Waniliowa owsianka z jabłkami w cydrze

Chodźcie, chodźcie na śniadanie. A jakie lubicie najbardziej? Co podalibyście na "polskie śniadanie" gościom ze słonecznej Italii? Ja właśnie szykuję stół, który pełen będzie polskich produktów, takich, których być może nie znają w Mediolanie. Smaków, w których mają szansę się zakochać. Chcę podać prosto, jak najprościej. Królować ma smak, niekoniecznie okupiony godzinami w kuchni i wsparty najwyższymi umiejętnościami kulinarnymi. Mniej, znaczy więcej, czyż nie? Na moim śniadaniowym stole będzie polski twaróg z chipsami z owoców i warzyw i razowcem na zakwasie oraz waniliowa owsianka z jabłkami w cydrze. Zapraszam, częstujcie się.


Często piszę tu i ówdzie o tym, jak bardzo lubię słuchać Trójki, mojego "wychowawcy muzycznego" od dnia, gdy skoczyłam 13 lat. W Trójce dużo, dużo słycham polskiej muzyki. Autorskich audycji muzycznych, Oddycham Trójką. Codziennie, od brzasku do zmroku. A Wy?

Posłuchajcie dziś ze mną hipnotycznego "Zostań" Korteza i niech ten dzień będzie lepszy, najlepszy!




W 2015 roku bardzo bardzo kibicuję wszelkim działaniom, które podejmuje PARP promując Polskę na ExpoMilano2015. Szczególnie bliskie mi są świetne (sic!) inicjatywy kulinarne wokół Expo. Widzieliście zjawiskowo piękną i ciekawą książkę "Apetyt na Polskę"? (klik, tu można ją bezpłatnie ściągnąć jako ebook). 

Jednym z kolejnych etapów promocji polskiej kuchni w Mediolanie jest konkurs skierowany do autorów blogów kulinarnych. 10 blogerów z Polski i 10 blogerów z Włoch otrzymało paczki z polskimi produktami (po 20 produktów), które miały być wykorzystane w stworzeniu przepisów na 4 potrawy - śniadanie zupa/przystawka, danie główne i deser. Szalenie to ciekawe obserwować jak do tematu podchodzą Włoszki (tak tak, same kobiety) i Polki plus jeden polski męski "Rodzynek". 

Od kilku lat rośnie we mnie gdzieś w środku Duma, taka przez duże "D" z naszego dziedzictwa kulinarnego, z tego, że mamy światu coraz więcej do pokazania i to nie tylko na własnym podwórku, w kuchni, czy sklepie, ale   coraz więcej polskich produktów najwyższej jakości jest eksportowanych w świat. Wszelkie projekty związane z promowaniem polskich produktów, naszych najlepszych smaków wspierają naszą widzialność w Europie, dostępność polskich smaków na półkach sklepów i w gastronomii. Jakże łatwo w Polsce kupić dobrej jakości oryginalną grecką fetę, szynkę parmeńską, czy oryginalny parmezan. Także my mamy wiele rewelacyjnych produktów wartych wypromowania!


Ku mojej wielkiej radości, dołączyłam do projektu, w którym 10 polskich i 10 włoskich blogerów ma za zadanie pokazać światu po 4 potrawy przygotowane z wykorzystaniem naszej "chluby narodowej". Na liście produktów, które mamy do wykorzystania są: kiełbasa lisiecka i kabanosy (te strzelające przy przełamaniu), podkarpacki miód spadziowy (genialny!), moja ukochana fasola wrzawska, niezwykły olej rydzowy z lnianki siewnej, są trunki - Cydr Chyliczki, który odkryłam niedawno, miód pitny dwójniak, wódka orkiszowa i likier z czarnej porzeczki. Są sery - oscypek i rewelacyjny wielkopolski ser smażony, jest kasza jaglana, jęczmienna i płatki owsiane, są też skarby z owoców i warzyw - suska sechlońska, konfitura z czarnego bzu, powidła strzeleckie (ze śliwek), buraczki, jabłka i suszone grzyby.


