Genialna lodowa kawa z bananem

Czym chłodzicie się w upały, gdy naprawdę jest bardzo, bardzo gorąco? Jasne że trzeba pić dużo wody, fajnie chłodzi gorąca herbata, ale gdy przychodzi czas drugiego śniadania, albo popołudniowego relaksu lubię sięgnąć po mrożoną kawę, po grecką zimną frappe albo deser, który nie jest deserem, kawę, która pobudza, ale i orzeźwia - fantastyczną lodową kawę z bananem.  Jest błyskawiczna do zrobienia, chociaż fajnie jest mieć z tyłu głowy dzień wcześniej, że będziemy mieć na nią ochotę. Zrobicie?


"Wake Up Everybody" its a Legend, John Legend i nie tylko.  Posłuchajcie mojej ukochanej playlisty "Black Coffee", na dłuższe, leniwe weekendowe popołudnie w środku lata. Jak Wam się podoba?




Bez względu na to, czy lato spędzamy w domu, czy pakujemy walizki i lecimy na wakacje, czy może załadowani po korek wyjeżdżamy rodzinnie na kemping, zawsze zabieramy ze sobą kawę, czasem ekspres i mały mikser do spieniania mleka. Na kempingowe wyjazdy przydaje się też blender, chociaż by ręczny, najmniejszy. Kawa na zimno, w innych wersjach każdego dnia to jest to, co bardzo bardzo lubię w czasie wakacji.




Kocham, kocham po prostu tę kawę! Jest jak najlepszy deser, albo idealne drugie śniadanie w środku lata. Żadnego cukru, syropów, bajerów. Może być z mlekiem lub bez i nawet cynamonu do niej nie dodaję, kawa i banan, czy może być prościej?

Często kupuję większa ilość bananów, mrożę je obrane w porcjach i zawsze, gdy mam apetyt ka kawę z bananem lub błyskawiczne lody, wyciągam po jednej porcji, taki mój lifehack :)

Lodowa kawa z bananem

1 banan
1 espresso
chlust mleka (krowiego, koziego lub roślinnego)
    LUB kubek kostek lodu

Banana obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do zamrażarki. Zamrożone banany wyjmij i na 10 minut odstaw, potem przełóż do blendera, miksera lub Thermomixa, dodaj chlust zimnego mleka lub kostki lody i blenduj przez ok 3 minuty, aż masa będzie gładka i pięknie napowietrzona. Przełóż masę bananową do wysokiej szklanki, wlej świeżo zaparzone espresso i od razu podawaj. Pycha!

wersja na Thermomix
1. do naczynia miksującego wrzuć kawałki zamrożonego banana, dodaj 50ml mleka, śmietanki lub napoju roślinnego - miksuj 30s/obr 10
2. przelej masę bananową do wysokiej szklanki, wlej espresso i podawaj!

5 komentarzy:

  1. Ja znam ta kawę z forum cin cin(dziewczyna o nicku Mysz podała przepis) i jest to jedna z nielicznych kaw co mi smakuje , bo ja z frakcji herbacianej jestem :D
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam.wyszła super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta kawa jest rzeczywiście genialna ! Przydało by się jej jeszcze lekkie Latte Art i wszystko byłoby idealne !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...