Idealne pierniczki do lukrowania

Są pierniczki do chrupania, do wgryzania się w ich miękkie wnętrze, pierniczki do nadziewania i  śliczne pierniczki do wieszania na choince. Te choinkowe pierniczki są najważniejsze, będą nie tyko pięknie zdobić drzewko, ale jednocześnie stanowić jadalne ozdoby, które z lubością, w trakcie Gwiazdki, mogą podgryzać duzi i mali. Ale ale, pierniczki choinkowe nie mogą być tylko do ozdoby, muszą być też pyszne! Koniecznie zróbcie swoje pierniczki lukrowane w tym roku. A polukrujcie domowym, samodzielnie wykonanym lukrem. To wielka, wielka frajda! Zapiszcie sobie przepis na idealne pierniczki do lukrowania i na najlepszy lukier do lukrowania pierniczków. Nie ma lepszego!




Bywają konkursy, które u uczestników wywołują emocje WOW taka nagrodę wygrać!, ale już sama realizacja konkursu bywa ciężką męką, odpowiadaniem na głupie audiotele albo kombinowaniem co tu zrobić, żeby się nie narobić. A mój coroczny, ukochany, muzyczny konkurs gwiazdkowy Noël, noël (klik tu edycja 2015) sprawia wszystkim w nim uczestniczącym ogromną radość już na etapie szykowania pięknych świątecznych utworów do zgłaszania. Ale nie myślcie sobie, że tylko Wam konkurs daje tyle radości. Od dnia jego ogłoszenia, aż do końca grudnia (czyli dawno po rozstrzygnięciu) słucham tych pięknych dźwięków i ślę ciepły uśmiech wszędzie tam, w przestrzeń, do każdego kto znów dla mnie wyszukał coś pięknego, ciekawego, przenastrojowego. Ale to nie wszystko. Co roku tworzę z Waszych propozycji playlistę, której mogą słuchać w trakcie przygotowań do Świąt oraz przy bożonarodzeniowym stole wszyscy czytelnicy ChilliBite. A zatem cieszmy się, cudownym nadchodzącym czasem, słuchajmy pięknych dźwięków, od razu świat wydaje się bielszy, piękniejszy, łagodniejszy. Choć na chwilę.

Przy okazji lukrowania pierniczków, posłuchajcie pięknego utworu The Civil Wars "I Heard The Bells On Christmas", który w tym roku na konkurs nadesłała Natalia...



Zawsze podziwiałam przepięknie polukrowane pierniczki, które można kupić na stoiskach świątecznych, jednak sama nigdy nie miałam, jak mi się wydawało, zdolności plastycznych, do aż tak precyzyjnej pracy. Wydawało mi się aż do dnia, w którym kilka lat temu poszłam na warsztaty lukrowania do "pierniczkowej mistrzyni". Okazało się, że precyzyjne, koronkowe malowanie lukrem na pierniczkach to kwestia pewnej ręki, wprawy i treningu. No a czyż nie jest najlepszym czasem na trenowanie lukrowania właśnie grudzień? Pierniczki na choinkę (oczywiście jadalne i pyszne!) można przygotować nawet 2-3 tygodnie przed Gwiazdką, by mieć mniej pracy na ostatnią chwilę. 


po lewej pierniczki wypieczone z ciasta bez kakao i polakierowane
po prawej ciemniejsze z kakao, także polakierowane


Dobrym pomysłem jest rozłożenie sobie pracy nawet na 3 dni - w piątek można wyrobić ciasto. W sobotę wyciąć, wypiec i polakierować pierniczki (o tym niej w przepisie), a w niedzielę po śniadaniu zasiąść do pięknej świątecznej muzyki i poświęcić chwilę na lukrowanie. To sama radość, szczególnie jeśli do pomocy zaprosi się dzieci. Te najmłodsze lepiej zaopatrzyć w pędzelki, lukier i bakalie do przystrajania pierniczków, jednak dzieciom od 5 roku życia można już zaproponować lukrowanie z tytek, takie, jak opisuję poniżej. 


warto poszukać pięknych foremek do wykrawania pierniczków
potem malowanie wzorów sprawia wiele, wiele radości

Pachną pięknie pierniczkowo, są raczej z gatunku twardszych, nie mięciutkich, jednak cienko wałkowane będą kruche, a nie "twarde". Przed lukrowaniem koniecznie trzeba je "polakierować", by koronkowe wzory z lukru miały eleganckie tło. 


Idealne pierniczki do lukrowania

140g cukru pudru
60g najlepszego masła
2 jaja (o łącznej wadze ok. 160-170g)
100g miodu gryczanego
25g przyprawy do piernika (najlepsza Kotanyi)
400g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka sody
opcjonalnie 20g ciemnego kakao

do lakierowania:  jajko + 2 łyżki mleka

Wymieszaj razem mąkę, sodę i kakao. 
Cukier puder, masło, jaja, miód i przyprawę do piernika podgrzej do temp ok. 50°C – najlepiej w kąpieli wodnej, by jajka się nie ścięły. Przelej masę miodową do dzieży miksera, dodaj sypkie składniki i wymieszaj dokładnie na gładkie ciasto – najlepiej mieszadłem z hakiem. Zwiń ciasto w folię i wstaw na dobę do lodówki.
Następnego dnia wyrób ciasto jeszcze przez chwilę, a potem rozwałkuj na grubość ok. 2-3mm i wykrawaj pierniczki. Jeśli chcesz wycinać większe kształty, ciasto winno być nieco grubsze. Układaj wycięte kształty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką. Piecz ok. 10 min w temp 175°C (większe kształty nieco dłużej).
Upieczone pierniczki wystudź na kratce. Po wystygnięciu, polakieruj pierniczki jajkiem rozkłóconym z 2 łyżkami mleka i wysusz jeszcze przez 10 min w temperaturze ok. 70-80°C. Gdy pierniczki całkiem wystygną, omieć pędzelkiem nadmiar mąki od spodu i dekoruj przygotowanym wcześniej lukrem.

