Soczysta faszerowana pierś kurczaka

Jeśli nie macie siły lub ochoty na wielkie pieczenie mięs na obiad wielkanocny, mam dla Was proste, by nie powiedzieć banalne, a jednocześnie ekonomiczne danie. Poszukajcie piersi z ekologicznych lub zagrodowych kurcząt, które napełnicie pysznym farszem. Tak tak, pierś, będzie tym razem w godnej odsłonie - soczysta faszerowana pierś kurczaka - niezwykle aromatyczna, a jednocześnie lekka, mięciutka, po prostu pyszna!




Zaklęte rewiry muzyki Melanie De Biasio to leniwe weekendowe popołudnie, kieliszek dobrego białego wina i mrucząca kocica rozciągnięta u stóp. Czasami, gdy nikt z domowników nie widzi, wpuszczam ją do domu i grzejemy się wzajemnie. Posłuchajcie niesamowitego remixu MDB "I'm Gonna Leave You", potem można się zdrzemnąć popołudniowo…





Pierś kurczaka bywa okrutnie nudna, często wychodzi sucha i bez wyrazu. Gdy podaję pierś na niedzielny obiad, lubię nadać jej szyku, faszerując aromatycznymi dodatkami, by dodać maksimum smaku delikatnemu mięsa. Może pamiętacie genialną pierś kurczaka faszerowaną ricottą i szpinakiem? Była świetna! Tym razem podałam mięso bez grama soli, doprawione jedynie odpowiednim farszem, który oddał mu cały smak i aromat. W farszu są suszone pomidory i podrumieniony boczek, a także niesamowicie aromatyczne masło czosnkowo-ziołowe. 

Wydawać by się mogło, że skoro świąteczny, czy niedzielny obiad, to trzeba Bardzo Poważne Tematy Obiadowe poruszać, a tymczasem niekoniecznie. Tym razem będzie lekko, niemal dietetycznie (och ten boczek i ta cudnie chrupiąca panierka…) i błyskawicznie. No i oczywiście jest to danie, które można zrobić "na raty" (co w święta lubię najbardziej), czyli przygotować mięso w brytfance do pieczenia, a piec dopiero w dniu podania, już na leniucha, pilnując tylko owych kilku minut kaszy i krótkiego czasu kalafiora. 

Faszerowana pierś kurczaka jest bardzo soczysta, a świetny farsz do niej jest dobrą opcją, by uczyć dzieci ciekawych smaków. Na dodatek to bardzo prosty przepis. Naszym dzieciom danie bardzo smakowało, zresztą nie tylko dzieciom, wszyscy się w nim zakochaliśmy.




Faszerowaną pierś kurczaka  podaję z ugotowanym al dente kalafiorem romanesco, który pięknie zieleni się na półmisku i aromatyzowaną ziołami kaszą pęczak, która od jakiegoś czasu jest ulubioną kasza w naszym domu. Jeśli jednak koniecznie chcesz podać ziemniaki, najlepiej wyszoruj je bez obierania i ugotuj tak na "prawie już". Po odcedzeniu przekrój je wzdłuż na pół i posyp igiełkami rozmarynu. 15 minut w gorącym piecu, by się leciutko zrumieniły. Potem wystarczy plasterek czosnkowo-ziołowego masła i zapomnicie, że kiedykolwiek używaliście soli do ziemniaków!

Masło czosnkowo-ziołowe

100g najlepszego masła
1/3 pęczka natki pietruszki
1/4 pęczka koperku
kilka gałązek świeżego tymianku
3 spore ząbki czosnku
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny

Najpierw przygotuj masło czosnkowo-ziołowe: zmiksuj wszystkie zioła, czosnek, sok i skórkę z cytryny, a następnie dodaj niezbyt twarde masło i jeszcze raz zmiksuj. Na folii spożywczej uformuj z doprawionego masła wałek i ciasno zawiń w rulon. Włóż masło do lodówki na minimum 3 godziny (możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej) lub do zamrażarki na ok 30-40 minut. 

