Ekspresowa owsianka piernikowa

Niech dzień pachnie cynamonem, goździkiem, ciepłym piernikiem już od rana. Podglądam piernik staropolski dojrzewający w lodówce, ale jeszcze nie czas na pieczenie. Pierniczki też dopiero będą w weekend, jak już dzieci będą miały wolne w szkole. Tymczasem, gdy trzeba rozpocząć nieco mglisty, grudniowy dzień, jeszcze nie do końca obudzona, nastawiam garnek z piernikową owsianką. Nim wrócę do kuchni po porannych ablucjach, ekspresowa owsianka piernikowa już będzie gotowa, tylko 10 minut do porannego uśmiechu!


Bo zapach piernika i ładna piosenka są dobre na wszystko. Piosenka na drogę za śliską, a nawet stopę za niską - od rana śpiewa mi Kabaret Starszych Panów stareńką, uroczą "Piosenkę dobrą na wszystko", posłuchajcie na ładny początek dnia…


Nie pozwalam czasowi przyspieszać przed Świętami. Zwalniam ile mogę, celebruję oczekiwanie, oganiam się szybko od niekojących spraw do załatwienia. Na dobry początek dnia gotuję owsiankę grudniową - pachnącą piernikiem, gwiazdką, choinką. Nie ma w niej miodu, cukru, syropów, raptem dwa, trzy machnięcia łyżką, kilka minut na palniku i gorące, cudownie kojące śniadanie pozwala z uśmiechem rozpocząć dzień. Owsianka ekspresowa, to jest to, co tygryski lubią najbardziej, nawet te, którym zdarza się zaspać i pędzić do pracy w pośpiechu, bo ona sama się robi.



Jakoś tak się porobiło, że mniej jest w mojej kuchni smaku słodkiego. Od kilku miesięcy nie słodzę kawy, od kilkunastu lat ani kryształku cukru w herbatcie, nie smakują mi słodzone napoje, czy drinki alkoholowe, rzadziej sięgam po ciasta, a i te zawsze u mnie były raczej mniej, niż bardziej słodkie. Ekspresowa owsianka piernikowa w moim wydaniu jest mocna, pieprzna i gęsta, "dosłodzona" jedynie kawałkiem startego na tarce piernika i kilkoma śliwkami kaliformijskimi. Jeśli jednak lubisz słodkie śniadania, dodaj przypraw i ewentualnie miodu według własnego smaku, tak by dzień rozpoczął się cudownie!

Ekspresowa owsianka piernikowa

proporcje na 1 osobę
dla rzadszej owsianki, dodaj więcej mleka lub mniej płatków

40g mieszanki płatków owsianych i żytnich (w proporcjach 1:1)
1 pierniczek Katarzynka bez czekolady starty na tarce (lub kawałek własnego piernika)
1/3-1/2 dobrej przyprawy do piernika (bez mąki i kakao, same przyprawy korzenne)
4 pokrojone w paski śliwki kalifornijskie
250g mleka lub mleka roślinnego
kilka orzechów włoskich lub pięknie zielonych pistacji z Bronte
opcjonalnie 1/2 łyżeczki miodu

Wszystkie składniki oprócz orzechów, wsyp do garnuszka i od włączenia palnika gotuj przez 5 minut pod przykryciem na niewielkim płomieniu, mieszając. Wyłącz gaz i pozostaw owsiankę na kolejne 5 minut. Ja ustawiam automatyczne wyłączanie palnika po 5 minutach i gdy wracam po porannej toalecie, owsianka czeka gotowa. Przełóż owsiankę do miseczki, posyp orzechami i jeśli będzie zbyt mało słodka, wlej cienką strużką odrobinę miodu. Miłego dnia !

wersja na Thermomix
Dzięki gotowaniu owsianki w Thermomix, nigdy się ona nie przypala i nie musze jej pilnować!

Wsyp do naczynia miksującego śliwki i połamane na kawałki pierniczki -> miksuj 5s / obr 7
dodaj płatki, przyprawy i wlej mleko -> gotuj 8 minut / temp 90°C / obr 2
Odstaw owsiankę pod przykryciem na 2-3 minuty i dopiero wówczas przełóż do miseczki i dodaj pozostałe składniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...