Sernik nowojorski

Kiedyś bardzo lubiłam ten sernik, zanim jeszcze odkryłam "słodki obłok" i na pewno przed "erą" sernika bardzo kokosowego. Piekę go czasem jak ma mnie odwiedzić koleżanka zakochana w amerykańskich sernikach. Mam nadzieję, że wszystkie 15 serników, które póki co piekę, w końcu doczeka swojej chwili na blogu :)
Nowojorski jest ścisły, ciężki, wilgotny i sycący. Bardzo jasny w środku z nieco ciemniejszym wierzchem. Fajnie smakuje z sosem truskawkowym. W zasadzie można go porównać prawie do paschy serowej, tyle, że bez bakalii. Ciekawym zestawieniem z delikatnością masy serowej jest nieco słonawy ciasteczkowy spód.



110g ciastek typu Digestive
55g rozpuszczonego masła
1,1 kg sera kremowego Philadelphia – powinien być to ser o zawartości co najmniej 20% tłuszczu (może być np. Delfiko kremowy)
szczypta soli
350g cukru
3 płaskie łyżki mąki
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii
1/2 szklanki śmietanki kremowej
2 duże żółtka
6 dużych jajek

Ciastka zmiksuj w malakserze i wymieszaj z masłem. Wyłóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki) i ugnieć dnem szerokiej szklanki, by miało równy spód. Podpiecz ok.12 minut w 160°C. W międzyczasie zmiksuj ser na gładką masę dodając sól i cukier w trzech partiach. Później dodaj mąkę, sok cytrynowy i wanilię, wlej śmietankę. Zbierając masę ze ścianek miski miksuj dalej. Po chwili dodaj żółtka, wymieszaj ponownie i dodaj 3 jajka nie przestając mieszać. Wylej masę na podpieczony, wystudzony spód. Gdy już masz ciasto w formie, unieś ją na ok.3 cm w górę i upuścić na blat po to żeby pozbyć się ewentualnych bąbelków powietrza ze środka. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 250°C na 10 minut, po tym czasie obniż temperaturę do ok. 95°C (nie wyjmując ciasta i nie otwierając piekarnika, temperatura ma sama opaść) i piecz ok.1 godziny i 40 minut aż masa się zetnie, posiadacze termometru mogą zmierzyć temperaturę masy w środku, jeśli osiągnie 65°C to jest gotowa. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Jeśli brzegi tortownicy nie były wyłożone papierem do pieczenia to po 10 minutach delikatnie oddziel brzeg ciasta nożem. Po ok. 3 godzinach ciasto zawiń w folię i wstaw na 5 godzin do lodówki - dopiero wtedy osiąga prawidłową konsystencję. Przed podaniem wyjmij z lodówki ok.1/2 godziny wcześniej. Ciasto należy kroić nożem opłukanym gorącą wodą.


Przepis za Cipcipkurką, która go wrzuciła dawno temu  na GP.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...