Suszone truskawki domowym sposobem

Tak jak uwielbiam świeże, soczyste, słodkie truskawki, po które jadę kilka kilometrów zamiast korzystać z przydrożnych stoisk z najbardziej pospolitymi odmianami, tak nie przepadam za jedzeniem o "truskawkowym" smaku. No sorbet dobry truskawkowy ok, ale już sok z truskawek, cukierki truskawkowe, syrop o smaku truskawek, czy lody truskawkowe to nie moja bajka. Trochę w ramach eksperymentu i "rozgrzewania" suszarki przed sezonem suszarniczym, ususzyłam łubiankę świeżych truskawek dość popularnej odmiany "marmoladka". Suszenie truskawek domowym sposobem jest super proste, a efekt po prostu wspaniały!


Nie jadę w tym roku na Opener. Bardzo mnie rozczarowali 2 lata temu, gdy kupiłam z wyprzedzeniem karnety, ale z powodu pogrzebu bliskiej osoby chciałam je zwrócić tydzień przed imprezą. Żadnych warunków do negocjacji, żadnych opcji rozmowy, twarde NIE. W tym roku szczególnie kusi mnie koncert Bena Howarda, na który jednak nie pojadę. Poczekam na jego indywidualny koncert w ramach trasy koncertowej, a tymczasem słucham gapiąc się w słońce i pijąc mrożoną herbatę truskawkową. Posłuchajcie Bena Howarda "Oats in the Water", posłuchajcie…


Gdy tylko spróbowałam suszonych truskawek, ślinianki oszalały! Są super słodkie, a dobrze wysuszone stają się chrupiące. Suszone truskawki są świetne do podgryzania na podwieczorek, idealne do granoli, albo… mrożonej zielonej herbaty truskawkowej, którą bardzo polubiłam. Po zmiksowaniu na proszek, będą posypką do … czego chcesz.


U moich ulubionych "herbaciarzy" na Żoliborskim Targu Śniadaniowym, kupiłam niedawno Kusmi Tea - zieloną z truskawką. Bardzo fajna w smaku zarówno na gorąco, jak i w wersji "ice tea". Smakuje jeszcze lepiej, gdy do dzbanka dorzucę kilka plastrów suszonych truskawek. Zaparzam pół dzbanka zielonej herbaty pachnącej truskawkami, odstawiam do wystudzenia lub chłodzę kostkami lodu, dodaję plasterki suszonych truskawek i świeżą miętę. Cudownie orzeźwia!

No ale wracając do suszenia.. wiecie co - po prostu kupcie w końcu suszarkę do owoców i warzyw, jeśli jeszcze jej nie macie. Ja suszę niemal wszystko - wiosną rabarbar, truskawki i kurki, latem wiśniemirabelki, czarną porzeczkę, morele i warzywa do domowej vegety. Jesienią w wielkich ilościach suszę śliwki, pomidory i jabłka z cynamonem do chrupania przy kominku zimą. Suszenie wciąga jak diabli!


Truskawki w trakcie suszenia zmniejszają swoją wagę… 10 krotnie! Z niemal 2,5 kilogramowej łubianki wychodzi spora miska suszonych plasterków truskawek o wadze 250g. Jedna łubianka idealnie suszy się na 5 lub 6cio poziomowej suszarce do owoców i warzyw. I pomyśleć, że przez tyle lat jej nie miałam! Już kończy się sezon truskawkowy, zatem drugiej partii nie sprawdzę, ale myślę, że suszenie w uchylonym piekarniku na blachach wyłożonych papierem też byłoby ok, tyle, że chyba nie wejdzie na raz aż 2,5 kg. Do przetestowania w kolejnym sezonie.

Suszone truskawki domowym sposobem

2,5 kilogramowa łubianka świeżych truskawek, najsłodszej odmiany jaką znajdziesz
suszarka do warzyw i owoców

Truskawki umyj, wyszykuĻkuj i pokrój w pasterki. Ja każda kroiłam na 5 plasterków. Plastru układaj w suszarce do warzyw i owoców (lub na blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia, jeśli będziesz suszyć w piekarniku).
Susz ok 5 godzin w temperaturze 70°C kilkukrotnie zmieniając ułożenie tac w trakcie. Potem jeszcze dosusz w niższej temperaturze - ok 50°C przez 2-3 godziny. W zależności od tego jaki stopień wysuszenia chcesz uzyskać. 
Truskawki wysuszone "na chrupko" można przechowywać w papierowej torebce do 2 miesięcy lub w woreczku strunowym w zamrażarce. Jeśli wysuszysz je tak, by były wciąż elastyczne, przechowuj zamroź je w woreczku i używaj wg potrzeb.
Używaj do granoli, do chrupania, albo do herbaty. Po zmiksowaniu na pył można ich używać jako posypkę do ciast, lodów i  obtaczania trufli czekoladowych. 

6 komentarzy:

  1. Szkoda, że sezon truskawkowy już się kończy, bo na pewno bym spróbowała... Już nawet mam w głowie pomysł na granolę z ich wykorzystaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o mrożoną zieloną herbatę,to spróbuj kiedyś parzenia na zimno (cold brew) - zalewasz herbatę zimną wodą i wsadzasz na minimum 2 godziny do lodówki i gotowe :) Działa z każdą herbatą. Ja najbardziej lubię zieloną i czerwoną i innej ice tea z tych herbat sobie nie wyobrażam, bo nie smakują mi w wersji wystudzonej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ożna wysuszyć tak, żeby przechowywać cały rok? Mam suszarke:)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie się suszą.. zapach w mieszakniu nieziemski :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jupiii! super :) bardzo się cieszę, niech smakują!

      Usuń
  5. Najlepsze suszony owoc zaraz po ananasie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...