Truskawkowe caprese z nutką chilli

Po pierwszych dwóch/trzech łubiankach truskawek, które zjadamy bez niczego przychodzi czas na truskawki z cukrem i śmietaną lub jogurtem. Potem sałaty z zielonymi liśćmi i truskawkami i ciasta z truskawkami - torcik z cytrynowym kremem, sernik truskawkowy z tymiankiem, chrupotek. A w końcu ich cena spada na tyle, by co drugi dzień kupować po kilka kilogramów i zamykać je w słoikach na zimę, musach i przecierach. Jakie to szczęście, że w Polsce mamy tyle truskawek! Pamiętam, gdy w naszej zaczarowanej dolinie zbieraliśmy pierwsze, słodkie, pachnące słońcem truskawki - te zjadaliśmy prosto z krzaczków, a od sąsiadki kupowaliśmy kosze czerwonych owoców na przetwory, sok, nalewkę... Jest jednak takie pyszne letnie zestawienie, w którym truskawki smakują po prostu wyśmienicie! To moje ukochane truskawkowe caprese z nutką chilli ...




Nie ma tu wielkiej filozofii, ale smak jest fantastyczny
- pokrój mozzarellę na plastry 
- wybierz największe, najsłodsze truskawki i również pokrój je na plasterki
- potem układaj na przemian z listkami świeżej bazylii, 
- oprósz solą morską, a najlepiej fleur de sel
- świeżo mielonym pieprzem  
- i skrop oliwą aromatyzowana chilli - pycha! 
Wersja z pomidorkami cherry jest równie wspaniała :)

A teraz zagryzam truskawkowe capreze chrupiącą bagietką i nastrajam sie przedkoncerwowo :)
Oczywiście Coldplay i ... "Strawberry Swing" :)


...Now my feet won't touch the ground
Cold, cold water what ya say?
When it's such
It's such a perfect day
It's such a perfect day...

11 komentarzy:

  1. Kolorystycznie jak standardowe caprese, a tu taka niespodzianka. Chętnie wypróbuję! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie już nawet letnie danie.
    A truskawki mogę jeść przez cały czas.

    OdpowiedzUsuń
  3. caprese truskawkowa... chetnie bym pojadla:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy tak nie jadłam ale jestem zachwycona...wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. truskawki z cukrem i śmietaną (lub jogurtem) są najwspanialszym daniem, którego nie idzie przebić <3
    ale caprese musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  6. och, truskawki w tej wersji... jakia niebiańska przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne kolory, sam widok pobudza ślinianki :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Mops - to prawda, kolory idealnie się zgadzają :)
    Joon, Hania-Kasia, Milk Chocolate :)
    Karmelitko, Trzcinowisko, Aga - koniecznie trzeba spróbować :)
    Desperate - noż to w sumie lato mamy od ładnych paru dni, aż się tęskni za wiosną... ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ChilliBite, Przetestowałam Twój przepis - kupiłam specjalnie w tym celu oliwę z chilli. Bardzo mi smakowało. Od siebie dodałam jeszcze polewę balsamiczną. Pycha! Nawet chyba bardziej smakuje mi taka caprese niż klasyczna z pomidorami.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...