Kurczak tikka masala i miętowa raita

Lubię lekkie, niemal dietetyczne dania, które jednak są pełne smaku, aromatycznych przypraw i świeżych ziół. No i trochę tęsknię za orientalnymi smakami, które swego czasu dość dobrze poznaliśmy w Dubaju. Kuchnia hinduska była tam wówczas bardzo powszechna. W domu sięgam po najprostsze z nich, które niewielkim nakładem czasu i energii mogę sama zrobić. Takim daniem, z rodowodem z kuchni indyjskiej, ale bardzo brytyjskim jest kurczak tikka masala - niezwykle aromatyczny i delikatny. No i znów to powiem - w wolnowarze robi się sam!



Gdy zima nie może się zdecydować, czy wciąż chce zatańczyć bielą, czy już zaprasza wiosnę do walca, zdarzają się szaro-bure dni. W takie dni talerz pysznego, aromatycznego jedzenia i dobra muzyka są zbawienne. Posłuchajcie dziś ze mną "Animal" i Javier Dunn.




Lubię mój wolnowar chyba najbardziej łatwość z jaką zaczęło mi przychodzić adaptowanie kolejnych przepisów na gotowanie w wolnowarze właśnie. Bo ja ostatnio trochę zajęta jestem. Ekhemm, nad projektem pracuję, dużo piszę, odgniatam kość ogonową siedząc przy biurku, ale i cieszę się, szczerząc zęby do monitora. No póki co o tym sza! Gdy zatem mogę w kilka minut przygotować składniki obiadu, wrzucić je do wolnowara, a za 4 godziny mieć gorący, pachnący obiad, to ja tak, tak bardzo jestem na TAK! W zasadzie gotowa jestem by zostać ambasadorem wolnowarów, anyone? 




W domu chorujący syn, o apetycie zapaśnika przed zawodami, no i gdybym tak miała przygotowywać codziennie inny, ale wypasiony obiad, to na nic innego czasu by nie starczyło przecie. A tu ryż przygotowuję w ciągu 7-8 minut, potem już sam dochodzi "w gaciach". Nakładam na półmiski parujący ryż, kurczaka w wyśmienitym sosie pomidorowym z orientalną nutą, podaję miseczkę miętowej raity i zajadając wyśmienitym obiadem, gapimy się przez okno na psy przeganiające zimę z ogrodu. Czy to już przedwiośnie za rogiem?




Kurczak tikka masala najsmaczniejszy jest, gdy użyjemy mięsa z udek, a nie z piersi. Jesli jednak nie lubisz, lub nie masz czasu na usuwanie skórki i kości, spróbuj zrobić tikka masala z mięsem z udźca (nie piersi!) indyka. I jak zawsze - kupcie kurczaka ekologicznego lub zagrodowego, odwdzięczą się smakiem w potrawie, promis! 

To danie ma wyraźne nuty kuchni indyjskiej, ale ponoć zostało wymyślone w Wielkiej Brytanii, gdzie silne wpływy kuchni indyjskiej mają rodowód od połowy XIX wieku. To ponoć bardzo popularne na Wyspach danie, które pokochacie za smak i prostotę wykonania. Kurczak tikka masala to idealna potrawa do przyrządzania w wolnowarze!




Kurczak tikka masala przyrządzany w wolnowarze jest niesamowicie miękki i delikatny. Aromatyczna marynata, proste warzywa, powszechnie dziś dostępne orientalne przyprawy i długi czas gotowania wybuchają na podniebieniu niesamowitym bogactwem smaku. To co, kiedy gotujecie?

