Bożonarodzeniowy keks herbaciany - na ostatni dzwonek!

Naprawdę miał być ciut wcześniej ten przepis, ale w końcu jest na ostatni dzwonek. Tu kaszel, tam awaryjne leczenie bolącego zęba, ale w końcu tuż przed północą, na Fbkowym proflu ChilliBite rozpętało się kolejne, wspólne pieczenie keksu. Pieczecie keks na Boże Narodzenie? To bardzo tradycyjne ciasto świąteczne, które w proponowanej przeze mnei wersij jest przepyszne i bardzo, bardzo proste. Kto pamięta pierwsze symultaniczne pieczenie szarlotki karmelotki? Tym razem na wiele, wiele kuchni na raz pieczemy od sobotniego wieczoru przepyszny, ultra wilgotny herbaciany keks. Upieczecie? 


I proszę się tu nie lenić, bo robota przy nim żadna, a efekt fantastyczny. No to włącznie ulubioną piosenkę z dzwoneczkami i do dzieła! U mnie wczoraj wieczorem brzmiał Maverick Sabre i twór, który do tegorocznej edycji konkursu Noël, noël przesłała  Beata. Irlandzka kolęda o nowojorskiej bajce w wykonaniu Mavericka Sabre, posiekajcie posłuchajcie...



Keks herbaciany jest bardzo, bardzo wilgotny, zawiera niewiele mąki, ale mnóstwo wspaniałych suszonych owoców nasączonych mocną, herbacianą esencją. Jak dla mnie jest w stanie konkurować z bożonarodzeniowymi ciastami z Wielkiej Brytanii, wystarczy go trochę upić :) 

Dopilnujcie, by owoce były suszone, a nie wędzone, inaczej bardzo zmienią smak keksu. Herbaciany keks jest bardzo kreatywnym wypiekiem - każdemu wyjdzie inny, w zależności od tego jakich owoców użyjecie. Ja lubię dodać mnóstwo fig, suszone jabłka, samodzielnie suszone wiśnie i śliwki węgierki.

ETAP I
400g suszonych owoców, które najbardziej lubisz (figi, śliwki, jabłka, gruszki, morele, wiśnie, rodzynki)
120-150g cukru (w zależności od tego jak słodkie lubisz ciasta i jakich użyjesz owoców)
400g (ok 1,5 szklanki) mocnej, bardzo mocnej esencji herbaty - ja używam Earl Grey

Owoce pokrój dość drobno w kostkę i przełóż do miski. Nie musisz poświęcać krojeniu specjalnie dużo uwagi, rach ciach i gotowe :) Przełóż owoce do miski, zasyp cukrem i zalej gorącą esencją. Odstaw na noc (minimum 5 godzin), by owoce wchłonęły całą esencję.
Podłużną keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.


ETAP II
3 białka 
1 żółtko
200g mąki
100g posiekanych z grubsza orzechów włoskich
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
ok 2 łyżek masła
4 łyżki grubego cukru lub cukru demerara
 
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Ubij pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli.
Do nasączonych w esencji owoców dodaj żółtko, mąkę i posiekane orzechy oraz proszek do pieczenia (można pominąć jeśli nie używasz proszku w kuchni).  Wymieszaj całość łyżką, a następnie do masy dodaj 1/3 ubitej piany z białek i wymieszaj. Dodaj pozostałą pianę i delikatnie połącz. 
Wlej ciasto do przygotowanej keksówki, na wierzchu ułóż wiórki masła i posyp połową cukru.
Piecz ok 60 minut (podwójny dół i góra), pod koniec pieczenia posyp wierzch pozostałym grubym cukrem. Ciasto będzie gotowe, gdy już nie będzie kleić się do patyczka, ale powinno pozostać wilgotne. Wierzch dekoruj paskami suszonych fig lub skórki pomarańczowej smażonej w cukrze. Pycha!
 

24 komentarze:

  1. nie wiem, czy nie porzucić zamiaru pieczenia szarlotki na rzecz tego keksu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gpsia - zdecydowanie TAK! szarlotka smakuje zawsze, ale jest mało odświętna, a keks jest tradycyjnym ciastem bożonarodzeniowym. Koniecznie spróbuj, pycha!

      Usuń
  2. Cudowny keks. Ja też robię, dziś :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale się prezentuje ;) uwielbiam ciasta z herbacianym aromatem. Zapisuję na za rok :)
    Radosnych i rodzinnych Świąt Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurcze, ale to świetnie wygląda i na pewno tak samo smakuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm :]
    pyszny! szkoda tylko, że u mnie nie lubią keksów..

    ciepłych rodzinnych świąt, z uśmiechem na twarzy, w gronie rodzinnym.
    magicznych chwil z tymi, których kochasz.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja też! Co prawda weszłam tu, by upewnić się co do proporcji kapusty i grochu, ale oprzeć się nie mogę!
    Jestem Łodzianką z urodzenia i z serca, ale nie wiedziałam, że kapusta z grochem jest naszą potrawą regionalną. Choć tak naprawdę nie ma czemu się dziwić, w końcu nawet Tuwim wydał tomik pod wdzięcznym tytułem "Cicer cum caule, czyli groch z kapustą".
    Pozdrawiam świątecznie,
    Joanna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam Wszystkich! Przepis jest świetny. rodzina zakochała sie w nim od razu. Właśnie piekę go po raz drugi :)
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przeglądam blogi i w sumie wszędzie panuje podobny nastrój: pierniki, makowce, serniki, trochę śledzi, u mnie podobnie.. :) więc tym chętniej patrzę na Twój przepis. Pierwsze słyszę o takim cieście!

    Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak mi się spodobał ten Twój keks, że upiekłam go na Wielkanoc nazywając "babką herbacianą ". Przepyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. a ile można przechowywać do ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, ciasto jest wilgotne i jakie powinno pozostać, jeśli zbyt długo będzie leżało, niestety wyschnie, ale 4 dni pod przykryciem spokojnie wytrzyma :)

      Usuń
  11. Pani Kasiu, rano będę piekła keks. Jaki rozmiar keksówki mam użyć? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka standardowa 30x10 będzie ok. Powodzenia i dobrych Świąt :)

      Usuń
  12. Upiekłam. Nie przepadam za keksem, ale ten wyjątkowo mi smakował !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę, ze smakował :) zapraszam po kolejne przepisy...

      Usuń
  13. Owoce zalane esensja herbacianą....Jutro będę piec! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A co z żółtkami nie dodawać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam w przepisie - 1 żółtko + 3 białka.
      Pozostałe 2 żółtka można wykorzystać np. do ciasta kruchego.
      Powodzenia :)

      Usuń
  15. Pomocy! Jestem w trakcie robienia keksu, ale że strasznie jestem kiepska w kuchni, to obawiam się, że coś źle zrobiłam. Czy w porządku jest, że przed dodaniem ubitych białek ciasto nie jest zbyt lejące? Co więcej widać sypką mąkę miejscami... której nie da się już połączyć... Nie wiem, czy nie miałam za mało esencji do moczenia owoców...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dodawać pianę partiami - najpierw 1/3, wymieszać i ciasto się rozluźni, potem kolejna 1/3 mieszac delikatnie, i na końcu ostatnie 1/3 piany i baaardzo delikatnie w mieszac. Powinno być dobrze. Powodzenia!

      Usuń
  16. Czy gotowa mieszanka keksowa sie nadaje ? Mozna ja namoczyc w esencji?czy esencje razem z owocami wykorzystujemy do ciasta czy tylko owoce a esencje wylewamy?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...