Carpaccio z buraka

Przednówek - czas oczekiwania, spokojnego oczekiwania na zielone, na jędrne, na świeże, na chrupiące, na prosto z mięsistej ciepłej ziemi. Przednówek to czas ziemniaka i buraka, ostatniego pora i dań z kaszą. Czas wymuszonego postu, choć zbiegający się z Postem Wielkim - bo wszystko w naturze i przyrodzie i rytuałach wymyślone jest tak, by miało... swój czas. A zatem zanim prawdziwe nowalijki, pachnący szczypiorek, jędrne szparagi. Zanim pachnące truskawki, różowy rabarbar i rzodkiewkowe awanturki do ciepłego razowca. Nim pozwolę sobie na tęsknotę za botwinkową zupą, czy chłodnikiem na upalne majowe dni, sięgam po zimowe warzywo, które przeleżało w spichrzach całą zimę, smakuje swojsko, po polsku, a któremu można nadać świeży, zachwycający charakter zaledwie kilkoma dodatkami - burak. Wcale nie prostacki i byle jaki, ale słodkawo-korzenny burak pieczony, który zamykam w słoiki (to z tęsknoty za przetwarzaniem), buraczkuję śledzie na Sobotę Wielkanocną, chrzanię buraka nadwarciańskim chrzanem zakupionym na ostatnim spotkaniu warszawskiego convivium Slow Food. I jeszcze tego buraka podaję tak po prostu, chociaż pięknie - carpaccio z pieczonego buraka.


A i muzycznie spokojnie u mnie ostatnio, kojąco, oczekująco. I w ten czas oczekiwania wpisało się ostatnio Audiofeels z pięknym coverem utworu Metalliki "Nothing Else Matters". To właśnie wykonanie absolutnie i jednogłośnie zachwyciło całe jury i publiczność Nowojorskiego Sweepstake Harmony Festival, na którym chłopaki z Audiofeels zgarnęli dwie najważniejsze nagrody - główną i publiczności - bravo! A zwycięski utwór pochodzi z płyty, którą wydali w 2009 roku "Uncovered". Oto czym zachwycili amerykańską publiczność...


W listopadzie 2011 roku zaś ukazał się ich najnowszy krążek "Unfinished". Słuchajcie Audiofeels - brzmią pięknie, a płyty są grzesznie niedrogie - ledwie ponad 30zł - niechaj każda płyta tak kosztuje! Posłuchajcie  singla "You came close" - aż trudno uwierzyć, że wszystko, wszystko co tu brzmi to tylko ich głosy - pure magic.


Na tym przednówku, który jeszcze się nie zazielenił zrobiło się pogodniej, prawda? Już i ciepłe słońce grzeje fajnie przez szybę. Wyjmuję gorące bulwy upieczonych buraków z pieca. Gdy przestygną, obiorę je ze skóry, schłodzę i pokroję na cieniutkie, niemal przezroczyste plasterki. Podam je z kremem balsamicznym i cytrynową oliwą z oliwek, pokruszę owcza fetę i zielone listki tymianku. Słodkawo-korzenne w smaku, który podkreśli cytrynowa oliwa i balsamico, idealnie komponują się ze słonawą fetą owczą. Ta prosta i pyszna przystawka pięknie prezentuje się na stole, jeśli pokroisz buraka cieniutko.

Carpaccio z pieczonego buraka


kilka średniej wielkości buraków - doskonale będą buraki podłużne odmiany carillon
feta owcza
krem balsamiczny 
ocet balsamiczny
świeżo mielony pieprz
cytrynowa oliwa z oliwek 

Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową - każdy osobno. Piecz w temp 200°C ok 40-60 minut - czas zależy od wielkości buraka. Sprawdź patyczkiem czy jest miękki. Buraki wystudź, obierz i pokrój na jak najcieńsze plastry. Ułóż je dekoracyjnie na półmisku, skrop octem balsamicznym, owiń folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki. Tuż przed podaniem  pokrusz na buraki owczą fetę, oprósz świeżo mielonym pieprzem i skrop cytrynową oliwą oraz kremem balsamicznym. Podawaj z chrupiąca bagietką.


6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię buraki - podoba mi się to carpaccio :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! Najwazniejsze są te pokrojone cieniutko plasterki buraków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie, zawsze zamrażam nadwyżki gotowanych, pieczonych buraczków, żeby mieć na drugie śniadanko do pracy, tak jak dzisiaj:)
    Ostatnio wielkim hitem w moim domu jest twoja karmelotka - pychotka
    pozdrawiam,
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne to carpaccio:)
    A Audiofeels bardzo mi się podobają w przeboju Metalliki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tej zimy uzależniłam się od pieczonych buraków :) do pary z fetą dodaję jeszcze rukolę i jakieś pestki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przednowkowa kuchnia, wbrew pozorom, wcale nie musi byc szara i nudna. Twoje carpaccio wyglada wspaniale!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...