Dopraw sos solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj całość na niewielkim ogniu ok 5-7 minut, potem dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki i świeży tymianek. Podawaj indyka z pęczakiem ugotowanym na sypko i szklaneczką schłodzonego cydru. Pyszne!

3 komentarze:

  1. Boskie połączenie, no i wygląda przepięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie cydru i musztardy ziarnistej...cudo! Dziękuję, za nowe oblicze tego zacnego trunku. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...