Polscy autorzy blogów proponują dania słodkie i wytrawne - śniadaniowe ptysie (to od Antoniny z Burczymiwbrzuchu), smażoną kaszankę (haha, of kors to propozycja faceta Emotikon wink serwuje Jaja w kuchni , kuszące racuchy z oscypkiem od Ani z Everyday Flavours, Ania z Czosnek w Pomidorach zaproponowała bajgle z czarnuszką, Magda i Adam z Crust and Dust zapiekane jajka z kurkami, Magda z daretocook.pl zrobiła cuda z jaglanki, oscypka i jabłek. Ode mnie jest też jeden, skromny przepis - waniliowa owsianka z jabłkami w cydrze, taka jesienna z młodymi orzechami włoskimi, sycąca i poprawiająca KAŻDY dzień (przepis niżej).

moje dwie propozycje na "polskie śniadanie", na które zaprosiłabym Europę
1. polski półmisek:
wiejski twaróg od Ziębińskiego, ususzone przeze mnie chipsy z jabłek, gruszek i pomidorów,
razowy chleb na zakwasie od Piwońskiego, podkarpacki miód spadziowy i konfitura z czarnego bzu
o koniecznie KONIECZNIE kawa Inka na mleku
2. waniliowa owsianka
z polskimi jabłkami karmelizowanymi w cydrze i miodzie podkarpackim
z młodymi orzechami laskowymi




Gęsta, kremowa owsianka waniliowa podawana z polskimi jabłkami karmelizowanymi w miodzie i cydrze oraz młodymi orzechami laskowymi to esencja Złotej Polskiej Jesieni o poranku. Tak chcę, żeby pachniała Złota Polska Jesień - już nieco szeleszcząca, błyskająca złotem i czerwienią, wciąż ciepła, rozplatająca pajęczyny babiego lata we włosach. Wrześniowe jabłka przez chwilę karmelizowane i duszone w miodzie z cydrem pozostają jędrne, słodkawe i wręcz rozpływają się w ustach w połączeniu z kremową, sycącą owsianką na wiejskim mleku. Zwieńczeniem smaku są chrupiące, wilgotne młode orzechy laskowe oraz intensywny w smaku miód spadziowy z Podkarpacia. 
Waniliowa owsianka świetnie też smakuje w temperaturze pokojowej, można ją spakować do słoika i zabrać do pracy na drugie śniadanie. 


Waniliowa owsianka z jabłkami karmelizowanymi w miodzie i cydrze

w tym przepisie wykorzystałam trzy produkty z listy: 
płatki owsiane górskie, polskie jabłka, podkarpacki miód spadziowy i Cydr Chyliczki

3 kwaśno-winne, jędrne jabłka np. ligol
1 łyżka najlepszego masła
1/2 laski wanilii lub 1/4  łyżeczki pasty z wanilii
odrobina skórki otartej z cytryny
1 łyżka podkarpackiego miodu spadziowego
100ml wytrawnego cydru

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki, a następnie przez 2 minuty przesmaż w rondlu na rozgrzanym maśle. Dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii lub pastę waniliową, skórkę z cytryny, miód i cydr. Duś na maleńkim ogniu ok 5-7 minut (ważne, by owoce pozostały jędrne i nie rozpadły się). Wyjmij jabłka do miseczki, a sos redukuj o połowę. Przełóż owoce do sosu i przechowuj w słoiku w lodówce do tygodnia.

25g płatków owsianych
25g płatków żytnich
szczypta soli
250g mleka 3,2% 
1/2 laski wanilii lub 1/4  łyżeczki pasty z wanilii
kilka młodych, świeżych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki podkarpackiego miodu spadziowego

Płatki zalej mlekiem w rondlu, dodaj sól i ziarenka wyskrobane z laski wanilii lub pastę waniliową. Zagotuj, a następnie zmniejsz płomień i gotuj ok 5-7 minut cały czas mieszając, aż całość będą gęsta i kremowa. Przykryj owsiankę pokrywką i odstaw na ok 2 minut, a potem przełóż do miseczki, na wierzchu wyłóż jabłka, dodaj miód i posyp posiekanymi z grubsza młodymi orzechami laskowymi. Podawaj gorącą, waniliowa owsianka jest fantastyczna!

wersja na Thermomix
Dzięki gotowaniu owsianki w Thermomix, nigdy się ona nie przypala i nie musze jej pilnować!

Wsyp do naczynia miksującego orzechy bez łupin -> miksuj 3-4s, obr 5
przełóż orzechy do innego naczynia
dodaj płatki, przyprawy, wlej mleko -> gotuj 8 minut / temp 90°C / obr 2
Odstaw owsiankę pod przykryciem na 2-3 minuty i dopiero wówczas przełóż do miseczki i dodaj pozostałe składniki.

3 komentarze:

  1. Bardzo mnie cieszą takie inicjatywy :) Tyle wspaniałych produktów mamy, tylko ze się do nich przyzwyczailiśmy :) Bardzo miło czytać takie przepisy , Twoje są idealnie polskie ..idealnie wyważone ....dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Zjadłabym taką inicjatywę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...