Ostre placuszki z kimchi i krewetką lub boczkiem

Gdy nastają chłodniejsze miesiące, w zdrowiu trzymają nas między innymi domowe kiszonki. Mam w lodówce trzy duże słoje ukiszonej kapusty i spory słój samodzielnie zakiszonego kimchi. W spiżarni stoją słoje kiszonych warzyw. Kimchi jest tak ostre, że do obiadu, czy kolacji podaję je w aptecznych ilościach, ale na jego bazie przygotowuję różne ciekawe dania, którymi zachwycają się moi chłopcy. Była już na blogu wyborna zupa z batatów z kimchi z przepisu Michała Gniłki, tym razem zapraszam na ostre placuszki z kimchi  w dwóch wersjach - z krewetkami na nutę orientalną, a także bardzo polskie ich wydanie -  placki z kimchi, boczkiem i kaszą gryczaną. Uwierzcie mi, moi panowie nie umieli się zdecydować które lepsze, zajadali się obiema wersjami. 


Oj jak mi przy piątku dziś ładnie gra! Gdy opada nieco energia, a mgła tudzież smog wręcz odwrotnie, tu muzyka stawia mnie do pionu, ładuje baterie i wsącza radość prosto do żył, tętnic, serca i głowy. Posłuchajcie dziś ze mną jak śpiewa James Vincent McMorrow w  "We Don't Eat"...



Kimchi przyjechało do nas z Korei i szturmem zdobywa podniebienia smakoszy, którzy wychowali się na kiszonej kapuście i bigosie. W Korei placuszki z kimchi nazywają się kimchijeon. To nic innego jak ciasto z jajka, mąki i płynu (woda lub sok z kimchi), do którego dodaje się pokrojoną na kawałki kimchi, dzięki któremu stają się ostre i wyraziste z smaku. Jeśli do tej mieszanki dodasz nieco oleju sezamowego i surowe krewetki, placki będą oszałamiająco pyszne. Koreańskie kimchijeon i łemkowskie fuczki, placki z kiszonej kapusty są bardzo podobne, różnią się nieco rodzajem mąki, płyny w cieście (w fuczkach jest to mleko lub maślanka) i oczywiście smakiem kiszonki, którą zawierają.




Przygotowując kimchijeon chciałam zrobić też nieco inną, bardziej polską wersję placków z koreańskim kimchi. Tak właśnie, na zasadzie eksperymentu powstały placki z kimchi, boczkiem i kasza gryczaną, moi chłopcy zgodnie orzekli, że są wyborne, szczególnie podane z kwaśną śmietaną. Spróbujcie koniecznie obu wersji, wystarczy w pewnym momencie po prostu podzielić ciasto na dwie miski i doprawiać je osobno. 


Placki z kimchi, kasza gryczaną i boczkiem świetnie balansują smakiem, wyrazista kasza, która tu nabiera wręcz słodkiem nuty, pełen umami boczek wędzony i ostre kimchi. Podaję je z przesmażonym na chrupiąco boczkiem, kwaśną śmietaną i natką. Żeby były naprawdę ostre, dodaję do nich więcej kimchi niż do oryginalnych kimchijeon. To bardzo ciekawe zestawienie polskich smaków i orientalnej kiszonki.

Placki z kimchi, boczkiem i kaszą gryczaną

250g mąki pszennej
100g mąki ryżowej
10g cukru
320g wody gazowanej
1 duże jajko
300g ugotowanej kaszy gryczanej
100g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paseczki
300g kimchi
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
do podania: kilka plastrów boczku, kwaśna śmietana do podania

Wymieszaj razem oba rodzaje mąki, cukier, wodę i jajko. Dodaj do ciasta ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojony boczek i drobno pokrojone kimchi oraz natkę. Smaż na rozgrzanym oleju o neutralnym smaku, aż placuszki będą rumiane. Podawaj posypane natką z chipsami z przesmażonego na chrupko boczku i kwaśną śmietaną. 






Koreańskie kimchijeon, w wersji jaką znam, dzięki dodatkowi niewielkiej ilości oleju sezamowego zyskują te cudną, orientalną nutę. Surowe, duże krewetki są mięciutkie, delikatne i wspaniale grają smakiem z ostrym kimchi. Podaję je posypane czarnym sezamem i szczypiorem.

Placki z kimchi i krewetkami -  kimchijeon 

250g mąki pszennej
100g mąki ryżowej
10g cukru
250g wody gazowanej
1 duże jajko
2 łyżeczki oleju sezamowego
350g dużych surowych krewetek
200g kimchi
do podania: czarny sezam, szczypior z dymki

Wymieszaj razem oba rodzaje mąki, cukier, wodę i jajko. Dodaj do ciasta surowe krewetki przekrojone na 2-3 części i drobno pokrojone kimchi. Smaż na rozgrzanym oleju o neutralnym smaku, aż placuszki będą rumiane. Podawaj posypane czarnym sezamem i szczypiorem z dymki. Pyszne!


2 komentarze:

  1. Zakładam, że mało kto ma w domu kimchi własnej roboty... Czy używając kiszonej kapusty oraz ostrej papryki w tym daniu jesteśmy się w stanie zbliżyć do orginału ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie, to będzie zupełnie inny smak, ale kimchi gotowe można kupić w sklepach z azjatycką żywnością, Kuchniach Świata, restauracjach z azjatyckim menu :) Można też ukisić własne kimchi

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...