"Przyprawy" Maliki Szyc-Juchnowicz

Malika. Jedyna w swoim rodzaju. Polka o arabskim imieniu, algierska córka zakochanych w Maghrebie Polaków. Malika - Królowa przypraw - właśnie wydała swoją książkę "Przyprawy". Książkę pachnącą arabskim sukiem z przyprawami, spalonym wiatrem, rozgrzanym piaskiem pustyni. "Przyprawy" Maliki Szyc-Juchnowicz, to książka o tęsknocie, miłości i smaku. Mądra, bogata i ciepła, jak jej autorka.


Zapachy i dźwięki, aromaty i muzyka. Łączą się dla mnie nierozerwalnie. Posłuchajcie "Maetz"Machi Awaydek" ...




Czekałam na książkę Maliki i bardzo chciałam autorkę poznać osobiście. Niesamowicie kreatywna, otulona zapachem przypraw szefowa gdyńskiej restauracji "Malika", szerszej publiczności dała się poznać w programie Top Chef. W przeciwieństwie do sporej rzeszy uczestników programu, nie jest gwiazdką, celebrytką, nie świeci krótkim ogniem samospalającej się flary. Jej kuchnia, ta prawdziwa, w restauracji nie z ekranu, pełna jest aromatów, spokoju i ciepłej, dobrej energii. Malika lśni spokojnym, kojącym blaskiem świecy. Jeśli będziecie w Trójmieście, obowiązkowo wpadnijcie na wyborne tażine, na ucztę arabskich przystawek i smaków krajów Afryki północnej. Tymczasem zaś koniecznie sięgnijcie po najnowszą książkę Maliki Szyc Juchnowicz "Przyprawy", w której autorka snuje aromatyczne opowieści o przyprawach - rozgrzewających, korzennych, o ziołach pachnących wiatrem, o kuchni ognia.




Miałam nieskrywaną przyjemność poznać Malikę i gotować wraz z nią przy okazji premiery jej książki "Przyprawy". Dziewczyna jest absolutnie zakręcona w temacie, ich bogactwa, różnorodności, niezwykłych właściwości. W książce znajdują się przepisy na niezwykłe, acz szalenie proste potrawy a także opowieści o przyprawach i mieszankach przypraw - od kozieradki, przez tonkę, tamarynd po wodorosty i zjawiskową ras el hanout. Masa wiedzy!




Autorka ma nieskrywany dar plecenia słowami opowieści, które pobudzają ślinianki, rozgrzewają wyobraźnię i motywują do sięgnięcia po moździerz i pęczek świeżych ziół. Po szalenie ciekawym wstępnie, w którym dowiemy się o historii budzenia się smaku i wspomnień podniebienia autorki, następuje sześć części, w których Malika przedstawia przyprawy pogrupowane w nieoczywiste zestawy. Dzieli je na rozgrzewające (jak ziele angielskie, imbir, czy gorczyca), korzenne (kumin, kurkuma, tymianek), orzechowe (m.in gałka muszkatołowa, lubczyk, kozieradka), orzeźwiające (jak kolendra, kminek, mięta), słodkie (papryka, anyż, fenkuł), słone (w tym miso, grzyby i wodorosty).  W każdym dziale oprócz bogatych opisów charakteru, właściwości, smaku,  są także podpowiedzi jak przechowywać przyprawy, gdzie je kupować i z czym podawać. Autorka w każdym dziale prezentuje kilka prostych, a często niezwykłych przepisów na ich wykorzystanie. Na końcu książki znajdują się receptury mieszanek przypraw, dodatków i sosów. Łącznie ponad 60 przepisów i niemal 50 opowieści o przyprawach i mieszankach przypraw.

"Przyprawy" Maliki Szyc-Juchnowicz to jedna z tych książek, do których zagląda się często, wgryza w nie w długie jesienne wieczory poszukując inspiracji dla wykorzystania aromatycznych skarbów z własnej spiżarni. To książka pełna czarów i magii arabskich smaków, które niezwykle zgrabnie łączą się w zgrabne kompozycje na polskim talerzu i podniebieniu. 



Przyprawy

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
szefowa i właścicielka gdyńskiej Restauracji Malika
2016r. Wydawnictwo Pascal
cena ok. 40-50 zł



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...