Chrupotek z karmelowymi klejnotami - kuszące letnie ciasto

Latem chce mi się lekkich, lekuchnych ciast, pełnych świeżych owoców i takich, po których nie ma wyrzutów sumienia. Chrupotek - to jedno z naszych ulubionych letnich ciast. Być może powinien nazywać się "sen nocy letniej" – którejś letniej nocy, kilka lat temu  po prostu mi się przyśnił. I rano natychmiast musiałam go zrobić, to taki trochę sernik jogurtowy. Super lekkie, delikatne, gładkie i ... niskokaloryczne ciasto, heh no przynajmniej możemy się oszukiwać, że takie jest :0) Wspaniały chrupiący spód i nieziemsko słodkie, barrrdzo chrupiące karmelowe klejnoty na wierzchu. Ważne by użyć niezbyt słodkich, a najlepiej kwaśnych, orzeźwiających, drobnych owoców jagodowych – wtedy chrupotek będzie lekki, soczysty, orzeźwiający. Można się w nim zakochać :)




2 tabliczki deserowej czekolady
1 łyżka masła
50g płatków kukurydzianych
5 łyżeczek żelatyny
70g cukru (połowa muscovado, połowa białego)
450g jogurtu naturalnego (np. bałkański firmy Maluta)
1 cukier waniliowy
250 g kremówki 36%
czerwone porzeczki, ciemny agrest lub inne kwaśne owoce jagodowe
3 łyżki białego cukru

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem (lub w mikrofali 3 x po 30s za każdym razem mieszając). Wymieszaj delikatnie gorącą czekoladową lawę z płatkami, uważając by ich nie pokruszyć. Przełóż płatki do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem, lekko wyrównaj i wstaw na 15 min do lodówki.
W tym czasie rozpuść oba cukry w 2 łyżkach wrzątku. Żelatynę również dokładnie rozpuść w odrobinie wrzątku. Osobno ubij kremówkę na sztywno. Wymieszaj jogurt z rozpuszczonymi cukrami i żelatyną, a po chwili dodaj delikatnie ubitą kremówkę. Dokładnie wymieszaj i przełóż na schłodzone dno z płatkami. Wstaw do lodówki dekorując  wcześniej owocami. Po około godzinie wyjmij z formy.



Klejnoty karmelowe
Na patelnię wsyp 3 łyżki cukru (tak, żeby pokrył całe dno) i wstaw na mały ogień. NIE MIESZAJ,  poczekaj aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Gdy już osiągnie pożądany kolor (uważaj by się nie przypalił!), skapuj gotowy karmel na pergamin tworząc wzory – przyda się widelec do wyciągania fantazyjnych dekoracji. Poczekaj chwilkę aż stężeje i ostygnie i dekoruj klejnotami ciasto tuż przed podaniem. Dekoracje karmelowe rozpuszczają się pod wpływem wilgoci i przechowywane w lodówce, zatem zawsze trzeba je przygotować tuż przed podaniem ciasta.

16 komentarzy:

  1. Umarłam i narodzę się na nowo, tylko po to, żeby zrobić to ciasto:). zdjecie mnie zaczarowało. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, od samego patrzenia można się zakochać, co by było po zjedzeniu to boję się mysleć, chyba jakaś obsesja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto piękne...i nazywa sie fajniutko..;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nazwa cudna!
    i sprawdza się to, że najlepsze pomysły przychodzą we śnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nazwa nie odzwierciedla tego co widzę. A widzę... zjawisko. Wspaniałe. Niesamowite. Cudowny pomysł i realizacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. sama nazwa brzmi niezwykle ciekawie i intrygująco a ciasto na twoich zdjęciach wygląda poprostu obłędnie :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że Wam się podoba. Chrupotek kusi, to prawda - dajcie się skusić :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Szellko, już sama nazwa ujęła mnie na dzień dobry :)) Po zapoznaniu się z przepisem jestem już pewna, że bardzo bardzo chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. witaj Komarko!! miło CIę tu widzieć :) a ja Twoim sposobem ususzyłam trochę wiśni do ciasta na zimę.
    Serdeczności ślę.

    OdpowiedzUsuń
  10. nazwa jest czarująca :) a ciacho tak pysznie wygląda, że z pewnością bardzo by mi smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy taki niskokaloryczny, to ja nie wiem. Ale bez wątpienia przepiękny! Oby więcej takich snów. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. chyba niedługo sie na niego skuszę, bo wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zakochalam sie w nim od samego patrzenia:) i juz wiem ze na pewno jest pyszny:) pieknie go ustroilas tymi klejnotami:)

    OdpowiedzUsuń
  14. "CHRUPOTEK" - uroczo! Twoje ciasto wygląda mistrzowsko! Gratuluję zieleniejąc z zazdrości:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  15. To ciasto nie tylko pięknie wygląda, także w smaku jest obłędne! Dziękuję za ten przepis, sprawił, że sobota była jeszcze piękniejsza i smaczniejsza :) Pozdrawiam ciepło! :)
    Marzena

    OdpowiedzUsuń
  16. Spód - bombowy! Do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...