Risotto szparagowe na cydrze

Kocham sezon szparagowy za jego ulotność, za to, że tak długo jest wyczekiwany i za nieustające inspiracje, które dają te szczupłe przystojne łodyżki. W tym roku zachwycam się głównie zielonymi szparagami w risotto, które jest naszym lekarstwem na "Mamuś, coś pysznego, ale szybko bo głodni jesteśmy". Wystarczy pęczek szparagów i kilka skarbów ze spiżarni, by po 20-25 minutach zasiąść rodzinnie przy stole i zachwycać się szparagowym risotto na cydrze z lubczykiem. Zróbcie je, póki są szparagi!




Słyszycie tę burzę za oknem? i krople deszczu łomoczące w rynny, szyby i deski tarasu? Piję cudowne Siccero, nowy autorski cydr od chłopaków z Cydr Ignaców, słucham burzy i zajadam się risotto ze szparagami. Posłuchajcie kapiącego jak deszcz "Waltz od the Asparagus People"Robin Meloy Goldsby...



Już spokojnie, choć skręcona noga boli, doskonały Siccero, cydr ze starych odmian jabłek i nutą cydru lodowego koi smęty. Miał być wypoczynek i tańce w Świnoujściu, będzie kanapa, książki i ostatnie odcinki drugiej serii "13 Reasons Why". I nawet się nie napracowałam przy tym risotto. Od niedawna (nawet raz w tygodniu) tę pyszną potrawę robię osobistym maużem, a sorbety i czekoladowe lody z nutą pomarańczy ukochaną córką. Dobrze mi, całkiem dobrze, bo ta szklanka szczęścia zawsze do połowy pełna... aut bibat, aut abeat.


Przyznam się do czegoś, ot tak, bez bicia nawet. Kocham risotto, ale bardzo bardzo nie lubiłam go robić. Za jędrne, za miękkie, za kleiste, ech porażek kilka było, aż w końcu uznaliśmy, że "tylko na wychodnym" w dobrej restauracji będziemy jadać. Ale oto kilka lat temu, gdy odkryłam, jak cudownie prosto robi się risotto w Thermomix, to proste włoskie danie rodem z Italii gości u nas coraz częściej. I gdy mój osobisty mauż przekonał się, że nawet on potrafi dzięki Tm zrobić to proste, acz wykwintne danie, coraz częściej gości ono na stole, nie tylko w weekendy. I tylko zapasy arborio musze co chwila uzupełniać!

wszystkie moje wersje risotto i kaszotto znajdziesz w zakładce risotto (klik)
Wystarczą w spiżarni trzy podstawowe składniki: ryż arborio, parmezan i domowa kostka warzywna, by z niemal wszystkiego móc wyczarować risotto. Mając te trzy skarby (parmezan w kawałkach w zamrażarce, słoiczek z kostką rosołową - domowym koncentratem bulionu w lodówce, i ryż arborio w szklany słoju w spiżarni), by móc zrobić najprostszą wersję risotto - parmezanową. A wszystkie, to już naprawdę kwestia wyobraźni - młoda fasolka lub zielony groszek i kwiaty koniczyny? bardzo proszę. Dynia i młode orzechy włoskie? wiosenna botwinka, albo krewetki i lubczyk, a może homar i szafran albo świeże jesienne grzyby? Jak już złapiesz bakcyla robienia tego wspaniałego dania, tylko wyobraźnia może ograniczać.

Największą entuzjastką risotto ze szparagami jest w naszym domu moja córka. Gdy tylko przejeżdżamy przez targ, albo wchodzimy głodne do domu zawsze pyta - Mamuś, a może pęczek szparagów i risotto? Lubię risotto z zielonymi szparagami i lubczykiem za jego sezonowość, za oszałamiającą zmysły dawkę umami i za łatwość jego przyrządzenia. Bo gdy są podstawowe 3-4 składniki w kuchni, to nic mnie nie powstrzyma, by czwarty raz w miesiącu ZNÓW zrobić risotto. Ze szparagami!



Kremowe, z jędrnym, ustępującym pod naciśnięciem zęba ryżem, cudownym aromatem lubczyku i chrupiącymi, soczyście zielonymi szparagami. Moim trickiem na piękny wygląd tego dania jest gotowanie szparagów na parze, a nie w ryżu i dodanie ich do potrawy niemal w ostatniej chwili. 

Risotto z szparagami i lubczykiem na cydrze

100g oryginalnego parmezanu
listki z dużej gałązki świeżego lubczyku (lub 1/4 doniczki lubczyku ze sklepu)
300g zielonych szparagów
150g szalotek
50g oliwy extra virgin
380 ryżu arborio (specjalny ryż di risotto)
150g najlepszego wytrawnego cydru
570g dobrego bulionu warzywnego (lub wody i 1,5 łyżeczki domowej kostki warzywnej)
1 łyżeczka soli
spora szczypta świeżo mielonego białego pieprzu
50g masła

Parmezan zetrzyj na tarce i odłóż. Posiekaj drobniutko lubczyk (odłóż 1-2 listki do dekoracji).
Odetnij końcówki szparagów, łodygi pokrój w ok 1,5 cm kawałki, a główki pozostaw w całości.
Szalotki pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie przez 2-3 minuty. Dodaj ryż i jeszcze chwilę przesmażaj  na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Dodaj cydr, zwiększ płomień i duś, aż cydr odparuje. Wlewaj bulion partiami (kolejną dodawaj, gdy poprzednia porcja się wchłonie), dodaj sól i świeżo mielony pieprz. W tym czasie w osobnym garnuszku ugotuj na parze szparagi (lub blanszuj przez 203 minuty). Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodaj ugotowane na parze szparagi, starty parmezan, posiekany lubczyk i masło. Wymieszaj do połączenia składników i od razu podawaj. Najlepiej ze szklanka dobrego cydru!

wersja na Thermomix
Do naczynia miksującego włóż parmezan i listki lubczyku, posiekaj -> 5-6s / obr 5, przełóż do innego naczynia. Pokrojone szparagi włóż do przystawki Varoma i przykryj. 
Do naczynia miksującego włóż szalotkę, posiekaj -> 5s / obr 4,5, składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego. 
Dodaj oliwę, na pokrywie ustaw przystawkę Varoma ze szparagami, duś -> 4min / 120°C / obr 2
Odstaw Varomę, dodaj ryż, postaw Varomę na pokrywie, duś -> 2min / 100°C / WSTECZNE obr 1
Odstaw Varomę, dodaj cydr, postaw Varomę na pokrywie, duś -> 2 min /100°C / WSTECZNE obr 1
Odstaw Varomę, dodaj bulion, sól, pieprz, postaw Varomę na pokrywie naczynia miksującego, gotuj 11 min /100°C / WSTECZNE obr 1
Odstaw Varomę, do naczynia miksującego dodaj masło, parmezan z lubczykiem, ugotowane na parze szparagi z przystawki Varoma, mieszaj przy pomocy kopystyki przez otwór w pokrywie 1 min / WSTECZNE obr 1
Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...