Błyskawiczne z risotto z krewetkami

Lato już za oknem, a ja znów robię risotto, idealne szybkie danie na ciut chłodniejsze dni. Tym razem z tego co mam w spiżarni i zamrażarce, co odzyskane. Tak na jedną porcję, by nim porządnie zgłodnieję obiad sam się zrobił. To kolejna z ulubionych wersji prostego włoskiego dnia, które dołącza do mojej kolekcji risotto i kaszottoBłyskawiczne risotto ze szpinakiem i krewetkami na cydrze robi się samo. A to samo dobro przecie!


Czasem miewam w życiu takie motywy, tematy, saki i skojarzenia, do których często wracam. Tak jest z krewetkami - krewetki -> shrimps -> Bubba Gump Shrimp Company  ->  Forrest Gump. Mogę ten film oglądać w nieskończoność! Posłuchajcie dziś ze mną głównego motywu Alana Silvestri z filmu Forrest Gump ...



Od lat przyświeca mi myśl o niewyrzucaniu, niemarnowaniu i odzyskiwaniu jedzenia. Dziś znajdziecie je często pod hasłem "no waste" albo "zero waste". I choć sama często używam amerykanizmów i anglicyzmów, gdy 9 lat temu zaczęłam pisać przepisy z użyciem składników uratowanych przed wyrzuceniem i zmarnowaniem, zamiast terminów anglojęzycznych, znalazłam własne słowo - ODZYSKANE - to słowo zdecydowanie mi bliższe, niosące pozytywną energię. Odzyskuję, zamiast wyrzucać - gdy suszę resztki chleba i bułki, sprzątam spiżarnię na wiosnę, przekopuję się w szufladach zamrażarki przed nowym sezonem owocowym, z pozostałego ryżu robię arancini i gdy zbieram w zamrażarce obierki z warzyw i skorupy krewetek, które potem użyję w bulionie, rosole i do kostki rosołowej. A jak Wy zamiast wyrzucać, odzyskujecie i zagospodarowujecie jedzenie?

Pudełko kostek bulionu rybnego (z rybich głów, kręgosłupów i pancerzy krewetek) oraz paczka surowych krewetek w zamrażarce, to moje "must have". Lubię krewetki duszone w maśle z czosnkiem, chilli i cytryną, lubię w zupach, tartach, sosach do makaronu (TU więcej przepisów z krewetkami i owocami morza). A gdy chce mi się obiadu na szybko, nad którym nie mam czasu długo myśleć, robię błyskawiczne zielone risotto z krewetkami. I jak to ostatnio często mi się zdarza - na cydrze, zamiast białego wina, z ostatnimi kostkami zamrożonego szpinaku, zamiast kupowania szpinaku na targu. Odzyskane smakuje wspaniale!




Zielone risotto z krewetkami w cydrze składa się zaledwie z kilku składników. Tym razem nawet nie musiałam wychodzić na targ, czy do sklepu, wszystko mam w zamrażarce i spiżarni. Jak zawsze podstawą risotto jest dobry ryż arborio i domowy bulion warzywny (lub bulion rybny). A to tego krewetki i ostatnie kostki zamrożonych szpinakowych liści, które znalazłam na dnie szuflady przy sprzątaniu zamrażarki.

Jędrny ryż, delikatne krewetki, nuta cydry i tymianku plus 20 minut i szklaneczka dobrego cydru to moja recepta na zachmurzony letni dzień.

Risotto ze szpinakiem i krewetkami na cydrze

100g oryginalnego parmezanu
50g zamrożonego szpinaku w liściach (może być też świeży młody szpinak)
150g szalotek
50g masła
380 ryżu arborio (specjalny ryż do risotto)
150g najlepszego wytrawnego cydru
570g doorego bulionu rybnego (klik po przepis)
     (albo wody i 1,5 łyżeczki domowej kostki warzywnej)
1 łyżeczka soli
spora szczypta świeżo mielonego białego pieprzu
50g masła
świeży tymianek

Parmezan zetrzyj na tarce i odłóż. Posiekaj drobniutko szpinak. Krewetki obierz, pozostawiając tylko ogonek, usuń przewody  pokarmowe (pancerze krewetek przełóż do woreczka strunowego i zamroź, przydadzą się na bulion rybny).
Szalotki pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie przez 2-3 minuty. Dodaj ryż i jeszcze chwilę przesmażaj  na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Dodaj posiekany szpinak, cydr, zwiększ płomień i duś, aż cydr odparuje. Wlewaj bulion partiami (kolejną dodawaj, gdy poprzednia porcja się wchłonie), dodaj sól i świeżo mielony pieprz. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodaj obrane krewetki i gotuj ok 2-3 minut, następnie dodaj starty parmezan, szpinak i masło. Gotuj mieszając ostatnie 2 minuty i gdy tylko krewetki staną się różowe, od razu podawaj posypane listkami tymianku. Najlepiej ze szklanką dobrego cydru!

wersja na Thermomix
Do naczynia miksującego włóż parmezan i zamrożone kostki szpinaku w liściach, posiekaj -> 5-6s / obr 5, przełóż do innego naczynia. 
Do naczynia miksującego włóż szalotkę, posiekaj -> 5s / obr 4,5, składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego. 
Dodaj masło, duś -> 4min / 120°C / obr 2
Dodaj ryż, duś -> 2min / 100°C / WSTECZNE obr 1
Dodaj cydr, duś bez założonej miarki -> 2 min /100°C / WSTECZNE obr 1
Dodaj bulion, bulion, sól, pieprz, postaw koszyczek na pokrywie naczynia miksującego, gotuj 11 min /100°C / WSTECZNE obr 1
Do naczynia miksującego dodaj krewetki, duś -> 2min / 100°C / WSTECZNE obr 0,5
Dodaj masło, parmezan ze szpinakiem, mieszaj przy pomocy kopystyki przez otwór w pokrywie -> 1 min / WSTECZNE obr 1


Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu posypane listkami tymianku. 







------
wpis inspirowany ideą niemarnowania, która jest mi bliska tak jak konceptowi Water&Wine 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...