Kurczak tikka masala

1,5 kg podudzi lub kurczaka
200g jogurtu naturalnego*

2 cebule cukrowe
5 ząbków czosnku
2-3 łyżki masła klarowanego
3cm kawałek świeżego imbiru
2 łyżeczki garam masala**
2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 płaskie łyżeczki soli
450g pomidorów w puszce lub 600g świeżych, obranych ze skóry
200g mleka kokosowego
świeża kolendra
ryż do podania

Umyj kurczaka, zdejmij skórę i usuń kości, a mięso pokrój na ok 4x4cm kawałki. Przełóż mięso do jogurtu i odstaw na ok 2-3 godziny lub na noc. Potem wyjmij kurczaka z jogurtu, usuwając jego nadmiar. 

Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, po chwili dodaj starty na tarce świeży imbir, garam masala, kumin, kurkumę, chilli i koncentrat pomidorowy. Przesmaż chwilę całość, a potem wymieszaj z odsączonym z jogurtu kurczakiem i przełóż do naczynia wolnowara. Dodaj pomidory, 1 łyżeczkę soli oraz mleko kokosowe i wymieszaj wszystko razem. Włącz wolnowar w pozycji HIGH na 4 godziny lub LOW na 7-8 godzin. Przez ostatnie 30 minut podgrzewaj danie bez przykrycia, by sos nieco zgęstniał. Pod koniec ewentualnie dopraw do smaku pozostałą solą. Podawaj kurczaka tikka masala na ugotowanym ryżu, posyp danie świeżą kolendrą. Można podać je też z miętową raitą.


* jogurt i marynowanie w nim jest opcjonalne, można od razu wymieszać kurczaka z przesmażonymi warzywami i przyprawami i nastawić wolnowar, dzięki jogurtowy jednak kurczak jest bardziej miękki
** garam masala - "gorące przyprawy" -  indyjska mieszanka przypraw, które najpierw były prażone, a następnie mielone. W składzie ma m.in. kolendrę, gorczycę, kumin, kozieradkę, goździki, pieprz, cynamon, anyż, imbir, czosnek i kminek

Miętowa raita

200g maturalnego, gęstego jogurtu
2 ząbki czosnku
pęczek świeżej mięty
kawałek zielonej papryczki chilli 
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Zblenduj razem czosnek, chilli (bez pestek), listki mięty i jogurt, wymieszaj z kuminem i skórką cytrynową. Podawaj do kurczaka tikka masala, do mięs lub warzyw z grilla. To świetny, bardzo orzeźwiający sos!


8 komentarzy:

  1. To ja ambasadoruje razem z Tobą, nawet całkiem mi dobrze idzie 3 koleżanki kupiły, atutem jest też cena a przewidujesz jakiś rabat jak przed świętami w crock potcie ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Marynowanie powinno być obligatoryjne :) W jednym ze swoich programów Heston Blumentahl porównywał, jak zachowuje się i smakuje kurczak uprzednio marynowany w jogurcie i niemarynowany. W sieci znaleźć można też jego przepis na idealnego kurczaka tm, ale wymagający chyba 3 dni pracy, więc to już dla wyjątkowych hobbystów raczej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli kurczak tikka masala jest robiony klasycznie, w garnku, zajmuje mu to niewiele czasu, jednak jeśli w wolnowarze, a szczególnie w opcji LOW, samo długie, powolne gotowanie w niskiej temperaturze daje mu czas na przegryzanie się z przyprawami, jednak tak, jogurt imo daje mu jeszcze więcej ;)

      Usuń
  3. A jeśli nie mam wolnowara? to dusić w garnku czy może w piekarniku? Ile czasu? co radzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupić wolnowar :)
      w garnku będzie chyba lepiej, dusić do miękkości kurczaka

      Usuń
  4. Zrobiłam na jutrzejszy obiad. Niestety zjedliśmy go na dzisiejsza kolacje... oo! Dla nas ok ale boje die ze jutro dzieci nie zjedzą- za ostre bedzie dla nich. Mozna jakoś złagodzić smak tego co zostało jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze chciałam dac znac ze dla mnie nie było jasne czy kurczak dodany do przypraw powinien sie jeszcze smażyć? Zamknąć sie? Czy przyprawy łączymy z kurczakiem na zimno?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...