Torcik Casis- obłędny!

Jest taki jeden owoc, którego nigdy nie mam dość. Nie jest niestety zbyt popularny jedzony na surowo, mimo iż jeszcze ciepły od słońca, zdejmowany prosto z krzaka jest absolutnie cudowny. Czarna porzeczka - mój ukochany owoc na przetwory - dżemy, galaretki, kisiele, konfitury, nalewki i … do ciast. Czarnej porzeczce oddaję hołd w tym doskonałym cieście  - torciku casis.


Na czarną porzeczkę ochotę mam zawsze, prawie tak jak na Sarę Bareilles. Posłuchajcie jej "December"…


W kwietniu zrywam całe garście młodych listków z krzaka czarnej porzeczki, płuczę je w wodzie, osuszam i zalewam alkoholem w wielkim słoju. Za kilka miesięcy będzie z tego listkówka, to pierwszy etap produkcji mojej ukochanej nalewki smorodinówki. W lipcu zdejmuję ogromne owoce czarnej porzeczki z naszego 4 letniego krzaka. Duże, niepozorne, schowane pod listkami czarne owoce. Rozgryzam je i wsysam w cierpką słodycz tych cudownych jagód. Gdy już nasycę się pożądanie na podniebieniu, myję owoce, odcinam im mechate ogonki i zamykam w słoju z alkoholem - będzie nalewka z czarnej porzeczki - drugi etap produkcji smorodinówki. Sporo owoców po prostu myję, wsypuję do słoików i pasteryzuję na mokro z łyżką cukru - to baza do wyśmienitego domowego kisielu. Pod koniec zbiorów, gdy owoce są największe, najdojrzalsze i najsłodsze duszę je na doskonały dżem z czarnej porzeczki.

Gdy już w spiżarni poustawiam dziesiątki słoików z przetworami z czarnej porzeczki, ogarnia mnie spokój - do następnego roku i kolejnego czarnoporzeczkowego sezonu…


Od sierpnia do czerwca co najmniej kilka razy w miesiącu jadamy czarną porzeczkę - jako kisiel, dżem do gofrów, naleśników, nalewkę do ciast i w naszym najukochańszym deserze - torciku casis. To była "miłość od pierwszego upieczenia". W domu torcik casis to święto i prawdziwa rozkosz dla łasuchów. Z tym torcikiem jako "wnośnym" wybieram się do znajomych, podaję go na Boże Narodzenie i jako deser na Nowy Rok. Koniecznie go upieczcie! Latem na wierzchu układam borówki amerykańskie, maliny albo czarne porzeczki, zimą podaję torcik z ciemnymi winogronami.

Torcik Casis

Kremowy, niezbyt słodki, delikatny rozpływający się w ustach torcik na bazie sernika. Z obłędną czarną porzeczką zarówno w środku ciasta jak i na wierzchu - na obłoku bitej śmietany ze świeżymi owocami sezonowymi i nalewką casis. 

180g ciastek kakaowych
50g masła

280g mascarpone
280g tłustego twarogu sernikowego
30g mąki ziemniaczanej
85g cukru
3 jajka

150g kremówki + 100g mascarpone + 25g pudru
25g dżemu z czarnej porzeczki + kieliszek nalewki casis (z czarnej porzeczki)+ świeże sezonowe owoce (borówki, jagody, maliny, ciemne winogrona) + listki świeżej mięty

Przygotuj tortownicę o średnicy 18cm - wyłóż dno i boki papierem do pieczenia i ustaw ją na blasze (ciasto kapie podczas pieczenia).
Ciastka rozkrusz wałkiem lub w malakserze, wymieszaj z rozpuszczonym masłem i dżemem z czarnej porzeczki. Wylep masą ciasteczkową dno i boki tortownicy i odstaw do lodówki. 
Płaskim mieszadłem wymieszaj na małych obrotach mascarpone, twaróg i mąkę, stopniowo dodawaj cukier, a potem jajka wbijając po jednym. Do dżemu z czarnej porzeczki dodaj 30-50g masy serowej i wymieszaj. Przełóż pozostałą masę serową do tortownicy z ciasteczkami, a na wierzchu zrób kleksy z masy serowej z czarną porzeczką, lekko zamieszaj.
Wstaw tortownicę na blachę (będzie ciekło!!) i piecz do ścięcia sera - ok 60-70 minut w 150°C. Odstaw ciasto do wystudzenia - najlepiej na całą noc. 
Ubij kremówkę z mascarpone i pudrem, wyłóż na zimny torcik. Owoce wymieszaj z dżemem z czarnej porzeczki oraz nalewką casis i wyłóż na krem śmietanowy, na to jeszcze kilka świeżych owoców i listki mięty. 

10 komentarzy:

  1. Podzielam Twoją miłość do czarnej porzeczki :) P.S. Torcik wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze upieczesz go ... z miłości (do porzeczki) ? :)

      Usuń
  2. Tort piękny, ale opis porzeczek - czuję wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłednie wygląda ten torcik. Musi smakować po prostu niebiańsko.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wstyd się przyznać, ale już kilka dobrych lat nie miałam w ustach świeżych porzeczek...Nawet dżem porzeczkowy ledwo czasem sobie przemycę - takie niestety ograniczenia dla matki alergika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałam pojęcia, ze czarna porzeczka tez moze wywołać uczulenie :( buuuuu pozostaje mi życzyć by kiedyś przeszła ta alergia

      Usuń
  5. Kochana czarna porzeczka to mój ulubiony owoc uwielbiam go ! ten jej smak mmmm nie ma nic lepszego ,ajak jeszcze z sernikiem to musi byc boskie mmmm
    koniecznie go wpróbuje ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. sernik bardzo dobry , ale spód bardzo twardy , co mogłam żle zrobić /? użyłaym ciastek łakotek

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...