Cytrynowy kuskus z cukinią i ziołami

Co powiecie na kolejny pomysł na danie piknikowo-lunchboxowe? Sprowokowana troszkę przez czytelniczkę na Fb, tym razem mam propozycję "sałatki" z kaszą i warzywami. Bardzo orzeźwiająca, szybka do zrobienia i świetnie sprawdzi się zarówno do spakowania na lunch do pracy, lekką kolację, czy jako pomysł na danie piknikowe. Orzeźwiający, cytrynowy kuskus z cukinią i ziołami - sama świeżość i wiosna na talerzu, a do tego niewiele kalorii plus same zdrowe i pyszne składniki



Qrcze jak ja lubię takie fajne, lekkie świeże głosy! Posłuchajcie Eleny Tonra z Daugther w cudnym "Youth" - jest lekkość, jest moc, jest głos i dobra, radosna energia!




Bawią mnie lekkie obiady, czy drugie śniadania zabierane w słoiku, butelce albo pudełku na wynos. Mogę wówczas zatrzymać się na chwilę w parku, bo akurat została jeszcze chwila do spotkania. Gdy pracuję z domu, siadam na tarasie z miską sałatki makaronowej na kolanach, wystawiam twarz do słońca i mam "jednoosobowy piknik". Dziś na drugie śniadanie fajna "sałatka kaszotka" - rześka, soczysta, niesamowicie aromatyczna, pyszna! A wiecie, nawet jeśli jesteście w biurze, urwijcie się na chwilę na pobliską ławkę gdzieś na skrawku zieleni, zrzućcie buty ze nóg i zróbcie sobie piknik. Wygrzejcie stopy i twarz na słońcu, zagapcie się przez chwile na przemykające wysoko wysoko chmury, wiosna taka cudna!


Wracając dziś z pracy kupcie naręcze pięknych, wiosennych tulipanów, albo narcyzów, albo  cebulkę w doniczce, która zakwitnie wiosną za kilka dni. Kwiaty wnoszą tyle piękna na co dzień!



Cytrynowy kuskus z cukinią i ziołami jest bardzo lekkim, fajnym daniem. Dzięki dodatkowi świeżej mięty i kolendry wnosi tę niesamowita nutę rześkości, której chętnie poszukuję na talerzu wiosną i latem. Cudnie chrupią tu zielone pestki dyni, świeży ogórek, fajnie komponuje się słonawa, grecka feta i orzeźwiający dressing. Spróbujcie, to lekkie danie bez wyrzeczeń!

Cytrynowy kuskus z cukinią i ziołami

150g kaszy kuskus *
150g wrzątku
1/2 łyżeczki domowej vegety

4 łyżki oliwy z oliwek 
300g zielonej lub żółtej cukinii
spora szczypta świeżo mielonego białego pieprzu
szczypta płatków chilli
średniej długości świeży ogórek
2 małe ząbki czosnku
pęczek świeżej mięty
pęczek świeżej kolendry
100g oryginalnej greckiej fety
2 łyżki pestek dyni
3-4 łyżki soku z cytryny
opcjonalnie 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Kuskus wymieszaj z domową vegetą i zalej wrzątkiem. Odstaw do napęcznienia i całkowitego wystudzenia. Na łyżce oliwy przesmaż startą wraz ze skórą cukinię (na grubej tarce), aż zmięknie. Dopraw białym pieprzem i chilli, potem wymieszaj z gotowym kuskusem i odstaw do całkowitego wystudzenia. 
Zmiksuj pozostałe 3 łyżki oliwy ze startym na tarce czosnkiem oraz sokiem (i ew skórką) z cytryny, dodaj posiekane drobno listki mięty, kolendry a także obranego i pokrojonego w drobną kostkę ogórka i dokładnie wymieszaj z kaszą. Całość posyp pokruszoną fetą i pestkami dyni. Świetne lekkie danie gotowe do spakowania na piknik. Koszyki piknikowe gotowe?

* świetnie sprawdzi się także bulghur

7 komentarzy:

  1. Planuję piknik w sobotę- chyba się skuszę na ten kuskus!
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym mogę zastąpić fetę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ją po prostu pominąć :) albo podać pokrojone żółte cherry pomidorki

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. moje niedopatrzenie, już poprawiłam :) 2 małe ząbki

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...