Hiszpańska zupa z dynią i chorizo

Gdy na salony wkracza Pani Jesień, dynia gości w naszej kuchni bardzo często. Wprost nie mogę się powstrzymać i wciąż ją piekę, dusze, gotuję. Dodaję do zup, mięs, risotto. Tym razem dostaliśmy piękną dynię hokkaido, o imponującej wadze ponad 4kg. Na pierwszy rzut poszła zatem wyborna i bardzo jesienna hiszpańska zupa z dynią i chorizo. Powiadam Wam, warta zrobienia, bo to szybkie i proste danie - idealne na hiszpańskie party kulinarne, sobotni obiad albo ciepłą kolację w tygodniu. 



To co, pokołyszemy się jesiennie, październikowo? Mam dla Was dziś "Bezwładnie" od Mikromusic. Posłuchajcie, bo piękne...



Kupujcie dynie jesienią, dobrze? Występują w tak ogromnej różnorodności, że aż żal byłoby nie korzystać z ich bogactwa i sezonowości, szczególnie, że mają w sobie tyle dobrego! Dynia jest niskokaloryczna (ok. 20-30 kcal w 100g), lekkostrawna i zawiera sporo błonnika, a także cenny beta-karoten, który jest naturalnym przeciwutleniaczem i obniża poziom złego cholesterolu. Dostarcza organizmowi kwas foliowy, witaminę A oraz witaminy z grupy B a także fosfor, potas, magnez, żelazo. Pobudza jelita do trawienia i wspomaga odchudzanie. Jedzcie dynię!

Ja to mam takie marzenie, żeby kiedyś we własnym ogrodzie zacząć uprawiać piękne dynie różnych odmian, ale jak pamiętacie zapewne, ze mnie ogrodniczka jak z koziej... No cóż, może kiedyś przyjdzie czas i na dynie. Ponoć są proste w uprawie, coś wiecie na ten temat? Jeśli ktoś z Was uprawia dynie, podpowiedzcie laikowi jak zacząć, z radością zabiorę się za dynie w kolejnym sezonie.




Bazą tej pysznej hiszpańskiej zupy jest dynia, zielona soczewica i chorizo, a także wędzona papryka, która nadaje potrawie niesamowitego smaku i aromatu. Tę samą dymną nutę ma hiszpańska kiełbasa chorizo, która uwielbiamy. My dodajemy chorizo pikantne, dzięki czemu zupa nie tylko syci, ale i rozgrzewa. Zróbcie ją koniecznie jest pyszna, a w sumie bardzo lekka. Jeśli dodacie więcej papryki wędzonej i zrezygnujecie z chorizo, będzie to danie wegańskie. 

Hiszpańska zupa z dynią i chorizo

100g cebuli (1 duża)
2 ząbki czosnku
1 duża czerwona papryka
3/4 łyżeczki wędzonej papryki
30g oliwy extra virgin
150g marchwi
100g selera naciowego
400g dyni hokkaido
170g zielonej soczewicy
1 liść laurowy
700g wody
250g pikantnej kiełbasy chorizo

Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę i wraz z wędzoną papryką zeszklij na oliwie w szerokim garnku. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchew i selera. Dynię pokrój w grubą kostkę (nie musisz obierać dyni hokkaido) i dodaj do garnka razem z soczewicą, wodą i pozostałymi składnikami. Gotuj ok 25-30 minut na maleńkim płomieniu - do miękkości soczewicy. Najlepiej jeśli soczewica jest lekko al dente. Możesz posypać posiekanymi listkami selera naciowego.


wersja na Thermomix
do naczynia miksującego włóż cebulę przekrojoną na pół, czosnek i pokrojoną na kawałki paprykę 
-> posiekaj  3s/obr 6 zgarnij składniki na dno naczynia miksującego
dodaj oliwę, na pokrywie postaw koszyczek -> duś 5min/120stC/obr 1
dodaj pokrojone na kawałki marchew i łodygi selera naciowego -> posiekaj 4s/ obr 5, zgarnij składnik na dno naczynia miksującego
Dodaj pokrojoną w grubą kostkę dynię, liść laurowy, wodę, kostkę warzywną i pokrojoną w półplasterki kiełbasę chorizo -> gotuj 30min / 100stC / obr WSTECZNE delikatne mieszanie











___________________________________
przepis inspirowany sezonowością kuchni  Water&Wine

4 komentarze:

  1. 2 lata temu próbowałam uprawiać dynię różnych odmian, cukinie, kabaczki i patisony. Nic z tego nie wyszło, bo jakieś zwierzę zjadało każdą mała lulkę jak tylko się pojawiła. Wszystko tylko pięknie kwitło. Może dlatego, że za płotem mam las. Teraz uprawiam tylko zielsko na tarasie, w skrzynkach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy bez selera naciowego jest sens gotować tę zupę? Seler naciowy u mnie w domu jadam tylko ja i tylko wtedy gdy muszę ;) ewentualnie, czy zastępować go czymś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest sens jak najbardziej, zua jest pyszna, a seler praktycznie niewyczuwalny. Jesli nie ma alergii na selera naciowego i tak bym dodała, jeśli nie, prosze pominąć i zwiększyć ilośc marchewki i soczewicy.

      Usuń
  3. Parę dni temu odkryłam tą stronę. Jest super. Właśnie o tak podane przepisy mi chodziło. 😊 Dobrze że jest wersja na TM

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...