Sernik jogurtowy z mango

Od dziecka pamiętam, że nie znosiłam serników na zimno. Całe sztywne, aż twarde od sztucznie barwionych galaretek i mnóstwa żelatyny. Hasłem "pyszny serniczek na zimno" można byo mnie z każdej imprezy rodzinnej wygnać. Od kiedy jednak sama zaczęłam eksperymentować w kuchni i mieć wpływ na stężenie masy serowej, całkowicie zmieniłam zdanie. Chyba najbardziej przełomowym był chrupotek, ale dzisiejszy sernik z mango jest tak obłędnie pyszny, że przekona każdego, kto dotychczas kręcił nosem na "serniki na zimno". 

W niedzielne popołudnia słucham Sjesty Kyrdyńskiego w Trójce, a jak się skończy, włączam łagodne dźwięki. Uwielbiam niedziely relaks przy dobrym winie i jeszcze lepszym deserze. Posłuchajcie "Higher Love" by  James Vincent McMorrow...


Uwielbiam mango za jego słodycz, trud odzierania pestki z miąższu i nieskończone wariacje smaków, które można z tym niezwykłym owocem osiągnąć. Curry z mango, obłędne krewetki grillowane z mango, do tego sałatka z chilli krewetkami i mango, mus z mango zamknięty w muszli z czekolady, tarta z cytrynowa z mango, rewelacyjny chutney z mango i miętą, wyśmienity koktajl z papryki, ananasa i mango, a do kompletu ten cudowny sernik na zimno z mango.


Czy to sernik jogurtowy, czy wyśmienity DeSernik? Jakby go nie nazwać, zrobić trzeba koniecznie, bo jest pyszny. Sernik z mango jest lekuchny jak puch, bardzo bardzo delikatny, prawie nie słodki i pełen słodkiego, odurzającego mango.  Nie ma opcji, by skończyć na jednym kawałku :)

200g ciasteczek maślanych
50g rozpuszczonego masła
3 duże owoce dojrzałego mango (ok 500g każdy)
750g jogurtu bałkańskiego (gęsty jogurt naturalny bez cukru)
100g cukru pudru
25g żelatyny
250g kremówki 30% schłodzonej w lodówce
garść dojrzałych malin
10g żelatyny na polewę na wierzchu
kilka gałązek świeżego tymianku

Tortownicę o średnicy ok 21 cm wyłóż papierem do pieczenia (dół i boki). Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z masłem i wyłóż dno tortownicy. Jeden owoc mango obierz, usuń pestkę a miąższ pokrój w cienkie plastry. Odłóż 4-5 plastrów na później a pozostałymi wyłóż boki tortownicy.

Pozostałe dwa owoce mango obierz i usuń pestki - część zmiksuj na mus by uzyskać 500g, część pokrój w dość spora kostkę (ok 200g).

Utrzyj jogurt z 250g musu z mango, cukrem pudrem na gładką masę. Żelatynę (25g) namocz w 3-4 łyżkach zimnej wody, a po kilku minutach rozpuść w 50g gorącej wody. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj kilka łyżek masy jogurtowej, wymieszaj, dodaj jeszcze kilka łyżek.  Dopilnuj by w masie nie było grudek, a potem całość połącz z przygotowaną wcześniej masą jogurtową z mango.

Schłodzoną w lodówce kremówkę ubij na sztywno i połącz z masą jogurtową. Wmieszaj pokrojone w kostkę mango (200g). Całość przełóż do przygotowanej tortownicy. Wciśnij do środka kilkanaście malin, ale tak, by nie było widać ich widać na wierzchu. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do schłodzenia do lodówki. Sernik powinien stężej w ciągu godziny.
Żelatynę (10g) namocz w 3-4 łyżkach zimnej wody, a po kilku minutach rozpuść w 50g gorącej wody. Pozostałe 250g musu z mango wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, całość wylej na wierzch stężałego sernika. Na wierzchu ułóż odłożone wcześniej plastry mango i gałązki tymianku. Wstaw do lodówki do stężenia na kolejną godzinę. Po tym czasie możesz podawać i obserwować miny gości. Będą mruczeć, promis :)

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję :) Iza spróbuj, równie dobrze smakuje

      Usuń
  2. Od kiedy sprobowalam naprawde dojrzalego mango to po prostu uwielbiam ten owoc. Swietny sernik. Ja ostatnio robilam lody z mango. Pewnie beda wkrotce na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. looody mango - poezja! ale koniecznie spróbuj tego sernika, jest cudny!

      Usuń
  3. Jak pięknie wygląda :)
    Super zdjęcia ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik jest zachwycający, skradł moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jeżuniu..Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. kolor cudowny, naprawdę robi wrażenie :) mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię mango (np. w sałatkach). Twój sernik, jak piszesz jest obłędnie pyszny, a ja dodam, że jest obłędnie śliczny. Myślę, że takie dwa atuty wystarczą, żebym nie dała się prosić i pewnie go zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również nie cierpię tradycyjnych serników na zimno z serków homogenizowanych i masy galaretek. Brrr!
    Twój jednak wygląda jak zupełnie z innej bajki. Tej zdecydowanie przepysznej. Mango i jogurt grecki - biorę i to od razu dwa kawałki.

    Zachęcam do udziału w mojej akcji sernikowej na Durszlaku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...