Francuska tarta z truskawkami

Wczoraj na Targu Śniadaniowym kupiłam ostatnie już chyba w tym sezonie truskawki. Trochę zbyt mało ich było, żeby wszyscy się najedli, stąd pomysł na najszybszą na świecie francuską tartę z  kremem waniliowym i truskawkami. Wystarczy paczka francuskiego ciasta, kilka składników i w 30 minut tarta gotowa. Doskonałe ciasto na środę albo szybki deser na niedzielę. 

"Slow down" z nowej płyty Imany "The Shape of a Broken Heart" idealnie wpisuje się w niedzielne przedpołudnie ze szklanką latte i kawałkiem tarty z truskawkami. Posłuchajcie...


Nie dajcie się namawiać zbyt długo na tę tartę, to najszybsza i najprostsza do zrobienia tarta z owocami. Zawsze w lodówce mam kremówkę i pudełko mascarpone, a w zamrażarce paczkę francuskiego ciasta. W razie niespodziewanych gości, nalotu teściowej, czy obezwładniającej ochoty na coś słodkiego i rześkiego francuska tarta z truskawkami lub innymi owocami lata będzie idealna.


opakowanie ciasta francuskiego
250g mascarpone
400g śmietany kremówki 30-36%
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100g cukru pudru
truskawki lub inne owoce lata (czerwone porzeczki, maliny, poziomki lub borówki)
świeża mięta lub melisa

Jeśli masz francuskie ciasto w rolce, rozmroź je, rozwiń i wytnij pożądane kształty. Jeśli masz ciasto francuskie w płatach, możesz z niego zrobić od razu kilka indywidualnych tart. Tartę można piec w okrągłej formie lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odetnij paski ciasta francuskiego i uformuj z nich wyższy rant, który może fantazyjnie uformować lub zrobić wzorek widelcem. Wstaw blachę z ciastem francuskim do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz ok 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij z pieca i odstaw do przestudzenia. Ciasto francuskie rośnie dość mocno, zatem po wyjęciu z pieca dociśnij środek ciasta widelcem, by znalazło się miejsce na krem i owoce.

Ubij na sztywno kremówkę z mascarpone i wanilią. Pod koniec dodaj cukier puder. Krem wyłóż na wystudzony spód z ciasta francuskiego, na wierzchu ułóż truskawki lub inne owoce. Udekoruj listkami świeżej mięty lub melisy i posyp cukrem pudrem. Voila :)

12 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie, aż szkoda że u mnie sezon truskawkowy dobiegł już końca...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana - możesz ją zrobić z czerwonymi porzeczkami, malinami, poziomkami, albo borówkami. W zasadzie każde drobne owoce będą wyśmienite :) ale mnie te truskawki wczoraj tak skusiły...

      Usuń
  2. Piękna tarta. Myślę, że z malinkami będzie także pyszna.:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, dlaczego podczas ubijania samej kremówki oddzieliła mi się ??? Kremówka była schłodzona. W efekcie powstała mi rzadka masa :((. Wylałam na ciasto, wstawiłam do lodówki ale nic z tego nie będzie :((((( pewno wchłonie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj szkoda ciasta... no niestety ja też tak miałam kilka razy póki nie znalazłam swojej ulubionej kremówki, która nigdy mnie nie zawiodła - zawsze używam Mlekowity 30%.

      Usuń
  4. Powiem tak...w takim razie ostrzegam przed Piątnicą i Łaciatym :) Chociaż do śmiechu mi wczoraj nie było jak powtarzałam to dwa razy. W efekcie jemy z mężem ciasto szybko po wyciągnięciu z lodówki (aby się nie lało:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam śmietanki Mlekowita 30%, a mascarpone rzeczywiście zdarza mi się Piątnicy, ale nigdy nic złego się nie zadziało. Oba składniki MUSZĄ być dobrze schłodzone (kilka godzin w lodówce, najlepiej cała noc).

      Usuń
  5. Mam pytanie mniej wiecej na jaki rozmiar blaszki są użyte te składniki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tartę przygotowuję w wersjach "jednoosobowych", tj całe ciasto francuskie tnę na prostokąty, z pasków formuję boki i piekę ok 4-5 szt małych tart ułożonych na 1-2 blachach piekarnika. Ich wnętrze dopiero wypełniam kremem i truskawkami. Myślę, że gdyby układać to w 1 blasze/formie, to ok 28cm średnicy, ale pewnie zostanie trochę ciasta francuskiego.
      Mam nadzieję, że pomogłam. Miłej niedzieli :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...