Letnia surówka z kalafiora z czereśniami

Gdy nadchodzi lato, nie mogę się najeść czereśniami! Oczywiście, że przede wszystkim garściami na surowo, zachwycając się ich soczystością, słodyczą, niepowtarzalnym smakiem. Gdy zaś opadnie pierwszy czereśniowy głód, suszę je do granoli, marynuję w słoikach by jesienią podawać do mięs, piekę czereśniowe ciasta, ale przede wszystkim żenię czereśnie w wytrawnych potrawach. W niedzielę do grilla podałam cudownie letnią, soczystą surówkę z kalafiora z czereśniami i estragonem. Jest pyszna i bardzo prosta, zróbcie ją koniecznie, póki trwa sezon na czereśnie! 

Oj, oj, siadam na tarasie, zamykam oczy i wsłuchuję się w świat wokół, kocie pomrukiwania, szczenięce zabawy w ogrodzie i ptasie trele. Potem nalewam kieliszek wina i zachwycam się eteryczną Nilüfer Yanya i jej "Small Crimes". Posłuchajcie...



Okrutnie tęskniłam za bobem, czereśniami, za truskawkami w każdym wymiarze. Za wątróbkami z czereśniami w whiskey, za hamakiem, przysypianem z książką na tarasie. Lato, dziękuję, że już jesteś! Dzieci jeszcze w domu, wyjazdy wakacyjne dopiero przed nami. Ale już jest czas na wino z wieczora, tęsknię ciut za żabimi koncertami. Cóż w tym roku sucho i nie ma w ogrodzie żab, za to zaskrońce zaskakują coraz to nowymi kryjówkami.

Estragon wybuchł i rozszalał się na grządce z ziołami. Rozdaję go w jadalnych bukietach, zamieniam w boski dressing i dodaję niemal do wszystkiego. Lubicie świeży estragon? Ma tę cudownie słodkawą i nieco lukrecjową anyżowa nutę. Świetnie łączy się z czereśniami, na przykład w tej doskonale prostej surówce. 


No ja w ogóle lubię surówki, szczególnie takie, które naprawdę szybko można przygotować. W kuchni cenię smak i efekt, ale niekoniecznie spędzanie długich godzin przy garnkach lub tarce do warzyw. Surówki to nie tylko klasyczna marchewka z jabłkiem, czarna rzepa ze śmietaną, czy por na ostro. To także kalafior z łososiem i truskawkami,  urokliwe wiosenne spring rolls, albo surowe spaghetti z cukinii. A w tej boskiej surówce z kalafiora z czereśniami i dressingiem estragonowym po prostu się zakochacie!



Ta surówka jest wspaniała!  chrupiący, słodkawy kalafior, odrobina zielonych brokułów, najbardziej słodkie i soczyste czerwcowe czereśnie i oszałamiająco dressing estragonowy to naprawdę hit czerwca. Koniecznie zróbcie! na lunch do pracy, pyszną kolację albo jako dodatek do dań z grilla.  

Surówka kalafiorowa z czereśniami i estragonem

dressing estragonowy

1 szalotka 
15 g octu malinowego (lub z białego wina)
5 g octu balsamicznego 
10 g musztardy dijon 
ok. 120 g najlepszej oliwy extra virgin 
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

3 łyżki listków świeżego estragonu 

Najlepiej zrób dressing z podwójnej ilości składników. Zblenduj je w blenderze lub Thermomixie, przelej do szklanej butelki lub słoika i przechowuj do 2 tygodni w lodówce. 

1 szalotka
200g różyczek kalafiora
50g różyczek brokuły
150g jabłek
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki soli
spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
80g dressingu estragonowego (przepis wyżej)
50g pomidorków cherry
300g ciemnych czereśni

Szalotkę posiekaj, dodaj pokrojone różyczki kalafiora i brokułów, posiekane w kostkę jabłka (w skórce, tylko z wydrążonymi gniazdami nasiennymi), pomidorki pokrojone na ćwiartki i czereśnie bez pestek pokrojone na połówki. Wymieszaj z solą, miodem, dressingiem i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu jako samodzielne danie lub dodatek do dań z grilla. Surówka jest wyśmienita!

wersja na Thermomix
wszystkie składniki dressingu przełóż do naczynia miksującego, rozdrobnij 10sec/obr 10
Przelej dressing do osobnego naczynia (a najlepiej zrób go w podwójnej ilości i przechowuj do 2 tygodni w lodówce). 

Do naczynia miksującego włóż szalotkę, rozdrobnij 3sec/obr 5, składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego. 
Dodaj różyczki kalafiora i brokułu, ćwiartki jabłka bez gniazd nasiennych, miód, sól, świeżo mielony pieprz oraz dressing estragonowy. Rozdrobnij 10sec/obr 3,5.
Dodaj pokrojone w ćwiartki cherry pomidorki oraz połówki czereśni bez pestek, wymieszaj 10sec/WSTECZNE obr 1. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do dań z grilla. 

1 komentarz:

  1. Sałatka pycha a ten dressing... hmmm

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...