Pyszny i prosty omlet roladka

Szkolna śniadaniówka i pudełko na lunch do pracy to takie magiczne pojemniki, do których można na szybko włożyć beleco i  belejak. Tylko... po co? A przecież można je wypełnić, jak robią to japońskie matki z bento, mnóstwem Miłości. Miłości, która grzeje, wzrusza i smakuje jak nic na świecie. Miłości do samego/samej siebie, do tego co zjem z uśmiechem, co będzie dobre dla mojego organizmu (zamiast zapchania się czymkolwiek). Miłości do dziecka, które zjada w szkole najlepszą kanapkę z pulled pork, najchrupieńszą marchewkę, czy kalarepę, najsoczystsze owoce, najwspanialszego domowego batona energetycznego, którego zrobiła mu Mama. Detale są ważne, nawet jeśli ich istotę odkrywa się wiele lat później. Zróbcie dla siebie na drugie śniadanie, albo dla Waszych pociech do szkoły pyszne omlety w formie roladki z mnóstwem warzyw i dodatków. A może podrzućcie pomysł szkolnym mamom z "Waszej" klasy, żeby każde dziecko przyniosło własną wersję takich omletów? Są świetne!





Od circa roku, może dłużej, słucham Korteza, chyba najbardziej dzięki Piotrowi Stelmachowi z Trójki, jednak dopiero po ostatnim koncercie Korteza w Palladium słucham go jakby inaczej, całą sobą. Wsłuchajcie się w "Bumerang", smutny, melancholijny, a jednak pełen miłości w tym co pisze - Kortez...





Wzrusza mnie zawsze, gdy syn lub córka z zachwytem patrzą na zawartość swojej śniadaniówki, którą im przygotowałam do szkoły. Nie codziennie i nie zawsze są przenajpiękniejsze, wypasione i przenajsmaczniejsze. Z czasem zaś nawet najfajniejsze pomysły stają się codziennością i zachwycają ciut mniej, mama bywa też bardzo zmęczona albo niedospana. Czasem zapomniała zrobić zakupy i kleci z tego co jest pod ręką. Jednak, gdy w lunchboxie ląduje coś nowego, jak pieczone omlety, batony energetycznejogurt z domową granolą, albo zawsze najlepsza chałka, czy proste ciasto drożdżowe, ich uśmiech i radość dosłownie rozmięka serce. 

W szkolnej śniadaniówce nie musi być tylko kanapka z pasztetem i baton Super Firmy. Może być naleśnik z warzywami i łososiem, albo kanapka z pulled pork, wyśmienite czekoladowe babeczki, czy wiosenne krokieciki pełne kolorowych warzyw


omlet roladka może być z żółtym serem z przyprawami (np. sycylijska caciotta),
z łososiem, rukolą i kozim twarożkiem,
do tego świeże sałaty i warzywa i pyszne pudełko śniadaniowe gotowe!


Nowym pomysłem na drugie śniadanie na wynos jest u mnie omlet roladka z warzywami. Może też być z serem żółtym, albo twarogiem, z wędzonym łososiem, pstrągiem, czy włoską szynką dojrzewającą. Zrób go z czym chcesz i z czym dziecku posmakuje najbardziej. To super prosty przepis, a dodatki to już kwestia własnej inwencji. 

O co chodzi? Rozkłócasz jedno jajko + łyżka mleka/mleka roślinnego lub wody, smażysz zwyczajny płaski omlet i zwijasz w roladkę z czym chcesz. Czy można prościej?




Omlet roladkę można przygotować rano, jeśli masz chwilę przed wyjściem z domu, lub przygotować poprzedniego dnia wieczorem, spakować do pudełeczka, a rano tylko dorzucić doń kilka warzyw - świeżych pomidorów, sałatę, zioła.  Aha, ja mojego omleta nie solę, smaku słonego dodaję mu w ziołach, serach, twarożku, wędzonych rybach lub wędlinach.  Mniej soli = więcej zdrowia!


Pyszny i prosty omlet roladka - idealny do śniadaniówki szkolnej lub do pracy

proporcje na 1 omlet

1 jajko
1 łyżka mleka lub mleka roślinnego lub wody (może być gazowana)
ulubione zioła do smaku
odrobina masła lub oleju kokosowego do smażenia

dodatki smakowe
- żółty ser z przyprawami lub twarożek
- wędzona ryba (łosoś, pstrąg, makrela)
- dobrej jakości wędlina (szynka parmeńska, pokrojone chorizo, cieniutkie plasterki salami)
- pokruszone orzechy, pestki lub nasiona (dynia, słonecznik, pinia, włoskie)
- świeże liście lub zioła (rukola, roszponka, bazylia, szałwia)


Jajko rozkłóć z mlekiem lub wodą, delikatnie dopraw do smaku (papryka, pieprz, suszone zioła) i wylej na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła lub oleju. Smaż pod przykryciem ok 2 minut, aż omlet będzie ścięty. Na połowie omleta wyłóż wybrane dodatki, zwiń ciasno w rulon (jeśli dodajesz świeży twarożek, wykładaj go, gdy omlet nieco przestygnie) i po chwili pokrój na małe ślimaczki. Ruloniki z omleta układaj ciasno w śniadaniówce, dodaj liście sałat (rukola, roszponka, szpinak) i świeże warzywa (pomidory, papryka, cukinia, blanszowane szparagi, fasolka szparagowa, brokuły) plus wybrane dodatki (orzechy, pestki, ryba, wędlina). Omlet jest pyszny na ciepło, ale także na zimno, ja szczególnie lubię wersje z łosoś + rukola + kozi twarożek. Pycha!

1 komentarz:

  1. ale cudowne, moje dzieci w pracy by oszalały z zazdrości, jakbym wyskoczyła z takim śniadankiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...