Pyszna czarna galette - rustykalna tarta z czarnymi owocami

Oooo kochani, po prostu ją pokochacie! To jest lipcowa, stricte sezonowa rustykalna tarta z frącuska nazywana galette. Otwarta, prześliczna, baaardzo prosta do zrobienia i nie wymagająca żadnych zdolności cukierniczych. Idealna opcja dla miłośników jagodzianek, którzy niekoniecznie lubią bawić się w lepienie drożdżowych bułeczek, albo dla fanów czarnej porzeczki, którzy wciąż szukają dla niej nowych zastosowań. Oto boska czarna galette, no jak jej nie kochać w lipcu?


Gdy już siądziecie z dobrą kawą i czarną galette, najpierw będziecie rozkoszować się jej zapachem - obezwładniającym aromatem jagód i czarnej porzeczki, potem będziecie chcieli zlizywać z talerza sok, który z niej wycieka, szczególnie, jeśli krojona jest jeszcze na ciepło. Włączcie jakieś miłe dźwięki wcześniej, zakołyszcie się razem z Billie Holiday i "All Of Me"


Kocham, po prostu KOCHAM czarne porzeczki. Pierwsze o nich wspomnienie mam z jakiejś wsi, z czyjegoś gospodarstwa i obrywania czarnych, rozgrzanych od słońca soczystych gron. Czarna porzeczka była luksusem lipca. Maliny mają długi sezon, a nawet powtarzają się dwukrotnie w ciągu roku. Truskawki można spotkać na każdym rogu, ale czarna porzeczka? Kto dziś kupuje pudełko czarnej porzeczki, żeby zjeść ją od tak, bez niczego, prosto "z garści"? Otóż ja się czarną porzeczką nie mogę najeść. To zdecydowanie mój ukochany owoc, ulubiony przetwór i smak, bez którego nie mogę żyć. Najwięcej co roku robię przetworów właśnie z czarnej porzeczki. Dżem (czy też konfitura) z czarnej porzeczki to nasz ulubiony smak do naleśników, gofrów, pleśniaka. Z miłości do czarnej porzeczki powstał torcik casis, latem pijam kir royal z domowego soku czarnoporzeczkowego i musującego wina, a dzieciom gotuję prawdziwy domowy kisiel z owoców, w którym zakochałam się  ponad trzydzieści lat temu u mojej babci.


Czarna galette to lipcowa wariacja na temat tarty z owocami, ale bez solonego karmelu. Jagody i porzeczki fantastycznie gadają z treściwym ciastem z razowej mąki orkiszowej. Na spodzie galette, pod owocami chowam sporą garść wyśmienitego wiejskiego twarogu, a owoce mieszam z dwiema łyżkami brązowego cukru. Jeśli zagnieciecie takie ciasto wcześniej, przygotowanie tarty trwa dosłownie chwilę. To absolutnie cudowny pomysł na "ciasto na środę", czyli szybki, niekłopotliwy wypiek, którym warto uczcić "królową tygodnia", ukochaną Pannę Środę.


Czarna galette to deser, ale także dla wielbicieli schabowego i kiełbasy zamiast lodów. Dzięki mące razowej, ciasto jest treściwe, mocno chrupiące,a tarta jest "prawie" wytrawna, albo… bezgrzesznie delikatnie słodka. Tak w sam raz. Idealna na drugi kawałek bez wyrzutów sumienia.

Czarna galette - lipcowa rustykalna tarta z czarnymi owocami

200g razowej mąki orkiszowej lub pszennej
125g zimnego masła
40g  cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
50g lodowatej wody
białko jajka

200g jak najlepszego tłustego lub półtłustego twarogu wiejskiego (mój jest od Ziembińskiego)

250g świeżych jagód
200g świeżych czarnych porzeczek
2 łyżki cukru trzcinowego demerara
1 łyżka cukru do dekoracji na wierzchu

Owoce umyj, osącz na sicie i gdy lekko podeschną wymieszaj z 2 łyżkami cukru demerara.
Mąkę, masło, cukier i skórkę otarta z cytryny przesiekaj razem, potem dodaj wodę. Szybko zagnieć ciasto - ja zazwyczaj robię to w mikserze, płaskim mieszadłem. Ciasto zawiń i włóż do lodówki na minimum 30 minut, potem rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Obetnij radełkiem nierówne brzegi, by powstało zgrabne koło. Wstaw blachę z rozwałkowanym ciastem na kolejne 15-20 minut do lodówki.
Wyjmij ciasto z lodówki i posmaruj lekko rozkłóconym białkiem. Pozostawiając ok 5 cm margines, ułóż na środku pokruszony twaróg, a na nim owoce wymieszane z cukrem. Zagnij brzegi ciasta na owoce, pozostawiając otwarte wnętrze galette. Brzegi ciasta posmaruj resztą białka i posyp grubo cukrem trzcinowym demerara. Wstaw blachę do pieca rozgrzanego do 180°C i piecz ok 40 minut. Wystaw tartę do przestudzenia razem z blachą. Krój, gdy ciasto będzie już tylko lekko ciepłe. Jeśli jednak podajesz ją latem, gdy grzeszność jakby bardziej usprawiedliwiona, koniecznie podaj tartę z kulką waniliowych lub śmietankowych lodów, które rozpływać się będą słodką lawą na ciepłym kruchym cieście. Pyszne!

5 komentarzy:

  1. I co teraz mam zrobić ? Jutro ruszam na targ po czarną porzeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! ; )
    Przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę nad tą tartą i myślę. Zrobiłabyś z mrożonymi porzeczkami? I tylko nimi. Nic innego w domu nie mam, a do kawy na jutro tak mi się zachciało właśnie galette

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób Monika, ale chyba bym najpierw rozmroziła i odsączyła owoce, żeby ciasto się na pewno dopiekło. Powodzenia :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...