Aby uzyskać miękkie pierniczki, na dnie szczelnego naczynia (puszka, słój) ułóż skorki obranych jabłek lub pomarańczy (albedo do spodu), na skórkach układaj pierniczki. Zamknij szczelnie. Pierniczki po kilku dniach będą miękkie.  



tytka z papieru do pieczenia
tytka z folii (np. koszulki na dokumenty)
ukręcony śnieżnobiały lukier


Jeśli chcesz wieszać pierniczki na choince, wykonaj w nich dziurki grubą igłą tuż po upieczeniu, zanim całkiem stwardnieją. Ale najlepiej sprawdzają się cienkie, twarde druciki jako zawieszki, wówczas dziurki można wykonywać w pierniczkach po ich polakierowaniu.

Lukier do dekorowania pierniczków przygotuj samodzielnie z białek jajek i najdrobniejszego pudru.  I ten puder jest to dość istotny. Nie wystarczy go ot tak wsypać do kubeczka, trzeba koniecznie przesiać go przez jak najdrobniejsze sitko, by w lukrze nie powstawały grudki. Te mogą zapychać cienką dziurkę w tytce do lukru i zrujnować precyzyjne linie, które chcemy namalować na pierniczkach.


ćwicz rękę i trenuj, kilka pierwszych ruchów lukrem przećwicz na kartce z wydrukowanymi liniami i kropkami
malując większy wzór, najpierw zarysuj jego kontury, po chwili wypełnij wnętrze


Najlepszy domowy lukier do dekorowania pierniczków


25ml białka jajka
90g dokładnie przesianego drobnym sitkiem cukru pudru (Diamant lub  Kupiec)

Ucieraj białku z pudrem w kubku, ocierając widelcem po ściankach przez ok. 20 min. Cały cukier powinien się rozpuścić, a lukier będzie kremowobiały. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, można rozrzedzić go kilkoma kroplami cytryny, jeśli będzie zbyt rzadki, odrobiną mąki ziemniaczanej. W trakcie pracy z pierniczkami, lukier w kubeczku przechowuj cały czas przykryty wilgotną ściereczką (papierem) i folią. 




Lukier można barwić na dowolny kolor używając barwnika w płynie, w żelu lub w proszku i najlepiej szukać naturalnyc barwników. Lukier na zielono pięknie zabarwi młody jęczmień w proszku lub herbata matcha.

Wykonaj "tytkę" z papieru do pieczenia lub folii tak, by na końcu powstała maleńka dziureczka. Sklej boki, by forma się nie rozsuwała i napełnij ją przygotowanym lukrem do połowy, a górę zepnij spinaczem do bielizny, by tytka przy pracy była bardziej stabilna. Maluj drobne wzory (kreseczki i łezki) na pierniczkach, odstawiaj do wysuszenia.


11 komentarzy:

  1. Przed pieczeniem można zrobić w pierniczkach dziurki za pomocą slomki do napojów.

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy można użyć innej mąki? Którejś z bezglutenowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam doświadczenia w pieczeniu z mąką bezglutenową, ale proszę użyć takiej, jaką zazwyczaj zastępuje Pan/Pani mąkę pszenną. Powodzenia!

      Usuń
  3. witam serdecznie, pięknie to wszystko wygląda, bardzo zaciekawiła mnie miseczka piernikowa, czy podpowie Pani troszeczkę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miseczka jest bardzo prosta do zrobienia - należy z rozwałkowanego ciasta wyciąć kółko (ewentualnie wg upodobań wyciąć rant) i placuszek ciasta położyć na dnie miseczki (wyłożonej papierem do pieczenia), którą można piec w piekarniku. Po wystudzeniu i stwardnieniu zdjąć pierniczek z papieru i gotowe :)

      Usuń
    2. A gdzie kupić takie śliczne foremki?

      Usuń
  4. to klasyczna forma "kwiatek", nie wiem skąd ją mam, ale bywa w sklepach z wykrojnikami do ciastek

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy probówałaś robić ciadto z mniejszą ilością słodziwa? Zastanawiam się, gdyby zrezygnować z cukru a dać tylko 100 g miodu czy nadal wyjdzie fajna konsystencja? Chciałabym zrohić takulie właśnoe gładkie, proste ciasto, jest super to na zdjęciach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, nie próbowałam, bo one są w sumie dość wytrawne, mało słodkie (szukaj przyprawy do pierników BEZ cukru, mąki, proszku). Może spróbuj zrobić z połowy porcji wh przepisu, potem z połowy porcji po swojemu i przekonasz się które lepsze? :)

      Usuń
  6. Niestety ciasto nie wyszło. Musiałam dosypać chyba z tonę mąki żeby było jako-tako :( może to kwestia innej mąki, nie wiem. Teraz leżakuje w lodówce i zobaczymy co dalej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...