Soczysta faszerowana pierś kurczaka

proporcje dla 5-6 osób

2 podwójne piersi kurczaka ekologicznego lub zagrodowego 
      wybieraj raczej te większe, będzie je łatwiej faszerować
100g wędzonego, nieparzonego boczku
1 łyżka oliwy
30g suszonych pomidorów
do panierowania*: mąka pszenna, jajko, bułka tarta grubo mielona
olej rzepakowy nierafinowany do smażenia
Piersi umyj, oczyść z błon, odetnij polędwiczki (te niewielkie długie paski przytwierdzone wzdłuż piersi). Polędwiczki przydadzą się do innego dania lub sałatki (możesz je zamrozić). Rozpoczynając od najgrubszego końca, długim ostrym nożem wytnij w piersi kieszonkę. Nie rozcinaj mięsa, po prostu zrób długi i szeroki na ok 2-3 cm tunel, pilnując, by powstał tylko jeden otwór.  Oprósz mięso świeżo mielonym pieprzem i odłóż na bok.
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie na rumiano. Jeśli używasz suszonych pomidorów wyjętych z oliwy, osusz je tylko ręcznikiem papierowym. Jeżeli są to pomidory konserwowane solą, zalej je gorącą wodą, odlej ją po 5 minutach i zalej kolejną porcją wody, by usunąć nadmiar soli. Po kolejnym kwadransie moczenia, osącz pomidory na sitku i drobno posiekaj. 
Do każdej kieszonki w piersiach kurczaka włóż po 1/4 suszonych pomidorów i 1/4 zrumienionego i przestudzonego boczku. Rozwiń z folii rulon masła, pokrój wzdłuż na 4 części i każdą wsuń  do wnętrza piersi. Dokładnie ściśnij brzegi otworu, a następnie panieruj piersi w mące, potem rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce. Na niewielkiej ilości oleju przesmaż piersi na złoto (ok 2 minut z każdej strony) i przełóż do brytfanki (z kratką do pieczenia na dnie) i zakryj formę folią aluminiową. Tak przygotowane piersi można włożyć na noc do lodówki, a piec dopiero w dniu podania. Można oczywiście je od razu wstawić do rozgrzanego do 160°C pieca.
Piecz ok 15 minut, a następnie zdejmij folię z formy, zwiększ temperaturę do 190°C i dopiekaj pod górną grzałką aż mięso się zrumieni (ok 7-10 minut). W czasie pieczenia mięsa, przygotuj ziołową kaszę pęczak lub pieczone ziemniaki i ugotuj al dente kalafiora romanesco (od zalania wrzątkiem gotuj go max 5 minut). Wyjmij mięso z pieca i pozwól mu odpocząć ok 5 minut, a dopiero potem krój w grube plastry. Ziołowo-czosnkowe masło, które pozostanie na dnie brytfanki możesz podać jako sos w sosjerce.


* panierka jest opcjonalna, równie dobrze możesz ja pominąć, by danie było mniej kaloryczne

Ziołowa kasza pęczak

1,5 szklanki kaszy pęczak
2 łyżeczki majeranku
2-3 gałązki świeżego tymianku
1 liść laurowy
1 łyżka masła
pęczek natki pietruszki

Umyj kaszę i włóż do sporego garnka. Dodaj dwukrotnie więcej wody niż kaszy (tu 3 szklanki), dodaj sól, majeranek, ciasno zwinięte gałązki tymianku, masło i liść laurowy. Wstaw przykryty przykrywką garnek na gaz i od zagotowania wody, gotuj kaszę na maleńkim ogniu 20 minut. Potem wyłącz płomień, nie odkrywając garnka zawiń go w kilka ręczników lub ścierek i odstaw na co najmniej 40 minut, aż kasza napęcznieje i zmięknie. Tuż przed podaniem wymieszaj kaszę z drobniutko posiekaną natką pietruszki. 





------
wpis powstał w ramach współpracy przy kampanii Cisowianka. Gotujmy zdrowo!

8 komentarzy:

  1. Fajowy pomysł na ten ziołowy pęczak!

    OdpowiedzUsuń
  2. A trzeba gazą przykrywać? Rozumiem, że to wodę ma chłonąć i stąd takie rozwiązanie...czy może obejdzie się bez gazy:)?

    OdpowiedzUsuń
  3. Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na pierś z kurczaka. Robiłam już dwa razy i nie mogę się doczekać kiedy znowu będę kosztowała tego kurczaka. A połączenie boczku i suszonych pomidorów wprost obłędne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak entuzjastyczny komentarz i ogromnie się cieszę, że przepis się spodobał :)
      To proponuję jeszcze jedną wersję faszerowanej piersi włączyć do repertuaru - soczysta, delikatna, pyszna! http://www.chillibite.pl/2013/08/faszerowana-piers-kurczaka-z-ricotta-i.html

      Usuń
  4. Dziękuję bardzo za przepis, pyszne danie, zrobiłem już dwa razy i cała rodzinka była zachwycona, dzieci też. Nie sądziłem że kurczak z piekarnika może być tak soczysty.
    Pozdrowienia z Australii (zapuszczam się czasem na polskie blogi o gotowaniu jak bierze mnie chandra na coś swojskiego).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie!
      Macham łapką w kierunku Australii :) ponoć piękna jesień się u Was zaczyna? My właśnie czekamy na wiosnę. Dobrego weekendu!

      Usuń
  5. Chcę przygotować piersi z Twojego przepisu na kolację dla przyjaciół. Mam tylko pytanie czy można je zrobić w zwykłej brytfance? Niestety nie mam takiej z kratką :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kratka w brytfance to ruchomy element, można ją zastąpić czymś innym, np kilkoma marchewkami :) Chodzi to to, żeby sos, który będzie wyciekał nie spowodował, że panierka rozmięknie.
      Powodzenia!

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...